ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ride: «Δεν ήμασταν τόσο επιτυχημένοι, απλά ήμασταν γαμάτοι για καμιά διετία»

Εν αναμονή της εμφάνισης των Ride στο Ejekt Festival (17/7), ο Andy Bell μίλησε στην Popaganda επιστρατεύοντας -τι άλλο;- το κλασικό, βρετανικό φλέγμα.

«Ο Mark (Gardener) ήταν 19 χρονών, αλλά θα μπορούσε να είναι 29, ένας από αυτούς τους τύπους που απλά είχε αυτοπεποίθηση και τον ένιωθες ισότιμο. Ήταν ο πιο εξωστρεφής και ο πιο χαρισματικός πάνω στη σκηνή. Ήταν λιγότερο ντροπαλός από τον Andy (Bell) και ανακατευόταν πιο πολύ στα πάρτυ που κάναμε στο γραφείο – έκανε τον εαυτό του ορατό με έναν τρόπο που ο Andy δεν τον έκανε. Μια μέρα ο Andy Bell ήρθε και με ρώτησε γιατί δεν του μιλάω ποτέ.

»”Εσύ δεν μου μιλάς”, του είπα.

»”Το ξέρεις ότι γράφω κομμάτια;”, με ρώτησε, και, με εξέπληξε γιατί δεν το ήξερα. Μπορεί ο Mark να μην μας είπε ποτέ ότι έγραφε αυτός τη μουσική αλλά οπωσδήποτε δεν μας διόρθωνε κιόλας [όταν λέγαμε το αντίθετο]. Ο Andy και ο Mark ήταν και οι δύο πολύ ταλαντούχοι, αυτό είναι το θέμα. Αρχικά έγραφαν κομμάτια σαν μπάντα και δούλευε ο ένας τα κομμάτια του άλλου, το μοντέλο των Lennon και McCartney, Richards και Jagger. […] Ο Mark ήταν ένας από τους αγαπημένους μου ανθρώπους στο label.»

Έτσι θυμάται ο Alan McGee -ο μπαμπάς της Creation Records και ένας από όσους καθόρισαν τον βρετανικό ήχο στα τέλη των 80s και τις αρχές των 90s- τους Ride λίγο πριν βγάλουν το ντεμπούτο τους, Nowhere, στην αυτοβιογραφία του, Creation Stories: Riots, Raves and Running A Label.

Στα βιβλία ιστορίας οι Ride είναι καταγεγραμμένοι ως ένας από τους τρεις «ολυμπιονίκες» του shoegaze, πίσω από τους My Bloody Valentine και δίπλα από τους Slowdive. Ο χρόνος επίσης τα έφερε έτσι ώστε και οι τρεις, αρκετά χρόνια μετά την έκρηξη του shoegaze να κάνουν δισκογραφικό comeback με λίγα χρόνια διαφορά: το mbv των My Bloody Valentine κυκλοφόρησε το 2013, το ομώνυμο των Slowdive αλλά και το Weather Diaries των Ride το 2017.  

Οι Ride πλέον ετοιμάζονται για τον επόμενο δίσκο από το Weather Diaries. Στο μεταξύ, θα τους δούμε σε λίγες μέρες στην Αθήνα και το Ejekt Festival (17/7), λόγος για τον οποίο η Popaganda μίλησε με τον Andy Bell, σε μια συνέντευξη που έχει να κάνει με υποθετικά σενάρια. Όσο κι αν ο McGee τον θυμάται ντροπαλό, στην προκειμένη υπήρξε λακωνικός, με όπλο του το κλασικό βρετανικό φλέγμα. 

https://www.youtube.com/watch?v=eKwV-IiPetk

Andy, ας κάνουμε μερικές υποθέσεις. Τί θα…

…ήταν η βρετανική μουσική χωρίς την συμβολή του Alan McGee; 
Πιο βαρετή.

…συνέβαινε αν οι Oasis εμφανίζονταν πριν τους My Bloody Valentine;
Δεν έχω ιδέα. Και πάλι θα τους λάτρευα εξίσου. 

…ήταν οι Ride αν ξεκινούσαν σήμερα;
Οι ίδιοι. Βασικά, ανασυσταθήκαμε.

…ήταν οι Ride αν δεν συναντούσαν τον Alan McGee;
Μια μπάντα της 4AD, χαχα.

…ήταν το shoegaze χωρίς τους My Bloody Valentine;
Σκέτο παπούτσι.

…ήταν η Creation αν δεν έκανε το mainstream crossover με τους Oasis;
Μικρότερη.

…ήταν οι Ride αν ήταν λιγότερο επιτυχημένοι;
Δεν ήμασταν τόσο επιτυχημένοι, απλά ήμασταν γαμάτοι για καμιά διετία.

…ήταν το shoegaze αν ήταν μακροβιότερο;
Το shoegaze δεν πέθανε ποτέ. 

…ήταν το shoegaze χωρίς την έκρηξη της britpop που ακολούθησε;
Είπα, το shoegaze δεν πέθανε ποτέ, φίλε.

…γινόταν αν οι αδερφοί Gallagher δεν τσακώνονταν;
Θα υπήρχαν χαμηλότερα επίπεδα τσακωμών.

…ήταν το Weather Diaries αν δεν ήταν ένας δίσκος επιστροφής που βγήκε το 2017;
Ένα ημερολόγιο. Του καιρού.

Οι Ride θα εμφανιστούν στην Πλατεία Νερού την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Ejekt Festival. Την σκηνή θα μοιραστούν με τους Cure, τον Michael Kiwanuka, τους Khruangbin και τους Steams.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.