POP__MG_4978

Έχουν υπάρξει στο παρελθόν αρκετές ομάδες παραφυσικών ερευνών στην Ελλάδα, πολλές από αυτές κινούνταν (και ακόμα κινούνται) σε εντελώς obscure και υπόγειο επίπεδο. Η αθηναϊκή ομάδα W Researching έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελείται από νεαρά άτομα που την ψάχνουν και καταγράφουν τις έρευνές τους σε videos, σίγουρα ένα μεγάλο ρεύμα τελευταία σε όλο τον κόσμο (έχουν βάλει το χεράκι τους και οι ανάλογες – υπερεπιτυχημένες – αμερικάνικες εκπομπές).


Σε τι φάση βρίσκουμε την W RESEARCHING αυτή την περίοδο; Νέα videos και έρευνες σύντομα;

Θανάσης Αυγίκος: Αυτή τη περίοδο πέρα από κάποιες έρευνες σε κτίρια στην Αθήνα, ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα για το νέο ντοκιμαντέρ μας στο Ξενία της Πάρνηθας. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ το πρώτο είχε πωληθεί με τον Ελεύθερο Τύπο και το περιοδικό Φαινόμενα πέρυσι. Επιστρέφουμε στο ίδιο μέρος γιατί πιστεύουμε πως είναι ένας χώρος με τεράστια ιστορία από πίσω του και σίγουρα αν και έχουμε καταγράψει αρκετά φαινόμενα εκεί μέσα, μπορούμε να καταγράψουμε ακόμα περισσότερα. Όσο για το πότε θα είναι έτοιμο, αυτό ακόμα είναι άγνωστο.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την ομάδα της W RESEARCHING και πως βρεθήκατε όλοι μαζί κάτω από αυτή τη δραστηριότητα και κοινά ενδιαφέροντα;

Αντώνης Σκαραμαγκάς: H W Researching ήταν αρχικά μία ιδέα του Θανάση Αυγίκου, ο οποίος είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν να ασχολείται με ghost hunting. 3 χρόνια πριν, δημιούργησε την W Researching, στην οποία μπήκα στη συνέχεια και μαζί με τον Θανάση αρχίσαμε κάτι νέο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας. Και οι δύο είχαμε πολλά ερωτήματα σε σχέση με το παραφυσικό και όταν συναντηθήκαμε μέσω ενός φίλου και μιλήσαμε για αυτά αποφασίσαμε να καλύψουμε οι ίδιοι τα ερωτήματα μας κάνοντας έρευνες στα πρότυπα αντίστοιχων ομάδων του εξωτερικού. Είχαμε μαζί μας και τον Παύλο Δεσποτίδη ο οποίος απουσιάζει λόγω σπουδών στην Αγγλία. Ο Χρήστος Αγγελόπουλος μπήκε πρόσφατα στην ομάδα μετά τον διαγωνισμό ”Join the hunt” και πλέον αποτελεί επίσημο μέλος της W Researching.

Τα videos σας σίγουρα έχουν μια λογική που βλέπουμε σε αμερικάνικες εκπομπές τύπου “Ghost Hunters”, “Ghost Adventures” κλπ. Σε τι βαθμό έχετε επηρεαστεί από αυτές;

Θανάσης: Το ghost hunting και η προσπάθεια που κάνουμε προβάλλοντας τα ευρήματα μας στο Ελληνικό κοινό είναι σίγουρα πρωτοπόρα και ανατρεπτική σε σχέση με ότι άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά ΜΜΕ γιατί πολύ απλά έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Παρόλα αυτά στο εξωτερικό τέτοιες εκπομπές βρίσκονται χρόνια στη τηλεόραση έχοντας φοβερή επιτυχία και πολλές καταγραφές. Η ομάδα μας σίγουρα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων ομάδων του εξωτερικού και έχει επηρεαστεί από αυτές αφού κινείται με παρόμοιες τεχνικές και εξοπλισμό.

