To 2016 θα είναι ένα δύσκολο έτος. Για την ακρίβεια, έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε απαισιόδοξοι: Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, οι πολιτικοί και οικονομικοί κληδωνισμοί στο εσωτερικό της Ευρώπης με το Grexit και το Brexit, η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, η αυξημένη επιρροή των Ταλιμπάν στο Πακιστάν αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το νέο χρόνο.
Τις κρίσιμες στιγμές του 2016 – οι οποίες θα πρέπει να ιδωθούν άρρηκτα συνδεδεμένες με εκείνες του 2017 – θα διαχειριστούν πρόσωπα. Πολιτικά, με μία αυστηρή ή πιο ευρεία έννοια του όρου.
Όταν καλείσαι να αναφερθείς στο μέλλον, δύο είναι οι πιθανές προσεγγίσεις: ή προτιμάς τον «σίγουρο» και βαρετό τρόπο, ή επιλέγεις να αναφερθείς σε outsiders, που αν σου βγουν όλο και κάποιος θα σε παραδεχτεί. Εδώ επιλέξαμε έναν ενδιάμεσο, έναν -με την καλή έννοια- «τρίτο δρόμο», για να σας παρουσιάσουμε 16 πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν το ’16:
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Πρώτος μεταξύ ίσων»
Φανταστείτε 300 και πλέον γενειοφόρα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα οποία φέρουν βαρύγδουπους τίτλους και ποικίλους βαθμούς πραγματικής εξουσίας, να συγκεντρώνονται το προσεχές καλοκαίρι -κοντά στη γιορτή της Πεντηκοστής- στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης, το άλλοτε παλάτι του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές συναντήσεις του καλοκαιριού του 2016 δεν θα υποδεχθεί μουφτήδες ή σεΐχηδες, αλλά επισκόπους από τις 14 Εκκλησίες της Ορθοδοξίας, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στο καθεστώς «ημι-ανυπαρξίας» της Ανατολικής Εκκλησίας γύρω από τα διεθνή θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και να ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία η παρέμβαση της Πάπα Φραγκίσκου είναι σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ εντονότερη. Πρόκειται για τη σημαντικότερη σύνοδο ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών από το 787, την οποία μάλιστα θα πρέπει να πιστωθεί διπλωματικά ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Αν και η πραγματοποίηση της συνόδου θα πρέπει να θεωρείται ακόμη «εύθραυστη», λόγω του θρησκευτικού ανταγωνισμού μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, η συμφωνία να συναντηθούν επίσκοποι από τις 14 ανά τον κόσμο ανεξάρτητες Εκκλησίες, για να συζητήσουν γύρω από το ρόλο της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη κοσμική κοινωνία, είναι ήδη ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.
Δογματικά ζητήματα δεν θα τεθούν στην τράπεζα της συνόδου, αν και θέματα πίστεως (με σημαντικότερο εκείνο του γάμου εντός του κλήρου) θα συζητηθούν. Παρά την παρουσία Ορθόδοξων Εκκλησιών από το Χονγκ-Κονγκ μέχρι την Καλιφόρνια, πρωταγωνιστές της συνόδου θα είναι ο Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος. Αν και ο Έλληνας στην καταγωγή Πατριάρχης θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων», ο Κύριλλος συχνά διεκδικεί την de facto κυριαρχία της Μόσχας στον ορθόδοξο κόσμο, κυρίως εξαιτίας του αριθμού των πιστών που αντιπροσωπεύει (Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία αριθμούς συνολικά περί τα 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους). Όποιες και αν είναι οι -περισσότερο διπλωματικές, λιγότερο θρησκευτικές- εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, η συγκέντρωση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στον τόπο όπου 1.635 πριν ανακηρύχθηκε η θεϊκή φύση του Αγίου Πνεύματος ενέχει από μόνη της μία σημαντική ιστορική διάσταση.
Στην επόμενη σελίδα: Ντέιβιντ Κάμερον: Brexit ή Bremain;