Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Ένα σπίτι στη Χιο που καταφέρνει να είναι άκρως σύγχρονο και παραδοσιακό ταυτόχρονα

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του Amalgama architects επιχειρεί να ερμηνεύσει με σύγχρονο τρόπο τον τύπο κατοικίας που απαντάται στη νότια πλευρά του νησιού, η οποία συνδυάζει στοιχεία αμυντικού πύργου, ενός μονολιθικού όγκου με ελάχιστα ανοίγματα.
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Στοχεύοντας και ακολουθώντας την κατεύθυνση ενός σύγχρονου σχεδιασμού μέσα από την παραγωγή χωρικών εμπειριών, η ομάδα ενός νέου αρχιτεκτονικού γραφείου επιχειρεί να επαναδιαπραγματευθεί στοιχεία εντοπιότητας και κοινωνικής συνεύρεσης.

Ένα από τα πρόσφατα έργα του Amalgama architects, της Αγγελικής Αυδή και της Ελίνας Μήτση, είναι μια κατοικία που βρίσκεται στο νησί της Χίου και στρέφεται προς τον επιβλητικό λόφο που υψώνεται στο νότιο τμήμα του χωριού. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του γραφείου επιχειρεί να ερμηνεύσει με σύγχρονο τρόπο τον τύπο κατοικίας που απαντάται στην νότια Χίο, η οποία συνδυάζει στοιχεία αμυντικού πύργου, ενός μονολιθικού όγκου με ελάχιστα ανοίγματα.

«Η κάτοψη αποτελείται από τέσσερις ορθογωνικούς όγκους, κάθε ένας από τους οποίους αποτελεί και έναν ζωτικό χώρο. Η πειθαρχημένη κυβική εκδοχή των τεσσάρων όγκων και η γραμμική τοποθέτηση αυτών, έχει αναφορές στην οργάνωση των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής. Η μετατόπιση ενός ενδιάμεσου όγκου προς το νότο δημιουργεί το “ηλιακό” (δοξάτο), δηλαδή έναν υπαίθριο χώρο που περιμετρικά του οργανώνονται οι κάμαρες, ενώ παράλληλα σχηματίζει τον εσωτερικό διάδρομο ο οποίος ενώνει τους επιμέρους χώρους», εξηγούν οι Amalgama architects.

Για να διαφυλαχθεί η κλίμακα και το μέτρο αυτής της αρχιτεκτονικής τυπολογίας, «στις όψεις διατηρήθηκε η αναλογία που διέπει τα ανοίγματα, τα συμπαγή τμήματα και τα μεγέθη εν γένει. Στο χώρο διημέρευσης όπου ο περιβάλλων χώρος  εισέρχεται στο εσωτερικό τα σημειακά ανοίγματα δίνουν τη θέση τους σε μεγαλύτερα. Τέλος, στη νότια πλευρά, η όψη αποκολλάται από τον αναλληματικό τοίχο ενώ  ορίζει την είσοδο και το πέρασμα προς το δώμα».

Εσωτερικοί και υπαίθριοι χώροι εναλλάσσονται μεταξύ τους, παροτρύνοντας στην υπαίθρια διαβίωση. Στη λογική της μετατόπισης και της αφαίρεσης δημιουργούνται τα τυπολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και παράγουν τις έννοιες της κίνησης και της στάσης, της ιδιωτικότητας και κυρίως της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η μικρή κλίμακα και η τυπολογία της κατοικίας συνιστούν μια αρχιτεκτονική επιλογή η οποία απαντά στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες για κατοίκηση δίπλα στην θάλασσα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama architects, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε από την Αγγελική Αυδή και την Ελίνα Μήτση τo 2015. Βασική συνθήκη που διέπει τον σχεδιασμό τους αποτελεί η έμφαση στις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών του εκάστοτε χώρου. «Κάθε έργο -ανάλογα με τις απαιτήσεις- εμπλουτίζεται από την συνεργασία με δημιουργικές ειδικότητες και τεχνίτες ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Εκτός από τον σχεδιασμό ιδιωτικών χώρων, καταστημάτων, κατοικιών καθώς και μικρών αντικειμένων στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού, το πεδίο του γραφείου εκτείνεται και στην διερεύνηση του δημόσιου χώρου σε όλες τις κλίμακες, βρίσκοντας έκφραση μέσα από συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.