StartUpSafari_banner_1920x1080

Το Startup Safary, η ξεχωριστή εκδήλωση για τις startup επιχειρήσεις πρόκειται να διοργανωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί σε 16 διαφορετικούς χώρους, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες και workshops. Ο Βασίλης Μπαρτζώκαςδιοργανωτής του Startup Safary Athens, CEO της CARTECO μέχρι το 2009, η οποία βραβεύτηκε στα European Business Awards στις 10 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης, και ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής DESIGNEMBASSADOR.COM UG με έδρα το Βερολίνο, μιλάει στην Popaganda για το Startup Safary και εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί.

Πως σας ήρθε η ιδέα για αυτό το επιχειρηματικό safari; To Startup Safary είναι ένα concept το οποίο ξεκίνησε από τον ιδρυτή τουMaciek Laskus στο Βερολίνο το 2013 και αυτό της Αθήνας είναι ο πρώτος του ευρωπαϊκός σταθμός. Για ένα Σαββατοκύριακο το οικοσύστημα των startup ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Startups, accelerators, incubators, co working spaces, service providers, VCs, προσκαλούν το κοινό να δει πώς δουλεύουν και να γνωρίσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα τους. Πρόκειται για ένα παράθυρο στον κόσμο των startup. Μια μεγάλη γιορτή για την επιχειρηματικότητα. Αν κάποιος θέλει να δουλέψει ή να επενδύσει σε startup ή να δημιουργήσει τη δική του startup, πρέπει να πάει στο Startup Safary. Ακόμα κι αν έχει ήδη σχετική εμπειρία σε αυτούς τους τομείς, είναι παρόλα αυτά μια καλή ευκαιρία να μάθει ποιες είναι οι ενδιαφέρουσες εταιρείες που ιδρύονται στην πόλη του.

Υπάρχει κάποιος ορισμός που να περιγράφει ακριβώς τη λέξη startup; Μία επιχείρηση η οποία ξεκινά τώρα, είναι καινοτόμα, αλλάζει τα δεδομένα κάποιας συγκεκριμένης αγοράς, απευθύνεται σε διεθνές κοινό και έχει τον τρόπο και τη δυναμική να γίνει μεγάλη πολύ γρήγορα (συνήθως αυτό γίνεται από εταιρίες τεχνολογίας).

Οι συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων; Παραδείγματος χάρη, πληρώνεις λιγότερο ΟΑΕΕ αν έχεις startup; Η ελληνική γραφειοκρατία, φορολογία, εταιρικό καθεστώς, δίκαιο και άλλα δεν είναι καθόλου φιλικά προς τα startups ιδιαίτερα δε σε σχέση με άλλες χώρες. Από την άλλη μεριά, το χαμηλό κόστος εργασίας βοηθάει. Εδώ ένας developer χρειάζεται 1500 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ενώ στο Βερολίνο οι μισθοί ξεκινούν από τα 60,000 ευρώ τον χρόνο κατ’ ελάχιστο και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το ποσό διπλασιάζεται.

Πόσες είναι οι συμμετοχές στο Safari; Στο Startup Safary έχουν ήδη γραφτεί πάνω από 2.200 άτομα. Συμμετέχουν συνολικά 65 + εταιρίες, περίπου 20 χώροι, accelerators, incubators, και initiatives, και έχουμε περισσότερες από 45 δωρεάν δράσεις που φιλοξενούνται στους χώρους αυτούς όπως σεμινάρια, διαλέξεις, mentoring sessions, workshops, συναντήσεις δικτύωσης, ξεναγήσεις κλπ.

Σε ποιους χώρους; Έχουμε περισσότερα από 16 σημεία εκδηλώσεων σε όλη την Αθήνα. Συμμετέχουν οι: AceIn, Aephoria, AHEAD, Bios Romantso, CoLab, Corallia, EGG, IforU,Impact Hub, Innovathens, IQbility, Orange Grove, Found.Ation, metavallon και άλλοι.

 

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Στο άκουσμα της λέξης startup μας έρχεται άμεσα στο μυαλό η τεχνολογία; Διαφέρουν κάπου τα ελληνικά startups από τα ξένα; Σε ποια πεδία κυρίως κινούνται; Τα ελληνικά statups δεν διαφέρουν σε πολλά από τα ξένα, κινούνται συνήθως σε τομείς τεχνολογίας και consumer web ή mobile. Φυσικά, και startups δεν είναι μόνο οι εταιρίες τεχνολογίας. Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε αρκετά αγροτικά startups και όχι μόνο. Επίσης, τα μεγέθη είναι διαφορετικά.

