Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
05.08.2024

Κλιματική κρίση: Παραλία στη Σκωτία χάνει 3 μέτρα κάθε χρόνο

Η έκθεση Dynamic Coast που δημοσιεύθηκε το 2021 μελέτησε τον ρυθμό διάβρωσης στην Montrose της βορειοανατολικής Σκωτίας, και προέβλεψε ότι σε 40 χρόνια θα χαθούν 120 μέτρα, δηλαδή κατά μέσο όρο 3 μέτρα το χρόνο.
Κλιματική κρίση: Παραλία στη Σκωτία χάνει 3 μέτρα κάθε χρόνο

Μια παραλία στη βορειοανατολική Σκωτία διαβρώνεται ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πλημμυρίσει η κοντινή πόλη. Η έκθεση Dynamic Coast που δημοσιεύθηκε το 2021 μελέτησε τον ρυθμό διάβρωσης στην Montrose και προέβλεψε ότι σε 40 χρόνια θα χαθούν 120 μέτρα, δηλαδή κατά μέσο όρο 3 μέτρα το χρόνο.

Οι κάτοικοι της πόλης Montrose φοβούνται τις επιπτώσεις των καταιγίδων το φθινόπωρο, καθώς οι περσινές προκάλεσαν διάβρωση 7 μέτρων στην παραλία μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 4 μέτρα περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες.

Μια έκθεση του EnviroCentre για λογαριασμό του Montrose Golf Links αποκάλυψε ότι οι παρατηρούμενοι μέσοι ρυθμοί υποχώρησης είναι μεταξύ 2,8-7,0 μέτρων ετησίως και ότι «οι παρατηρούμενες τάσεις στην παράκτια διάβρωση αναμένεται να συνεχιστούν ή και να επιταχυνθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Σκωτία βίωσε πρωτοφανείς καταιγίδες την περασμένη περίοδο και την άνοιξη κατέγραψε τον υγρότερο Απρίλιο της χώρας από το 1947.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο παραλιακός πεζόδρομος στην πόλη Montrose κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της παλίρροιας μετά την καταιγίδα Babet, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα. Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας η παραλία διαβρώθηκε κατά 3 μέτρα. Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο, καταγράφηκαν θύελλες ταχύτητας 138 χλμ./ώρα στον κοντινό κλιματικό σταθμό Inverbervie κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Gerrit.

Η σκωτσέζικη πόλη έχει μια ιστορία διάβρωσης των ακτών που μπορεί να μετρηθεί μέσω της απώλειας των γηπέδων γκολφ, που ιδρύθηκαν πριν από περισσότερα από 460 χρόνια. Η θάλασσα έχει προχωρήσει κατά 70 μέτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Μελέτες του συμβουλίου του Angus και της Dynamic Coast έδειξαν ότι απαιτείται επείγουσα συντήρηση των αμμόλοφων που υποχωρούν στον κόλπο Montrose Bay, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη.

Η έκθεση του EnviroCentre αποκάλυψε επίσης ότι θα μπορούσαν να χαθούν περίπου 170 μέτρα λόγω διάβρωσης και πλημμύρας στα νότια του Montrose μέχρι το 2100.

Πηγή: www.rosa.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.