Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΤΙ

Η Modular Expansion συμπληρώνει 20 χρόνια ύπαρξης και ο George Apergis μας καλεί να το γιορτάσουμε

Ο ιδρυτής της ομάδας που κατάφερε να εδραιώσει το Techno στην αθηναϊκή club σκηνή, μιλάει στην Popaganda μερικές ημέρες πριν το πρώτο μεγάλο, επετειακό party στη σκηνή του Temple στις 3/3.

Εδώ και 20 χρόνια, υπάρχει μία ομάδα που έχει καταφέρει μέσα από το έργο της να διαδώσει το Βερολινέζικο techno, εδραιώνοντας και αυξάνοντας τη δημοτικότητα του Techno στην αθηναϊκή club σκηνή. H Modular Expansion, με πάνω από 1000 events στο ενεργητικό της, είναι μία από τις πρώτες ομάδες διοργάνωσης που ασχολήθηκε με το Techno στην Αθήνα και φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ενεργούς δράσης στον χώρο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε να φέρνει στην Αθήνα καλεσμένους από το Tresor και το Hardwax, με αποτέλεσμα μέσω αυτής της συνεργασίας ο ιδρυτή της, George Apergis, να καταφέρει να βρεθεί το 2002 στο θρυλικό Tresor του Βερολίνου. 

H Μodular Expansion θα παρουσιάσει μία σειρά από events στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων ύπαρξής της, με πρώτο εκείνο που πρόκειται να διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου στο Temple, με καλεσμένο τον παγκοσμίου φήμης Monoloc. Μερικές ημέρες προτού το μεγάλο, επετειακό αυτό party λάβει χώρα, ο εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας George Apergis, απαντάει στις ερωτήσεις της Popaganda και μας καλεί να το γιορτάσουμε. 

George Apergis

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας Modular Expansion και ποιες προσωπικές επιθυμίες ήρθε για να ικανοποιήσει;Το 1998 ήταν μία περίοδος πολύ παραγωγική για την Techno μουσική. Από το 1995 και μετά το Detroit και Berlin Techno έπαιρνε μια  αυθεντική μορφή που όλοι πλέον σήμερα γνωρίζουμε. Ξεχώριζε από αυτό που αποκαλούμε Rave.

Η Modular Expansion δημιουργήθηκε για να προωθήσει αυτόν τον ήχο της Tresor, UR, Downwards, Synewave, Music Man και των Robert Hood, Jeff Mills, Surgeon, Jay Denham, The Advent, Damon Wild, Sterac, Space DJZ και πολλών άλλων στην Αθήνα. Φυσικά, όμως, η Modular Expansion δημιουργήθηκε και για όλους εμάς που θέλουμε  να απολαμβάνουμε αυτήν τη μουσική. Η Modular Expansion δεν είχε ποτέ προσωπικές φιλοδοξίες. Πρωταρχικός  σκοπός της ήταν  και εξακολουθεί να είναι η προώθηση της techno μουσικής, με γνώμονα ηθικές αξίες και πραγματική αγάπη για το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Η ιστορία της ομάδας, η πορεία της, η εξέλιξή της καθώς  και το  γεγονός ότι στα events  που έχει διοργανώσει έχουν παίξει σχεδόν οι περισσότεροι Αθηναίοι djs, πολλοί μάλιστα  για πρώτη φορά, φανερώνει ότι η Modular Expansion ήταν πάντα, και εξακολουθεί να είναι,  ένα πεδίο έκφρασης για όσους είχαν και έχουν πραγματική αγάπη για το Techno.

Το όνομα Modular Expansion προήλθε από τα πρώτα αναλογικά synthesizers, τα οποία ήταν σε διαφορετικά κομμάτια και ενώνονταν με modular expansions έτσι ώστε να βγάλουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι και μέσα στη Modular Expansion, διαφορετικά άτομα με κοινές ιδέες και όραμα έρχονται σε επαφή  για έναν σκοπό, την techno μουσική.

