TIN PAN ALLEY

Ο Θέμης Βασαρμίδης βρέθηκε, πριν μερικά χρόνια στη Βαρκελώνη για μεταπτυχιακές σπουδές. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η έντονη ζωή της «καταλανικής Μέκκας» τον οδήγησε στο μεγάλο δίλημμα: να μείνει ή να φύγει; «”Κάθε μέρα να σκέφτεσαι τον θάνατο και την ξενιτιά, μα πιο πολύ το θάνατο”. Αυτά τα λόγια του Επίκουρου σκεφτόμουν», λέει σήμερα. Και τελικά, τον Γενάρη του 2014 πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα και να προσπαθήσει να υλοποιήσει, κόντρα στις δυσμενείς συνθήκες, και συνδυάζοντας τις γνώσεις του στην διοίκηση επιχειρήσεων με το πάθος του για τη μουσική, το μεγάλο του όνειρο, το Tin Pan Alley. Ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί από μουσικές και θεατρικές, μέχρι stand up comedy παραστάσεις και  parties. 

TIN PAN ALLEY

Το Tin Pan Alley είναι ένας χώρος με άπειρες δυνατότητες. Μπορείς να τον διαμορφώσεις έτσι όπως τον φαντάζεσαι και να αλλάξεις μορφή στα αντικείμενα που διαθέτεις, δίνοντάς τους τη χρησιμότητα που θες. Χάρη στο Τin Βox, την ιδέα για την οποία βραβευτήκαμε στη Shanghai, μπορείς να δημιουργήσεις έναν καναπέ, ένα τραπέζι, όποιο έπιπλο επιθυμείς. Ο χώρος φτιάχνεται από την ανάγκη που υπάρχει κάθε στιγμή και όχι η ανάγκη από το χώρο. Στο Tin Pan Alley έρχονται έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με αναπηρίες. Δεν τους «γκετοποιούμε». Προσπαθούμε να σεβόμαστε τις διαφορετικές ανάγκες και να προσφέρουμε την ίδια φιλοξενία σε όλους τους επισκέπτες.

Ήθελα ο χώρος να έχει ένα όνομα με ιστορία. Να τραβήξω το ενδιαφέρον του επισκέπτη, να τον προκαλέσω να αναρωτηθεί τι σημαίνει το όνομα αυτό. Το Tin Pan Alley ήταν, λοιπόν, ένα στενό στο Manhattan, που απέκτησε ζωή σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, λίγο πριν το μεγάλο κραχ στην Αμερική. Στο στενάκι αυτό μαζεύτηκαν όλοι οι καλλιτέχνες της Αμερικής, παραγωγοί, μουσικοί και χορευτές. Όλοι είχαν να σου διηγηθούν φοβερές ιστορίες, από τις οποίες φυσικά δεν έλειπαν οι φόνοι και τα ναρκωτικά. Εκεί γεννήθηκε το rock n roll, η blues και η jazz μουσική σκηνή. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, που δεν διαφέρουν από εκείνες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε ένα μικρό δρομάκι της Αμερικής, γεννήθηκε η ελπίδα. Μέχρι σήμερα το Tin Pan Alley χρησιμοποιείται σαν ορολογία, ανά τον κόσμο όταν ένα σοκάκι αποκτά πολιτιστικό ενδιαφέρον. Επίσης Tin Pan Alley λέγεται το αγαπημένο μου κομμάτι του Stevie Ray Vaughan, του «λευκού Hendrix», όπως τον αποκαλούν.

Άποψη του πολυμορφικού χώρου από το πατάρι του.

Άποψη του πολυμορφικού χώρου από το πατάρι του.

Όταν διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, αναδεικνύεται η εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή και αναδύονται φρέσκοι καλλιτεχνικοί χώροι και πρωτοβουλίες. Ωστόσο δεν είναι μονάχα θέμα κρίσης αλλά και θέμα συνειδητοποίησης. Πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε κλεισμένοι σε ένα ασφαλές πλαίσιο αλλά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό του εξωτερικού. Το καλό λοιπόν με την κρίση είναι ότι αναδείξαμε τους εγχώριους καλλιτέχνες, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι δεν διοργανώνονται ξένες παραγωγές. Ευτυχώς και επιτέλους, ήρθε η άνθηση στον χώρο των Τεχνών. Αυτό ωστόσο ενέχει έναν κίνδυνο. Επειδή η χώρα μας δεν φημίζεται για την κουλτούρα της οργάνωσης και τη καλλιτεχνική βιομηχανία της, πρέπει ο,τι κάνουμε να απευθύνεται στο εξωτερικό.  Πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική ότι κάθε καλλιτεχνική παραγωγή είναι προϊόν του κόσμου. Σημαντικό λοιπόν, δεν είναι να υπάρχουν πολλά καλλιτεχνικά δρώμεν, αλλά ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα, που μπορούν να προβληθούν ανά τον κόσμο. 

