Από το 2011, λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη ένας διαφορετικός διαγωνισμός με στόχο την ανάδειξη ανεξάρτητων καλλιτεχνών και με βασικά κριτήρια επιλογής τη μουσική τους και την αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών ως εργαλείο προβολής και δικτύωσης. Πρόκειται για το EuroMusic Contest, μια συνδιοργάνωση των Div’Up (UK), MyBandMarket (France) σε συνεργασία με τα iConcerts, Zimbalam, Jamendo, Euronews, Wired, και Le Nouvel Observateur. Η κριτική επιτροπή αποτελείται μεταξύ άλλων από στελέχη των MTV, Sony Music, Soundcloud, MCM, editors μεγάλων μουσικών websites και music industry marketers. Μετά από μια μακροχρόνια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 3267 καλλιτέχνες από 40 ευρωπαϊκές χώρες, οι 10 Code κατάφεραν να πάρουν ένα από τα 10 εισιτήρια για το Παρίσι, όπου στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός, στο Divan du Monde και ο οποίος θα μεταδοθεί μέσω iConcerts σε live streaming.

https://www.youtube.com/watch?v=vJAK23voaiM

Οι 10 Code, δηλαδή οι Πέτρος Ποταμιάνος, Απόστολος Μπουλές, Δημήτρης Αδαμόπουλος και Σίμος Συμεωνίδης σχηματίστηκαν τον Νοέμβριο του 2011, με τους τρεις πρώτους να έχουν παίξει μαζί στους Playground. Με ήχο που κινείται στο πλαίσιο του (ψιλο)σκληρού alternative rock (είναι εμφανείς οι grunge και stoner επιρροές), έχουν στο ενεργητικό τους επιτυχημένα live με σημαντικά συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής, όπως Jane Doe, Black Circus, No Sequence, Νάνοι, Kappa^3, Blush, The Fade, Lower Cut, Midnight Toys στις περισσότερες σκηνές της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αρκετά φεστιβάλ.

10 2

Τον Οκτώβριο του 2013, το “the connection ep.” έγινε featured κυκλοφορία από το Jamendo, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ψηφιακή πλατφόρμα εναλλακτικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για ανεξάρτητους καλλιτέχνες, ενώ το “Superman’s Cape” ανέβηκε στην πρώτη θέση της λίστας “most popular songs” της υπηρεσίας, με πάνω από 290.000 ακροάσεις και πάνω από 55.000 downloads (6/14).

Τον Μάιο του 2014 κυκλοφόρησε το single “Transmitter” με το ομώνυμο κομμάτι και το bonus track “Today”, ως δείγμα του επερχόμενου ολοκληρωμένου album που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους.

Με την αφορμή το EuroMusic Contest ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Απόστολος Μπουλές, μίλησε στην Popaganda:

10

Πως μάθατε για το διαγωνισμό EuroMusic και τι σας έκανε να δηλώσετε συμμετοχή; Για τον διαγωνισμό ενημερωθήκαμε από φίλους της μπάντας στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο προφανώς, ήταν η ευκαρία που μας δινόταν να προωθήσουμε τη μουσική μας έξω από τα όρια της Ελλάδας και ταυτόχρονα το ότι στον διαγωνισμό μπορεί πραγματικά να συμμετάσχει οποιοσδήποτε μουσικός με το υλικό του, χωρίς να χρειάζονται μάνατζερ ή εταιρείες. Αυτό που χρειαζόταν κυρίως ήταν η καλή προώθηση μέσω Internet σε πρώτη φάση και στη συνέχεια η επιλογή των 10 φιναλίστ από επιτροπή. Η επιτροπή αποτελούταν μεταξύ άλλων και από στελέχη των Sony Music, Soundcloud, MCM, MTV, iConcerts, Jamendo, Euronews, Wired, οι οποίοι είναι μερικοί από τους συνδιοργανωτές, και αυτό ήταν σίγουρα άλλο ένα κίνητρο για να δηλώσουμε συμμετοχή.

Πως την «παλεύετε» ως ανεξάρτητη μπάντα στην Ελλάδα της κρίσης; Δέν είναι εύκολο για μια μπάντα σαν κι εμάς να τα καταφέρει σήμερα στην Ελλάδα. Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη πόρων. “Τρέχεις” τα πάντα μόνος σου, τη μουσική, το artwork, τις φωτογραφίες, την προώθηση, τα πάντα. Ευτυχώς υπάρχουν καλοί φίλοι που πιστεύουν στη δουλειά μας και βοηθάνε πολύ, ο καθένας στον τομέα του. Λίγο – πολύ, έτσι δουλεύουν οι περισσότεροι. Σιγά-σιγά πάντως διαμορφώνεται μια κατάσταση από μπάντες και καλλιτέχνες παρόμοιας ηχητικής κατεύθυνσης, που έχει χαρακτηριστικά «σκηνής»: Υπάρχουν συνεργασίες και περισσότερη αλληλεγγύη. Οι περισσότεροι έχουν πλέον καταλάβει ότι η αλληλοστήριξη είναι βασικός παράγοντας αν θές να προχωρήσεις. Γενικά είμαστε αισιόδοξοι! Οι αξιόλογες μπάντες είναι πλέον πολλές, άρα είναι θέμα χρόνου να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με τον χώρο αυτό, προσελκύοντας έτσι και μεγαλύτερο ενδιαφέρον απο τα μέσα. Τίποτα καλό δεν πάει χαμένο!

Στο διαγωνισμό λαμβάνεται υπόψη ο τομέας του self-promotion. Πες μας λίγα λόγια για το πως λειτουργείτε σαν μπάντα σε σχέση με αυτό. Εφόσον μιλάμε για μουσική “Βιομηχανία”, η διαχείριση της εικόνας και η προώθηση του υλικού σου είναι εξίσου σημαντικά πράγματα με την ίδια τη μουσική, και ένας διαγωνισμούς του μεγέθους του EuroMusic Contest δεν θα μπορούσε να μην τα λαμβάνει υπόψη. Το self-promotion είναι όπως είπαμε μονόδρομος για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Σαν μπάντα δουλεύουμε πολύ απο το ξεκίνημά μας σε αυτόν τον τομέα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με παλιότερα και το Internet είναι προφανώς το κύριο εργαλείο: website, social networks, email έχουν γίνει καθημερινότητα για εμάς. Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο τι χρησιμοποιείς, αλλά με ποιον τρόπο και σε αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος.

Είτε κερδίσετε είτε όχι, τι σκοπεύετε να κάνετε μετά το EuroMusic Contest, Άσχετα με το αν θα καταφέρουμε να βγούμε πρώτοι, σίγουρα θα έχουμε βγει κερδισμένοι από την όλη διαδικασία! Μας έχει ήδη βοηθήσει πολύ σε πολλά επίπεδα. Όπως και να καταλήξει λοιπόν, επιστρέφοντας σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας σε Αθήνα και επαρχία αλλά το βασικότερο, να ολοκληρώσουμε την ηχογράφηση και την παραγωγή του επερχόμενου album μας, του οποίου ένα δείγμα είναι και το νέο μας single “Transmitter” που θα το ακούσετε και ζωντανά στον τελικό μαζί με το “Superman’s Cape”, από την πρώτη μας δουλειά “the connection ep.”.

Περισσότερα για τους 10 Code, εδώ.

Δείτε ζωντανά μέσω live streaming τον τελικό του EuroMusic Contest 2014, τη Δευτέρα 30/6 στις 20:00 ώρα Ελλάδος (19:00 ώρα Γαλλίας).