Με τι events θα μπορέσει να έρθει σε επαφή το αθηναϊκό κοινό στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων παρουσίας της  Modular Expansion στον χώρο της techno μουσικής; Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια η Modular Expansion έχει ασχοληθεί με πολλές δραστηριότητες, αυτή τη χρονιά θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε, να υλοποιήσουμε και να ευχαριστηθούμε, τόσο εμείς όσο και ο κόσμος που όλα αυτά τα χρόνια μας ακολουθεί και μας στηρίζει, όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες-events. Η αρχή γίνεται με το event το Σάββατο  στις 3 Μαρτίου στο Temple και καλεσμένο τον Γερμανό Monoloc. Στη συνέχεια, ακολουθούν  πολλά events σε διάφορους χώρους, όπως στο αγαπημένο για πολλά χρόνια Astron Bar στου Ψυρρή, στις 16 του ίδιου μήνα αλλά και ένα ακόμη event με καλεσμένους παλιούς συνεργάτες, όπως ο Dj Manos, Dmoz και DJ Pierr με Live Streaming στις 22 Απριλίου στο Habeat records σε συνεργασία με το Cannibal radio. Επιπλέον, θα διεξαχθούν αρκετά events στο Βερολίνο, με πρώτο στις 31 Μαρτίου στο club Sisyphos. Ακόμη,  θα έχουμε μεγάλη κινητικότητα με τα πλέον πιο καταξιωμένα techno podcasts στην Ελλάδα. Φυσικά και η δισκογραφική της Modular Expansion ετοιμάζει διάφορες εκπλήξεις μιας και φέτος κλείνει τα 6 χρόνια.

Monoloc

Η αρχή των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει με ένα μεγάλο πάρτι στο Temple Athens στις 3 Μαρτίου. Ποια ονόματα θα δώσουν το παρόν εκείνο το βράδυ; Ένα από τα βασικά event των 20 χρόνων Modular Expansion θα είναι στο Temple με καλεσμένο τον παγκοσμίου φήμης Βερολινέζο πλέον Monoloc, γνωστό από τις κυκλοφορίες του στην Afterlife και παρουσίες στα parties των Tale of Us. Ο Monoloc έχει, επίσης, κυκλοφορίες στην Dystopian, πλαισιώνοντας καλλιτέχνες όπως οι Rodhad, Woo York, Drumcell και Recondite. Ακόμη, για πολλά χρόνια ήταν μέλος της πασίγνωστης CLR του Chris Liebing. Τη βραδιά θα πλαισιώσουμε εγώ, φυσικά, με ένα exclusive vinyl techno dj set, o Christian Cambas γνωστός για τις εκρηκτικές εμφανίσεις του και έχοντας κυκλοφορίες στις Toolroom, Great Stuff και στην 1605 του Umek και ο Valano με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, μέλος των Voices of Valley και συνιδρυτής της Us & Them records.

Πώς πρωτοήρθε το άνοιγμα στο εξωτερικό; Από το 2000 και μέτα αρχίσαμε να φέρνουμε στην Αθήνα καλεσμένους από το Tresor και το Hardwax, κάνοντας γνωστό το Βερολινέζικο techno και με αυτόν τον τρόπο εδραιώσαμε  το Techno στην αθηναϊκή club σκηνή. Η αγάπη και η  ποιότητα της μουσικής  που ένιωσαν οι καλεσμένοι μας στα events μας, είχαν ως  αποτέλεσμα την παρουσία μου και την αναγνώριση έως ο πρώτος έλληνας dj το 2002 στο παλιό, Θρυλικό Tresor του Βερολίνου.  Πράγμα μοναδικό και εξαιρετικά δύσκολο για εκείνα τα χρόνια χωρίς ουσιαστικά Social Media και την Αθήνα να μην υπάρχει καν στον παγκόσμιο χάρτη του techno. Ακολούθησαν πολλοί ακόμα καλεσμένοι, έως σήμερα, καλλιτέχνες όπως οι Adam Beyer, Alexander Kowalski, Truncate, Ø [Phase], Psyk, dj Rolando, Drumcell, Brian Sanahaji, Subjected, Radial, Dj Pete, Johannes Volk, Pacou, Funk D Void, Dave Tarrida, Sender Berlin και πολλοί άλλοι.  Το 2012 ήρθε η δημιουργία της δισκογραφικής  εταιρείας της Modular Expansion Records, με κυκλοφορίες και τη στήριξη από παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, η οποία ήταν το προπύργιο για να ακολουθήσουν πολλά events στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο Βερολίνο με παρουσία σε clubs όπως στο Berghain, Tresor, Suicide Circus, Sisyphos και πολλά άλλα.

