Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.07.2024

Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι – Η νεοελληνική λογοτεχνία μπορεί ακόμα να ελπίζει

Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι – Η νεοελληνική λογοτεχνία μπορεί ακόμα να ελπίζει

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» είναι η εκδοτική παρουσία της ελληνικής λογοτεχνία στα γαλλικά βιβλιοπωλεία αυτό το καλοκαίρι. Το βιβλίο του Έλληνα συγγραφέα κυκλοφόρησε στη Γαλλία, από τις εκδόσεις Emmanuelle Collaw  στα τέλη Μαΐου με τον τίτλο Un été grec avec Camus, (Ένα ελληνικό καλοκαίρι με τον Καμύ), δίνοντας βάσιμες ελπίδες για μια επιτυχημένη πορεία και εκτός συνόρων.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης έγινε γνωστός στη Γαλλία με το μυθιστόρημά του «Μέρες Αλεξάνδρειας» το 2011. Στη συνέχεια διατήρησε μια διαρκή σχέση με το γαλλικό αναγνωστικό κοινό. Η νέα κυκλοφορία υπόσχεται πολλά τόσο για τον ίδιο όσο και για τη νεοελληνική λογοτεχνία που έχει ανάγκη από διακρίσεις στο εξωτερικό. Ήδη το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη βρίσκεται στη λίστα του περίοπτου βραβείου Mare Nostrum.

Η μετάφραση του βιβλίου στα Γαλλικά έγινε από τη Βασιλική Λούκου με την επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα και της Γαλλίδας εκδότριας. Στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη ο Αλμπέρ Καμύ επιστρέφει στη Μύκονο στα τέλη του εικοστού αιώνα χάρις σ’ ένα ταξίδι στο  χρόνο αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσει το ημιτελές αριστούργημά του «Πρώτος Άνθρωπος», ευκαιρία που του στέρησε ο ξαφνικός θάνατος σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Έλληνας συγγραφέας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι πρωτοδιάβασε τον «Ξένο» του Καμύ σε ηλικία 17 ετών και η ανάγνωση αυτή αποδείχτηκε πραγματική αποκάλυψη. Επισήμανε μάλιστα πως έμαθε Γαλλικά για να διαβάσει στο πρωτότυπο το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γαλλοαλγερινού νομπελίστα καθώς και όλα τα άλλα βιβλία του.  Η ιδέα για το μυθιστόρημα «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» γεννήθηκε στο μυαλό του Δημήτρη Στεφανάκη, όταν το 1994 κυκλοφόρησε στη Γαλλία επιμελημένο το ανέκδοτο και ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα  «Πρώτος Άνθρωπος» με το οποίο ο Καμύ επέστρεψε αφηγηματικά στις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων στο Αλγέρι.

Όσο για τον Καμύ είναι γνωστό ότι επισκέφθηκε τη Μύκονο τον Μάιο του 1955 και οι εντυπώσεις του από αυτό το ταξίδι έχουν καταγραφεί στα «Σημειωματάριά» του. Το μυθιστόρημα «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2009 από τις εκδόσεις Πατάκη, το 2014 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αναμένεται να επανεκδοθεί σύντομα και να επιστρέψει στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.