Το στοίχημα της γενιάς μας δεν είναι να «σπάσει» τα όρια, αλλά να τα βρει και να τα καθορίσει. Η παραβατικότητα ήταν πάντα ο κανόνας στην Ελλάδα γι’ αυτό και η γενιά μας δεν είχε ποτέ την ανάγκη να σπάσει το κατεστημένο, όλοι το έκαναν. Αφαίρεσαν τον ρόλο του «παραβάτη» από τα μέλη εκείνα, της κοινωνίας, που τους ανήκει δικαιωματικά, δηλαδή τους νέους και τους καλλιτέχνες. Ο ροκάς του σήμερα λοιπόν είναι αυτός που αναζητεί τα όρια εκείνα, που θα επιφέρουν την αρμονία μέσα στη κοινωνία και θα επιτρέπει σε κάθε διαφορετικότητα να μπορεί να υπάρχει. 

Σταθμός «ανεφοδιασμού».

Σταθμός «ανεφοδιασμού».

 Το Tin Pan Alley είναι και ένα κέντρο έμπνευσης και παραγωγής πρωτοποριακών ιδεών, όπως το Donation smoke box. Έχω σπαταλήσει πολλές ώρες σε συζητήσεις για το θέμα της απαγόρευσης του τσιγάρου. Αν όλο αυτό το χρόνο τον είχαμε ξοδέψει μιλώντας για τη ποιότητα ή την ανακατασκευή του δρόμου, θα είχαμε κάνει απίθανα έργα. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε λίγο πιο διασκεδαστική την απαγόρευση του καπνίσματος και να τη συνδέσουμε με μια κίνηση προσφοράς και ευθύνης. Αντί λοιπόν να πετάς τα αποτσίγαρα έξω, στο δρόμο, τα πετάς μέσα στο donation smoke box, το οποίο δωρίζει ένα cent σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για κάθε τσιγάρο που «κατασπαράζει». Στο Tin Pan Alley ο καπνιστής είναι πάνω από όλα φιλάνθρωπος!

Ακόμα μια πρωτοπορία της ομάδας μας είναι το 3D projection mapping, το οποίο αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία προβολικού εξοπλισμού. Προσφέρουμε ένα φανταστικό θέαμα μεταμορφώνοντας τον χώρο μας σε ένα ψηφιακό σκηνικό. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε event και παραστάσεις αλλά επειδή έχει δύσκολη τεχνική και μεγάλο κόστος, σπάνια θα το συναντήσεις σε κάποια ελληνική διοργάνωση. Εδώ το χρησιμοποιούμε σε μια κλίμακα που απευθύνεται στην καθημερινότητα, σε πιο μικρά project με ένα budget πολύ πιο ανεκτό.

Ο Θέμης Βασαρμίδης δεν ξεκουράζεται ποτέ.

Ο Θέμης Βασαρμίδης δεν ξεκουράζεται ποτέ.

Η πιο όμορφη εμπειρία μου μέχρι σήμερα ήταν όταν ένα βράδυ ενώσαμε δυο τελείως διαφορετικούς κόσμους, την παραδοσιακή μουσική του Ψαραντώνη με την σύγχρονη τεχνολογία του 3D Mapping. Είχα ζητήσει να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου προβολές εκείνο το βράδυ, λόγω του παραδοσιακού στυλ της μουσικής αλλά ξαφνικά μου φάνηκε τόσο φυσική η ύπαρξη προβολών από το διάστημα, το milky way και το supernova πάνω στις αρχέγονες συμπαντικές μελωδίες του Ψαραντώνη, που αμέσως είπα: «βάλε να παίξουν! Είναι η ίδια γλώσσα σε άλλη μορφή». 

Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο για το μέλλον. Θέλω το Tin Pan Alley να  μην τελειώνει στους τέσσερις τοίχους. Σε μερικά χρόνια από τώρα, θέλω να προσφέρω στους επισκέπτες μου τη δυνατότητα να μετατρέπουν τον χώρο, σύμφωνα με την επιθυμία τους και ανάλογα με τις ανάγκες τους, μέσα από τη χρήση ενός smart phone. Σε λίγο καιρό θα ετοιμάσουμε κάτι μοναδικό στο στενάκι έξω από το μαγαζί. Ο δρόμος της Τουρναβίτου θα γίνει ένα σημείο συνάντησης, διασκέδασης, καινοτομίας, δημιουργίας και σεβασμού. Επίσης στόχος μου είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτότυπες ιδέες οι οποίες γιατί όχι; Θα ταξιδέψουν μέχρι το εξωτερικό.

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τα events στο Tin Pan Alley (από το stand-up comedy του Σύλλα Σεραφείμ μέχρι την παράσταση Madre Dolorosa της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη) παρακολουθώντας το site του ή τη σελίδα στο facebook.