14_AM35474

Η Κομπάνι είναι μια Κουρδική πόλη της Συρίας. Πιθανότατα δεν θα τη μαθαίναμε για κανέναν άλλο λόγο αν δεν γινόταν εκεί αυτές τις μέρες  μια ομηρική σύγκρουση ανάμεσα σε Κούρδους και Τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα που οι συμπατριώτες τους πολεμούν, την περασμένη Δευτέρα, 13 του μήνα, οι Κούρδοι της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία με αφορμή όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Παντού υπήρχαν σημαίες με τα χρώματα του Κουρδιστάν και με το πρόσωπο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ φώναζαν ρυθμικά «Ζήτω το Κομπάνι». Η Popaganda βρέθηκε εκεί και συνομίλησε  με δύο διαδηλωτές, τον Χ. και τον Α., που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, μαθαίνοντας από το διαδίκτυο και την  τηλεόραση τι συμβαίνει καθημερινά στο Κομπάνι. Όμως πού βρίσκεται το Κομπάνι και τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Πρόκειται για μια από τις τρεις βασικές Κουρδικές πόλεις της Συρίας με πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκους. Οι άλλες δύο είναι το Κάμσλι και το Αφρίν.

14_AM35172

Στο Κομπάνι, οι Κούρδοι έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις από το 1963 επειδή δεν τους επιτρέπουν να έχουν πολιτικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Α. Οι σημερινές συγκρούσεις με τους Τζιχαντιστές έχουν να κάνουν με το ότι οι τελευταίοι θέλουν να διώξουν όλους τους αλλόθρησκους και να επιβάλουν σκληρούς μουσουλμανικούς νόμους στην περιοχή, σύμφωνα με τον Χ. Οι Κούρδοι είναι κι εκείνοι Μουσουλμάνοι, αλλά όχι σκληροπυρινικοί, ενώ κάποιοι πιστεύουν στον Ζωροαστρισμό.

14_AM35451

Πλέον, τόσο από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όσο και από την Ελλάδα αρκετοί Κούρδοι επιστρέφουν στην Συρία για να πολεμήσουν . Οι περισσότεροι φεύγουν με αφορμή τον θάνατο κάποιου δικού τους από τον πόλεμο, όπως ο ανιψιός ενός από τους συνομιλητές μας που σκοτώθηκε σε μάχη, στο Κομπάνι σε ηλικία 19 χρόνων. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι που βρίσκονται στην Ελλάδα θέλουν να συνεχίσουν την διαδρομή τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

14_AM35283
14_AM35191

Ο Χ. είναι πεπεισμένος ότι οι τζιχαντιστές τους κυνηγούν με την υποστήριξη των Τούρκων που τους προμηθεύουν με όπλα. Οι Τζιχαντιστές θέλουν να επικρατεί ο νόμος του Αλάχ. Αν κλέψεις, πρέπει να σου κοπεί το χέρι,  αν καπνίσεις πρέπει να φας 50 μαστιγώματα κ.ο.κ «Αυτοί δεν είναι σωστοί μουσουλμάνοι, αλλά εκπαιδευμένοι τρομοκράτες από διάφορες χώρες, όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σαουδική Αραβία κ.ά., δηλώνει στην Popaganda και συνεχίζει λέγοντας ότι πρόκειται για μισθοφόρους στρατιώτες, σε αντίθεση με τους Κούρδους που πολεμούν μόνο για την πατρίδα τους.  «Ο Άσαντ είναι στον κόσμο του. Τον συμφέρει αυτό το πράγμα που γίνεται. Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του την στιγμή που τους αφήνει να πολεμούν μεταξύ τους! Όλα γίνονται για το πετρέλαιο, και όχι μόνο. Όταν μια Ευρωπαϊκή χώρα ή η Αμερική αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κάθονται και σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν. Για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από ξεσηκωμούς των λαών τους, προτιμούν να πεθαίνει ο λαός σε τρίτες χώρες για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο πετρέλαιο. Παράλληλα, πουλάνε όλα τα παλιά και προβληματικά όπλα σε αυτές τις χώρες. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.» Συνεχίζει λέγοντας ότι στην Συρία υπάρχουν τρεις Κουρδικές επαρχίες, το Κομπάνι, το Κάμσλι και το Αφρίν. Ο Ερντογάν είδε ότι οι Κούρδοι, τα τελευταία τρία χρόνια, οργανώθηκαν σημαντικά σαν κράτος. Δημιουργήσανε στρατό, αστυνομία που κάνει περιπολίες, διάφορες υπηρεσίες για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και κουρδικά σχολεία. Παράλληλα, βλέπουν ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα.

14_AM35492

Η Τουρκία δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί μεγάλο Κουρδικό κράτος και να χάσει κομμάτι της. Για τον λόγο αυτόν εμποδίζουν κάθε ενέργεια των Κούρδων με διάφορους τρόπους όπως με το να τροφοδοτούν με όπλα τους Τζιχαντιστές ή δημιουργώντας προβλήματα με το νερό. «Σκοπός τους είναι να μην μας επιτρέψουν να είμαστε ελεύθερη χώρα» λέει ο Χ. Σύμφωνα με τους Κούρδους τη Οι Τούρκοι σκέφτονται ότι οι 5-6 εκατομμύρια Κούρδοι της Συρίας ξεσηκωθήκανε και έκαναν τόση «ζημιά». Αν ξεσηκωθούν και στην Τουρκία που είναι 20 εκατομμύρια, πόση «ζημιά» θα κάνουν;  Για τον λόγο αυτόν δίνουν όπλα στους Τζιχαντιστές ώστε να χαλάσουν τα σχέδια των Κούρδων και να μην οργανωθούν σαν κράτος. Ο Χ.  έχει γονείς και 11 αδέλφια στην Συρία. Στο χωριό ρου έχουν ρίξει 9 ρουκέτες, αλλά οι δικοί του δεν το εγκαταλείπουν. Ο ίδιος, ζώντας σχεδόν δέκα χρόνια στην Ελλάδα, δηλώνει ότι σέβεται την χώρα και τις αρχές της. Αγαπάει την Ελλάδα, παρόλο που θυμάται ακόμα τι συνέβη στην περίπτωση Οτσαλάν πριν από χρόνια. Παράλληλα, κάνει έκκληση για στήριξη της πατρίδας του από την χώρα μας και από άλλες χώρες με κάθε τρόπο.