Από το 1998 όταν και πρωτοξεκίνησες με την ομάδα μέχρι σήμερα, πόσο έχει διαφοροποιηθεί το ενδιαφέρον του Έλληνα για την την techno μουσική; Εδώ η ερώτηση τραβάει μεγάλη συζήτηση. Από το 1998 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα του απλού ανθρώπου, ειδικά με τον καταιγισμό των Social Media, της προβολής της προσωπικής εικόνας του καθενός και γενικότερα του internet. Οπότε αναρωτιέμαι τι μπορεί να εννοεί ο Έλληνας πλέον, ενδιαφέρον ως προς κάτι ή ακόμα τι σημαίνει ακούω ένα είδος μουσικής, όπως για παράδειγμα techno. Σίγουρα η λέξη techno πλέον έχει εμπορευματοποιηθεί και όλοι μπορεί να λένε οτι παίζουν techno, πάνε σε πάρτι techno και να ισχυρίζονται ότι ακούνε techno, ενώ στην πραγματικότητα είναι house, tech-house, progressive, trance ή οτιδήποτε άλλο. H ουσία φυσικά δεν είναι μόνο το beat ή η μελωδία που μπορεί να διαχωρίζει τη μουσική αλλά η κουλτούρα της μουσικής. Ενώ υπάρχει πλέον άπειρη πληροφορία στο διαδίκτυο για γνώση πάνω στην ιστορία αυτής της μουσικής οι περισσοτεροι προτιμούν να  παραμένουν επιφανειακοί για έναν βασικό λόγο. Ο λόγος είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει πια μια ολοκληρωμένη «αλυσίδα», η οποία να τελειοποιεί μια μουσική σκηνή και μια κουλτούρα, όπως παλαιότερα ήταν τα ραδιόφωνα, τα δισκάδικα, τα διάφορα meeting places, όπως cafe, bars, τα οποία είχαν για γνώμονα τους τη συγκεκριμένη μουσική. Όλοι για όλα και όλα για όλους.

Πόσο έχει βοηθήσει τη δουλειά σας όλα αυτά τα χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας; Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι κάτι απόλυτα συνυφασμένο με την Techno Μουσική, η οποία προέρχεται από τον όρο Technology. Τη σημερινή εποχή, όμως, η τεχνολογία πιστεύω ότι χρησιμοποιειται με λάθος τρόπο τις περισσότερες φορές.  Για παράδειγμα στον τομέα της παραγωγής και των dj-live performances η τεχνολογία έχει βοηθήσει, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις να έρθει σε επαφή με τη μουσική. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές αρκετοί υπερεκτιμούν όλο αυτό το γεγονός. Το βασικό, εξάλλου, πρόβλημα είναι αλλού, στην επικοινωνία και την εικόνα που προβάλεται με ευκολία και φτηνά μουσικά μέσα και πρότυπα αλλά και στη διάθεσιμότητα της μουσικής στο κοινό. Σε αυτό το σημείο η τεχνολογία έχει καταστρέψει τη μουσική βιομηχανία και κατ’ επέκταση  την κουλτόυρα της μουσικής. Αυτός είναι ένας λόγος που εξακολουθώ και παίζω μονο με βινύλια γιατί πιστεύω στην ιδέα, στο βάθος και στην ποιότητα της μουσικής.

Έχοντας καταφέρει να βρεθείς ακόμη και στο Βερολίνο, στον «ναό» της techno μουσικής, ποιες είναι εκείνες οι στιγμές τις οποίες θα τοποθετούσες ανάμεσα στις κορυφαίες των 20 αυτών χρόνων; Κάθε στιγμή είναι μοναδική και όλες μαζί συνθέτουν ένα όμορφο παζλ. Τόσο τα events όσο και η δισκογραφική έχουν βοηθήσει ώστε να υπάρχει η Modular Expansion εδώ και 20 χρόνια και να είναι σίγουρα μία από τις μακροβιότερες ομάδες στην Αθήνα. Αναπολώ μερικές φορές τις Τρίτες που έπαιζα στον Inoteka το ίδιο όσο και την πρώτη φορά που έπαιξα στο Tresor και στο Berghain. Οι αναμνήσεις αυτές μου φέρνουν εικόνες ανθρώπων που μοιραζόμασταν μουσικά ακούσματα και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα πιστεύω

MODULAR EXPANSION
20 YEARS ANNIVERSARY 1998-2018
MONOLOC / Afterlife – Dystopian Berlin
EMEX aka GEORGE APERGIS
CHRISTIAN CAMBAS
VALANO / Voices of Alley – Us & Them
Σάββατο 3 Μαρτίου, μετά τα μεσάνυχτα
είσοδος 12 ευρώ (πρoπώληση 10 ευρώ)
Περισσότερες πληροφορίες:
Temple Athens
Ιακχού 17, Γκάζι Αθήνα
T: +30 697 941 7274
W: http://thetemple.gr
W: http://modularexpansion.com/
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.