POP__MG_5105

Πως κρίνετε την τεράστια επιτυχία των παραπάνω εκπομπών σε όλο τον κόσμο;

Χρήστος Αγγελόπουλος: Η τεράστια επιτυχία των εκπομπών του εξωτερικού οφείλεται αρχικά στην γοητεία που βγάζει το άγνωστο και στην περιέργεια του ανθρώπου για αυτό. Επίσης στις συγκεκριμένες εκπομπές πέρα από το ghost hunting, υπάρχουν μαρτυρίες από ανθρώπους που έχουν ζήσει παράξενες εμπειρίες αλλά και η προβολή της ιστορίας κάθε χώρου, συνδυασμός που κάνει το κάθε επεισόδιο πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Υπάρχουν περιοχές και σπίτια στην Αττική με ιδιαίτερη ενέργεια ή είναι στοιχειωμένα;

Αντώνης: Ναι, υπάρχουν αρκετοί χώροι στην Αττική για τους οποίους μπορούμε να πούμε πως έχουν μία ιδιαίτερη ενέργεια. Αρχικά υπάρχει ο ”top προορισμός” για ghost hunting πλέον, το Ξενία της Πάρνηθας. Πρόκειται για ένα παλιό και επιβλητικό κτίριο το οποίο είχε διάφορες λειτουργίες μα το πιο ενδιαφέρον είναι πως ήταν και σανατόριο, νοσοκομείο για ανθρώπους που είχαν φυματίωση δηλαδή, πριν την ανακάλυψης της πενικιλίνης. Σύμφωνα με θεωρίες, όπου υπάρχει πόνος αποτυπώνεται συνήθως μία ενέργεια η οποία εκδηλώνετε οπτικοακουστικά στον εκάστοτε χώρο. Αυτή την ενέργεια προσπαθούμε να καταγράψουμε η οποία μπορεί να είναι ένα κατάλοιπο του ανθρώπινου πόνου. Ακόμα στην Αττική υπάρχει το Ν.Ι.Ε.Ν., νοσοκομείο εργατών θαλάσσης δηλαδή, ένα παλιό σπίτι στο Φάληρο για το οποίον υπάρχει πάρα πολλές αναφορές για την εμφάνιση παράξενων φαινομένων, αλλά και η γνωστή σπηλιά του Νταβέλη η οποία αποτελεί και αυτή σίγουρα τόπο με πολύ ιδιαίτερη ενέργεια σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες. Ψάχνοντας σίγουρα υπάρχουν και άλλοι χώροι μέσα στην Αττική.

Έχετε κάνει έρευνες εκτός Αττικής; Σίγουρα θα υπάρχει παρθένος έδαφος εκεί έξω για έρευνες σε χωριά και μικρές πόλεις. Υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές ομάδες σαν τη δική σας;

Αντώνης: Έχουμε επισκεφθεί μία ιδιωτική κατοικία στην Χαλκίδα στην οποία μας είχε καλέσει ντόπιος για να περάσουμε εκεί μία νύχτα κάνοντας ghost hunting και οι εμπειρίες μας ήταν αρκετές. Και κάποιες έρευνες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και σχεδιάζουμε να ξανά-ανέβουμε για συμπληρωματικό υλικό. Σύντομα θέλουμε να επισκεφθούμε το σανατόριο της Βυτίνας αλλά και το ”στοιχειωμένο σπίτι” στα Λεχώνια του Βόλου, ενώ γενικά εκτός Αττικής έχουμε πολύ έδαφος ακόμα να επισκεφθούμε μέσα στην χρονιά. Ακόμα μία ομάδα που γνωρίζω είναι η Alpha research team, του Αλκιβιάδη Αϊβάζη η οποία έκανε εξαιρετική δουλεία αλλά αν δεν κάνω λάθος έχει σταματήσει εδώ και καιρό την δράση της.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές σας εμπειρίες εως τώρα, αυτές που σας έκαναν να πιστέψετε ότι υπάρχει κάτι;

Θανάσης: Μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που είχαμε ποτέ ήταν στο Ξενία της Πάρνηθας. Είχαμε μία καταγραφή EVP (electronic voice phenomena) στην οποία ακούγεται μία φωνή μέσω ενός μαγνητόφωνου, η οποία λέει καθαρά ”τα χρόνια”. Στη συνέχεια κάναμε ένα πείραμα. Γράψαμε σε cd το EVP ”τα χρόνια” και το βάλαμε να παίξει μέσω ενός κασετόφωνου δυνατά στο ίδιο σημείο που καταγράφηκε. Μετά από πολύ ώρα μέσα από το κασετόφωνο ακούγεται μία φωνή να λέει ”εχάθηκαν” σαν απάντηση στα χρόνια. Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Το συγκεκριμένο εύρημα υπάρχει στο ντοκιμαντέρ που είχαμε βγάλει με τον Ελεύθερο τύπο και το περιοδικό φαινόμενα, ενώ πλέον μπορείτε να το δείτε στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας ”Έλληνες κυνηγούν φαντάσματα”.

