Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Οκτώ φορές που μνημεία-σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού υπέστησαν καταστροφή

Από τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μέχρι τη γέφυρα του Μοστάρ και από την Παλμύρα μέχρι τη Φλωρεντία ο ανθρώπινος πολιτισμός μετρά πληγές αλλά επανακάμπτει.

φωτ. ΑΠΕ

Η πληγή που άνοιξε στην καρδιά του Παρισιού η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ πιθανόν να επουλωθεί με τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου.  Ανά τους αιώνες σημαντικά μνημεία της ανθρωπότητας που αποτελούν δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής και ταυτοχρόνως σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού, ξεπερνώντας γεωπολιτικά σύνορα, έχουν υποστεί καταστροφή, είτε ολοκληρωτική είτε μερική, που οδήγησε στην ανακατασκευή τους, είτε από φυσικά φαινόμενα σεισμός είτε από ανθρώπινη αμέλεια όπως πυρκαγιά είτε σκόπιμα μέσω τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Εσωτερική άποψη της σύγχρονης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (φωτ. ΑΠΕ).

Το 48 π.Χ., η πυρπόληση του ρωμαϊκού στόλου από τον Ιούλιο Καίσαρα είχε ως συνέπεια τη μετάδοση της φωτιάς στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που καταστράφηκε ολοσχερώς. Αργότερα ανασυγκροτήθηκε, αλλά το 391 μ.Χ. πυρπολήθηκε από τους χριστιανούς, έπειτα από τη διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου να καταστραφούν όλα τα εθνικά οικοδομήματα της Βυζαντινής επικράτειας. Στις 16 Οκτωβρίου 2002 εγκαινιάστηκε η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας., που ανεγέρθηκε κοντά στη θέση της παλαιότερης.

Η σύγχρονη Στοά του Αττάλου (φωτ. ΑΠΕ).

Ο Άτταλος Β’ ο Φιλάδελφος ίδρυσε στην Αθήνα την ομώνυμη μεγάλη στοά στην ανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς Η στοά υπέστη σοβαρές ζημιές το 267 μ.Χ. από την επιδρομή των Ερούλων. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα με την ανέγερση του υστερορωμαϊκού τείχους, και ιδιαίτερα των τριών πύργων του στη θέση των θυρών των καταστημάτων της στοάς. Το 1953-1956 ανεγέρθηκε η Στοά του Αττάλου με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Τραυλού, που θεωρούνται πιστή προσαρμογή του αρχαίου σχεδίου.

Ο καθεδρικός του Αγ. Παύλου στο Λονδίνο (φωτ. ΑΠΕ).

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου που διήρκεσε από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου του 1666 οδήγησε στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς τα περισσότερα κτίρια ήταν ξύλινα. Μεταξύ των κτιρίων που καταστράφηκαν ήταν και ο καθεδρικός ναός του Αγ. Παύλου, ναός που είχε καεί από πυρκαγιά περισσότερες από μία φορές στο παρελθόν. Η ανοικοδόμηση μετά τη μεγάλη πυρκαγιά έγινε την περίοδο 1675-1711 σύμφωνα με το πρότυπο του ρωμαϊκού καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου.

Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας μετά την πλημμύρα του 1966.

Η μεγάλη πλημμύρα της Φλωρεντίας το 1966 που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του ποταμού Αρνου είχε ως συνέπεια να καλυφθούν από τα νερά σπουδαία έργα τέχνης και ανυπολόγιστης αξίας αρχειακό υλικό που φυλασσόταν στα μουσεία και της βιβλιοθήκες της ιστορικής πόλης. Τότε δημιουργήθηκε ένα μοναδικό στα χρονικά κίνημα εθελοντών, «Οι Άγγελοι της Λάσπης» που κατέφθασαν στην πλημμυρισμένη πόλη για να καθαρίσουν τα κτίρια και να σώσουν πίνακες, γλυπτά και κτίρια από τους τόνους της λάσπης.

Η ανακατασκευασμένη γέφυρα στην πόλη Μοστάρ της Βοσνίας (φωτ. ΑΠΕ).

Η γέφυρα Στάρι Μοστ, που κατασκευάστηκε το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, στο Μοστάρ αποτελούσε το σύμβολο της πόλης μέχρι και τον Νοέμβριο του 1993, όταν καταστράφηκε από βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 2004 η γέφυρα εγκαινιάστηκε εκ νέου, στην ανοικοδόμηση της χρησιμοποιήθηκαν όπου ήταν δυνατόν οι αυθεντικοί ογκόλιθοι της αρχικής γέφυρας.

Πάνω: ο ναός Kasthamandap μετά τον καταστροφικό σεισμό, κάτω: οι εργασίες ανοικοδόμησης συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς (φωτ. ΑΠΕ).

Το 2015 ένας ισχυρός σεισμός χτύπησε την κοιλάδα του Κατμαντού καταστρέφοντας μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχιτεκτονικής του Νεπάλ όπως ο 60 μέτρων μιναρές Dharahara και ο ναός Kasthamandap. Οι εργασίες ανοικοδόμησης προχωρούν με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα λόγω της προσπάθειας να κρατηθεί χαμηλό το κόστος.

Φωτογραφία (29 Μαρτίου 2016) που απεικονίζει τμήμα των ζημιών που προκάλεσαν οι δυνάμεις του ISIS στην Παλμύρα (φωτ. ΑΠΕ).

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας έπεσε θύμα των τζιχαντιστών τους ISIS που προκάλεσαν εσκεμμένα τρομερή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο. Μεταξύ άλλων, ο 2.000 ετών ναός του Βήλου (Bel) και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, κατεδαφίστηκαν με εκρηκτικά, η Αψίδα του Θριάμβου, επίσης ανατινάχθηκε, ενώ επίσης ισοπεδώθηκε το στρατόπεδο του Διοκλητιανού (3ος αιώνας μ.Χ.).

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο ενώ καίγεται (φωτ. ΑΠΕ).

Τον Σεπτέμβριο του 2018 τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε το Εθνικό Μουσείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, που αρχικά ήταν αυτοκρατορικό παλάτι, με αποτέλεσμα να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών του αποτελούμενο από 20 εκατομμύρια εκθέματα. «Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.