ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τους Dury Dava Ψυχεδέλεια σημαίνει «η Ψυχή στην Εντέλεια»

Κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους (που ηχογράφησαν ζωντανά) στην Inner Ear κι αν έπρεπε να το χαρακτηρίσουν θα το έλεγαν «ένα ετερόκλητο σύνολο με kraut αισθητική σε μεσογειακό περιβάλλον».
Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου

Φαντάζεσαι ότι θέλουν να δηλώσουν πως η μουσική που παίζουν είναι δυνατή όταν το όνομά τους είναι αναγραμματισμός της λέξης «νταβαντούρι».

Ύστερα από πορεία τεσσάρων χρόνων οι Dury Dava κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους στην Inner Ear. Ένα δίσκο που μπορεί να έχει 10 κομμάτια -που ηχογραφήθηκαν ζωντανά- αλλά συγχρόνως η διάρκειά του προσεγγίζει τα 70 λεπτά. 

Ο ήχος τους είναι κατά βάση ψυχεδελικός αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν θα ήταν επαρκής για να περιγράψει όλα αυτά που προσπαθεί να χωρέσει η μπάντα στις συνθέσεις της. Γι’ αυτό και τη ρωτήσαμε λίγα περισσότερα περί αυτού…

Βλέπουμε πως όπως πολλές μπάντες του ευρύτερου εναλλακτικού ήχου τελευταία, χρησιμοποιείτε ελληνικό στίχο. Τί πιστεύετε ότι ωθεί όλο και περισσότερες μπάντες να εκφράζονται στην μητρική τους γλώσσα; Για μας, ήταν κάτι που εμφανίστηκε αυθόρμητα από την αρχή, δεν το συζητήσαμε. Από τη στιγμή, πάντως, που το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που ακούει ο κόσμος είναι στα αγγλικά, μας φαίνεται πολύ λογικό που χρησιμοποιείται τόσο ο αγγλικός στίχος. Η διαφορά είναι μάλλον ότι στα ελληνικά νιώθεις ότι εκτίθεσαι λίγο παραπάνω, στην αρχή. Αλλά τελικά σε γεμίζει περισσότερο και ο στίχος και το τραγούδι. Γι’αυτό το λόγο, ίσως, να εμφανίζεται όλο και πιο πολύ. Και γενικότερα παρατηρείται ένα ενδιαφέρον τελευταία για τον μη αγγλόφωνο στίχο.

Αν έπρεπε να περιγράψετε σε κάποιον πώς ακούγεται το ομώνυμο ντεμπούτο σας, ποιός είναι ο πιο ευφάνταστος ή εύστοχος τρόπος με τον οποίο θα το περιγράφατε; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχουμε δυσκολευτεί να απαντήσουμε στο παρελθόν και τον τελευταίο καιρό επιλέγουμε να το αγνοούμε. Συχνά, όμως, αναγκαζόμαστε να το ξανασκεφτούμε, όπως με αυτή την ερώτηση. Αν συνδυάζαμε μερικά από αυτά που έχουμε πει μεταξύ μας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το δίσκο ως ένα ετερόκλητο σύνολο με kraut αισθητική σε μεσογειακό περιβάλλον. Ορίστε.

Ακριβώς επειδή ακούει κανείς πολλά διαφορετικά στοιχεία στη μουσική σας, ποιοί είναι οι πέντε δίσκοι που ακούγατε περισσότερο όταν τον γράφατε; Είμαστε πέντε και ο καθένας ακούει, ως ένα βαθμό, τα δικά του. Επίσης, τα κομμάτια τα δουλεύαμε πολύ καιρό, άρα οι δίσκοι που ακούγαμε και οι επιρροές είναι αναγκαστικά πολλές και διάφορες. Πέντε βασικοί δίσκοι θα ήταν: Can, Future Days/ Doors, L.A. Woman/ Baris Manco, 2023/ Curtis Mayfield, Superfly/ Γιώργος Ρωμανός, Δυό μικρά γαλάζια άλογα.

Επίσης διαβάζουμε πως ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά. Γιατί το επιλέξατε αυτό και τί πιστεύετε ότι έδωσε στο τελικό αποτέλεσμα; Είμαστε γενικά λάιβ μπάντα, και η διαδικασία της σύνθεσης γίνεται σχεδόν πάντα με τέτοιο τρόπο. Παίζουμε όλοι μαζί, βγαίνουν ιδέες, τις δουλεύουμε στις πρόβες. Η αλληλεπίδραση είναι πολύ βασικό στοιχείο της μουσικής που παίζουμε και θα ήταν δύσκολο να το διατηρήσουμε αν ηχογραφούσαμε διαφορετικά.

Πείτε μας δύο λόγια και για το artwork του δίσκου. Το ανέλαβε η Κατερίνα Καραλή, που είναι από τα πρώτα άτομα που ενδιαφέρθηκαν για τη μουσική μας. Ήταν το πρώτο όνομα που μας ήρθε στο μυαλό όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για το artwork του δίσκου, αφού της ήταν γνώριμος ο ήχος μας, ταιριάζαμε και μας άρεσε πολύ η δουλειά της. Κατάλαβε αμέσως την κατεύθυνση που θέλαμε να ακολουθήσουμε και, μετά από πολλή κουβέντα και με μεγάλη διάθεση να αφομοιώσει τις αισθητικές μας προτάσεις, κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό, τελείως δικό της έργο.

Τελικά, τι σημαίνει ψυχεδέλεια; Η ψυχή στην εντέλεια. Τελικά, όμως, τί είναι η ψυχή και τί είναι η εντέλεια;

Το ομώνυμο ντεμπούτο των Dury Dava κυκλοφόρησε από 10 Μαΐου από την Inner Ear και μπορείτε να το αποκτήσετε εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.