POP__MG_5345

Γιατί οι έρευνες γίνονται συνήθως το βράδυ; Διαφορετική ενέργεια, μακριά από περισπασμούς;

Χρήστος: Πάνω από όλα το βράδυ τα πράγματα είναι πιο ήσυχα, υπάρχει λιγότερος θόρυβος και είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε και να καταγράψουμε τα φαινόμενα. Επιπλέον νομίζω ότι το ghost hunting γίνετε πιο συναρπαστικό με αυτό το αίσθημα που δημιουργεί το απόλυτο σκοτάδι.

Εσχάτως, η τεχνολογία παίζει μεγάλο ρόλο στους απανταχού ghost hunters και paranormal researchers. Τι tech gear χρησιμοποιείτε πέραν φυσικά της κάμερας; Βοηθάνε όλα αυτά τα gadgets και εξοπλισμός;

Αντώνης: Πέρα από τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές, χρησιμοποιούμε μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας. Αυτά μπορούν και καταγράφουν οποιοδήποτε ήχο και να ακουστεί μέσα στον χώρο ενώ στην ανάλυση του υλικού με τη βοήθεια προγραμμάτων εντοπίζουμε οτιδήποτε παράξενο έχει καταγραφεί και το δυναμώνουμε στο συγκεκριμένο σημείο όσο χρειαστεί για να γίνει αντιληπτό. Επιπρόσθετα χρησιμοποιούμε EMF, δηλαδή μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Θεωρίες που κυκλοφορούν λένε πως όταν κάτι ”παράξενο” μπει σε έναν χώρο υπάρχει μεταβολή. Έτσι όταν το EMF χτυπάει ξέρουμε προς τα που να κατευθυνθούμε ώστε να καταγράψουμε κάτι στη συνέχεια. Ακόμα έχουμε στον εξοπλισμό μας night vision κιάλι το οποίο μπορεί να δει και την παραμικρή λεπτομέρεια στο απόλυτο σκοτάδι αλλά και θερμόμετρα λέιζερ για να τσεκάρουμε τη θερμοκρασία σε κάθε χώρο, διότι λέγεται πως όταν συμβαίνει κάτι το παραφυσικό σε ένα σημείο η θερμοκρασία πέφτει.

Υπάρχει κάποιο tech gear που θα θέλατε να είχατε αλλά ακόμα δεν το έχετε αποκτήσει;

Αντώνης: Κάποια στιγμή θέλουμε να αγοράσουμε μία θερμική κάμερα η οποία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στο ghost hunting, βλέποντας τις αλλαγές που γίνονται γύρω σου.

Τι να περιμένουμε από την W Researching το επόμενο διάστημα; Νέα μέλη δέχεστε ή ομάδα είναι κλειστή;

Χρήστος: Είμαστε στο κατώφλι, μιας καινούργιας έρευνας σε μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθεσία λίγο έξω από την Αθήνα, κατόπιν μαρτυριών από κατοίκους της περιοχής, κάποιοι από αυτούς έχουν μιλήσει ήδη στην κάμερα της W. Researching. Συν κάποια video από παλιότερο υλικό.

Θανάσης: Να περιμένετε πολλά νέα δυνατά πράγματα. Πέρα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε, έχουμε στο νου μας την οργάνωση κάποιου ανοιχτού ghost hunting σε μέρος της Αττικής. Νέα μέλη δεν δεχόμαστε, παρόλα αυτά ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να είναι μαζί μας σε αρκετά ghost hunting βράδια μέσα από διάφορα events που θα οργανώσουμε.

https://www.facebook.com/groups/wresearching/

http://youtu.be/k6zs426AL9w

http://youtu.be/yiQbKn0yrfI

http://www.youtube.com/watch?v=5Bx-Ok09-es&feature=share&list=PLdj5rSEsKCGo0BxvECsqH8Fzv8KjQO4Kw