Εντουάρντου Πάες:
Το στοίχημα μίας Ολυμπιάδας

Eduardo-Paes

Ο Δήμαρχος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, Εντουάρντου Πάες

Είναι αυτό που εμείς χάσαμε πανηγυρικά το 2004. Το στοίχημα γύρω από το ερώτημα: αξίζει μία πόλη να αναλάβει μία μεγάλη διοργάνωση; Αυτή την πρόκληση καλείται να αντιμετωπίσει ο Εντουάρντου Πάες, δήμαρχος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, που πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το προσεχές καλοκαίρι. Όπως δήλωσε ο ίδιος στον Economist, οι Ολυμπιακοί Αγώνες «μπορούν να βοηθήσουν ως καταλυτικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για ένα νέο αστικό κέντρο. Πολλές Ολυμπιάδες άφησαν μία θετική φήμη».

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η Ολυμπιάδα του 2016 θα βοηθήσει το Ρίο να βελτιώσει τις υποδομές του και να δώσει νέα ζωή σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως συνέβη με την αναβάθμιση του Στράντφορντ του Λονδίνου στους Αγώνες του 2012. Στο πλαίσιο των ολυμπιακών υποδομών, η πόλη του Ρίο έχει κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο τρένων, διαμορφώνοντας παράλληλα μία νέα γραμμή ταχείων δρομολογίων λεωφορείου μήκους 150 χιλιομέτρων, έργα που σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρχών θα μειώσουν στο μισό το χρόνο μετακίνησης 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης.

Θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι σχεδόν το 60% των δαπανών που έγιναν για τους Αγώνες προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια, ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 20% για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Έχει ήδη προβλεφθεί ότι πολλοί από τους αθλητικούς χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για τα αθλητικά γεγονότα θα μετατραπούν μετά τους Αγώνες σε σχολεία και δημόσιους χώρους. Η ανέγερση τεράστιων κτηρίων αποφεύχθη για χάρη μίας «νομαδικής αρχιτεκτονικής» που θα προωθεί την ανάπτυξη σε όλο το πλάτος της πόλης. 

Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο θα κριθεί όχι τόσο στο επίπεδο της διοργάνωσης, αλλά κυρίως στο αν θα «υπηρετήσουν μεταολυπιακά» την πόλη που τους φιλοξένησε. Είναι κάτι που θα το μάθουμε μετά τους αγώνες.

Στην επόμενη σελίδα: Βλάντιμιρ Πούτιν: Περιπέτειες εκτός, καταπίεση εντός