Τι θα θέλατε να καταλάβει ο επισκέπτης; Για όσους θέλουν να δουλέψουν σε startup, τα οφέλη είναι ότι μπορούν να γνωρίσουν από κοντά διάφορες εξαιρετικές εταιρείες, να δουν πού δουλεύουν, να γνωρίσουν την ομάδα τους, να καταλάβουν πραγματικά το πνεύμα της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφασίσουν εάν θα τους άρεσε να δουλεύουν με μια συγκεκριμένη ομάδα πριν ακόμα υποβάλουν αίτηση. Ταυτόχρονα, έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να οικοδομήσουν μια αρχική σχέση, η οποία θα τους βοηθήσει και στη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους στη συνέχεια. Για όσους θέλουν να ιδρύσουν οι ίδιοι startup, είναι μια εκπληκτική ευκαιρία μάθησης και δικτύωσης. Πέραν του ότι έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι είδους εταιρείες έχουν ιδρυθεί από πιο έμπειρους επιχειρηματίες, να λύσουν τις απορίες τους και να δουν πώς λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, μπορεί επίσης να γνωρίσουν πιθανούς συνεργάτες, συνιδρυτές ή πελάτες. Τέλος, καθώς στους συμμετέχοντές μας περιλαμβάνονται επίσης accelerators και επενδυτές, μπορούν να διαπιστώσουν ποιες ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους επενδύσεις. Όσο για τους επενδυτές, είναι μια ευκαιρία να βρουν εξαιρετικές εταιρείες για να επενδύσουν. Για τους υπόλοιπους είναι η ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουν το startup οικοσύστημα της πόλης τους.

Υπάρχουν κάποια events που δεν πρέπει να τα χάσουμε; Το πρόγραμμα κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικό και ευχαριστώ όλους τους community partners που δούλεψαν για αυτό το αποτέλεσμα. Μπορείτε να το δείτε εδώ www.athens.startupsafary.com/program. Την Κυριακή, το EGG προσκαλεί όσους έχουν μια καλή επιχειρηματική ιδέα να την παρουσιάσουν στις εγκαταστάσεις του ώστε να τους δώσει την ευκαιρία να την υλοποιήσουν. Στο Orange Grove θα μιλήσει ο Peter Economides για το branding στις startups και ήδη το event αυτό είναι sold out με περισσότερες από 250 συμμετοχές. To Launching Event που θα κάνουμε το Σάββατο 22 Noεμβρίου το πρωί στις 10 στο Orange Grove σε συνεργασία με το Accelerator της Deutsche Telekom hub:raum, το οποίο ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ελληνικές startups. Eπίσης, δεν πρέπει να χάσετε το εξαιρετικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει ο Αλέξανδρος Ρούστας και το IQBILLITY, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τις ιστορίες μερικών από τα σημαντικότερα startups του ελληνικού οικοσυστήματος και να γνωρίσετε επενδυτές και άλλους ειδικούς του χώρου, όπως Ιntale, Pollfish, Offerial, Mist.io, PJ Catalyst, Apple κλπ. Η GOOGLE διοργανώνει ένα ειδικό workshop σε συνεργασία με το οικονομικό πανεπιστήμιο για GOOGLE ANALYTICS. Η ομάδα THINKBIZ του Οικονομικού Πανεπιστημίου μας μαθαίνει πώς να κάνουμε επιχειρηματικά μοντέλα μέσα από παιχνίδι στην σύνδεση. Το BIOS ROMANTSO κάνει τα επίσημα πλέον εγκαίνιά του την Παρασκευή κλείνοντας έναν χρόνο πιλοτικής λειτουργίας και η μέρα θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι. Η BAYER θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της GRANT4APPS στο FOUND.ATION στο event που θα γίνει το Σάββατο στο FOUND.ATION, ενώ αναζητά εταιρίες από τον ιατρικό τομέα ώστε να επενδύσει σε αυτές Και η λίστα είναι μεγάλη. Υπάρχει κάτι για όλους.

Με βάση την εμπειρία σας και τη σχέση που έχετε αποκτήσει με τους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα τη διαδικασία του επιχειρείν, πως πιστεύετε ότι θα είναι το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο σε πέντε χρόνια; Θέλουμε να πιστεύουμε πολύ πιο ώριμο. Αυτό θα εξαρτηθεί σαφώς από το αν θα έχουμε επίσης και μεγάλα success stories (εξαγορές ή IPO) από startups που ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή, ο αριθμός των εταιριών που έχουν διακριθεί σε διεθνείς αγορές, έχουν κερδοφορία ή έχουν εξαγοραστεί είναι μικρός, αλλά μας δίνει λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε οι νεότεροι να μάθουν από τα λάθη των παλαιότερων και να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια.

Το startup safary θα συμβεί σε 16 σημεία εκδηλώσεων στην Αθήνα το Σάββατο και την Κυριακή 22 & 23 Νοεμβριου. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν αλλά οι θέσεις περιορισμένες. Για να εγγραφείτε στο event που σας ενδιαφέρει επισκεφθείτεwww.athens.startupsafary.com/program.