ÂÁÑÂÁÊÅÉÏÓ ÁÃÏÑÁ ÓÕÍ ÁÈÇÍÁ ÄÇÌÏÓ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÄÇÌÏÔÉÊÇ ÁÃÏÑÁ ÊÅÍÔÑÏ ÅÈÅËÏÍÔÇÓ ÐÏËÉÔÇÓ ÄÇÌÏÔÇÓ ÊÏÍÙÍÉÁ

Στην πλατεία Βαρβακείου, απέναντι από τη Δημοτική αγορά της οδού Αθηνάς εγκαινιάστηκε την Παρασκευή ο χώρος «ΣυνΑθηνά». Το μέχρι πρότινος αναξιοποίητο δημοτικό περίπτερο της πλατείας μεταμορφώθηκε σε έναν ανοιχτό τόπο συνάντησης, εργασίας και δράσης των εθελοντικών ομάδων πολιτών που επιθυμούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης τους. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί συνέχεια της διαδικτυακής πλατφόρμας synathina.gr που δημιούργησε πριν λίγο καιρό ο δήμος Αθηναίων για να βοηθήσει τις ομάδες πολιτών να συντονίσουν το έργο τους.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ανοίξαμε σε αυτή την περιοχή αυτό τον χώρο όπου συνευρίσκονται οι Ομάδες της πόλης», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θέλοντας να τονίσει ότι η στέγη μπορεί να βοηθήσει την περιοχή να αναβιώσει. Τονίζει ότι η αρχή έγινε με την καλλιτεχνική παρέμβαση του Καμίλο Νόλλα και τις 8 φωτογραφίες του που έχουν αναρτηθεί στα ρολά των καταστημάτων της πρόσοψης της Βαρβακείου.

ÂÁÑÂÁÊÅÉÏÓ ÁÃÏÑÁ ÓÕÍ ÁÈÇÍÁ ÄÇÌÏÓ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÄÇÌÏÔÉÊÇ ÁÃÏÑÁ ÊÅÍÔÑÏ ÅÈÅËÏÍÔÇÓ ÐÏËÉÔÇÓ ÄÇÌÏÔÇÓ ÊÏÍÙÍÉÁ

Η φαντασία και η εφευρετικότητα συνεχίστηκαν και στη δημιουργία της στέγης. Για την υλοποίηση της συνεργάστηκαν η δημιουργική κοινότητα «Imagine the City», ιδιώτες χορηγοί και υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. «Είχαμε πολλές δυσκολίες όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση του έργου και έγινε με ένα πολύ μικρό μπάτζετ», λέει η Σεβαστή Βαρδούλη από την ομάδα «Imagine the city» που ανέλαβε την υλοποίηση της στέγης αρχιτεκτονικά. Βασισμένη στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας προσθήκη εσωτερικής θερμομόνωσης από κυτταρίνη η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλώσιμο χαρτί, τοποθέτηση πράσινης στέγης, χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης για οικονομικό φωτισμό και εφαρμογή οικολογικών χρωμάτων. «Κάνοντας τον απολογισμό αυτής της προσπάθειας ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ανθρώπινο επίπεδο», δηλώνει γιατί όπως εξηγεί για το εγχείρημα συνεργάστηκαν από μεγάλες τεχνικές εταιρείες που έκαναν χορηγίες μέχρι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάστηκαν υπερωρίες.

ÂÁÑÂÁÊÅÉÏÓ ÁÃÏÑÁ ÓÕÍ ÁÈÇÍÁ ÄÇÌÏÓ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÄÇÌÏÔÉÊÇ ÁÃÏÑÁ ÊÅÍÔÑÏ  ÊÏÍÙÍÉÁ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ ÅÉÊÁÓÔÉÊÁ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ ÐÑÏÓÏØÇ ÊÔÇÑÉÏ ÅÌÐÏÑÉÊÏÓ ÄÑÏÌÏÓ