pop_vinyl_3

Δυο κορίτσια, η Sophie και η Elly, είχαν μια κάπως εξεζητημένη για τα δεδομένα των γονιών τους αλλά λαμπρή σύμφωνα με τους φίλους τους ιδέα: να ξεκινήσουν μια δανειστική βινυλιοθήκη, που να καλύπτει όλα τα είδη μουσικής. Αποκλειστικά κινούμενη από τις δυο κοπέλες και εθελοντές, με δίσκους δωρισμένους από το κοινό. Και τα κατάφεραν αφού την 1η Ιουλίου άνοιξε τις πόρτες της στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου το Vinyl Library.

Τεσσερις μήνες μετά υπάρχουν αρχειοθετημένα περίπου έξι χιλιάδες βινύλια και άλλες τρεις χιλιάδες που περιμένουν τη σειρά τους για να ταξινομηθούν στα ήδη βαριά ράφια της βινυλιακής τους κολεκτίβας. DJs το βράδυ, με “κανονικές” δουλειές την ημέρα, και οι δύο είναι περήφανες για το κατόρθωμά τους αλλά και ευγνώμονες αφού εκατοντάδες έσπευσαν να βάλουν από ενα βινυλιακό πετραδάκι στο ξεχωριστό αυτό εγχείρημα.

pop_vinyl_4

Επτάιντσο άγνωστης punk μπάντας από την Ουγγαρία έφτασε σε ένα καφέ φάκελο και έκανε τους εθελοντές να σταματήσουν ξαφνικά την ταξινόμηση και να αρχίσουν να χορεύουν. Σπάνια βινύλια πέταξαν από τη Νεα Ορλεάνη σε ένα τόσο βαρύ πακέτο που ο ταχυδρόμος έφυγε βρίζοντας και αγκομαχώντας. Γνωστός βρετανός μουσικός παραγωγός δώρισε γύρω στα πενήντα βινύλια, όλα κάτω από την ταμπέλα του Krautrock και σε άψογη κατάσταση. Εκκεντρική κληρονόμος ήρθε σε επαφή με τα κορίτσια ζητώντας τη βοήθεια τους, αφού ανακάλυψε ένα ολόκληρο δωμάτιο με χιλιάδες βινύλια κλασικής μουσικής. Αξιαγάπητος κοτσονάτος εξηνταπεντάρης δώρισε ολόκληρη τη δισκοθήκη του με τόνους Rockabilly και Northern Soul.

Τις συναντήσαμε ανάμεσα στις ξεχειλισμένες από δίσκους ξύλινες κούτες που η Elly αγόρασε από τη φάρμα του θείου της για μερικές λίρες και οι οποίες κάποτε… φιλοξενούσαν μήλα.

pop_vinyl_2

Έχει αλλάξει η καθημερινότητα σας από τη μέρα που άνοιξε η βινυλιοθήκη; Η ζωή μας είναι πλέον αποκλειστικά γεμάτη μουσική. Ακόμα περισσότερο απ᾽όσο πριν ανοίξει το Vinyl Library, παρόλο που κάτι τέτοιο φαινόταν αντικειμενικά αδύνατο αφού ηδη μιλούσαμε για τη μουσική όλη την ώρα. Κάθε άνθρωπος που περνά το κατώφλι έχει να μοιραστεί και από μια υπέροχη μουσική ιστορία. Είμαστε έτοιμες να ακούσουμε κάθε μία από αυτές, μας βοηθά να ψάξουμε υλικό για τη ραδιοφωνική εκπομπή μας και μεγαλώνει τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις γύρω από την υπάρχουσα συλλογή κάθε μέρα. Εχουμε γίνει κανονικοί βινυλιοθηκάριοι. Σε βαθμό που δεν βγαίνουμε έξω τα βράδια όσο συνηθίζαμε. Εχουν αλλάξει οι προτεραιότητες μας.

Κάνετε σαν να είναι το Vinyl Library το νεογέννητο μωρό σας. Κάπως έτσι, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουμε πάνες, ευτυχώς. Με αρκετά ξενύχτια όμως στο προσκεφάλι του γιατί βγάζει σιγα σιγα δόντια.

pop_vinyl_6

Πόσα μέλη έχετε μέχρι τώρα και που πιστεύετε πως θα φτάσετε σε δυο χρόνια; Γύρω στα διακόσια μέλη αλλά θέλουμε να τελειοποιήσουμε το χτίσιμο της συλλογής και έχουμε ακόμα πολύ δουλεια αφού πρέπει να καταγράψουμε ψηφιακά οτιδήποτε περιέχεται στη συλλογή μας, ενώ πρέπει να σημειώσουμε και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Θέλουμε να μπουν όλα σε μια σειρά ώστε να μην χάσουμε τον έλεγχο. Σε δυο χρόνια θα θέλαμε να έχουμε τουλἀχιστον δύο χιλιάδες μέλη, πάνω από δέκα χιλιάδες ποιοτικούς δίσκους και μια ξεχωριστή ιστορία να συνοδευεί κάθε ένα από τα βινύλια.

Δείξτε μου ένα σημαντικό, περίεργο, ιδιαίτερο για σας εξώφυλλο.

photo (5)

Ένας καλλιτέχνης που έχει αποδημήσει αποφασίζει να κάνει ένα και μοναδικό comeback στη γη αποκλειστικά για το Vinyl Library και εκατό εκλεκτά μέλη του. Ποιος θα θέλατε να είναι; Marvin Gaye, ένα σπιτικό μικρό session για να λικνιστούν όλοι και να αγαπηθούν. Θα σου δώσουμε κι έσενα πρόσκληση.

Θα προτιμούσα τον Sam Cooke αλλά δεν θέλω να φανώ άπληστη, θα έρθω. Πιο είναι το πιο πολύτιμο συναισθηματικά κτήμα της συλλογή σας μέχρι τώρα; Όλα τα albums της Letta Mbulu, την λατρέυουμε και οι δύο. Επίσης έχουμε πάντα μαζί μας όταν παίζουμε έξω κάτι από Akua Naru.

pop_vinyl_8

Οργανώνετε μαθήματα mixing δίσκων κάθε Τετάρτη και η εξηντάχρονη μάνα μου έρχεται επίσκεψη από την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Να τη φέρω; Can she kick it? Yes she can!

Τα σχέδια σας για την επόμενη χρονιά; Επέκταση είναι η μαγική λέξη για το 2014. Με το άνοιγμα του art market στο πίσω μέρος του Vinyl Library οι επόμενοι μήνες θα είναι καυτοί για τους βινυλιοθηκάριους. Θα σε κρατάμε ενήμερη.

Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί κάποιος μεγιστάνας κατηγορίας Richard Branson χτυπούσε την πόρτα και σας πρότεινε να αγοράσει το Vinyl Library ένατι κάποιου αστρονομικού ποσού, τι θα του απαντούσατε; Χμ, να το αγοράσει; Πιθανότατα να τον βάζαμε στον καναπέ μας με ένα ωραίο ζεστό ποτό, να βρίσκαμε το βινυλιάκι της Roberta Flack – “Feel Like Making Love” και να προσπαθούσαμε να τον ζαχαρώσουμε ώστε να γίνει ο προστάτης- άγγελος του Vinyl Library, ζητώντας του να καλύψει το ενοίκιο για τα επόμενα πέντε χρόνια με αντάλαγμα το ονομά του πάνω σε μια πλακέτα σε περίοπτη θέση μέσα στη βινυλιοθήκη. Και μετά θα ευχαριστούσαμε το σύμπαν για την καλή μας τύχη.

Περισσότερα για τη Vinyl Library εδώ.