Gaza-strip

To σκηνικό φαίνεται άκρως καλοκαιρινό και φέρνει στο νου θερινό σινεμά ή μουντιαλικές βραδιές. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί, με καρέκλες, μπιρες και χαλαρή διάθεση κοιτούν όχι το πανί, αλλά την αντιπέρα όχθη, από ένα καλό ύψωμα που θα τους επιτρέψει να δουν το «θέαμα». Δεν είναι σινεφίλ, τουρίστες ούτε ποδοσφαιρόφιλοι, είναι οι κάτοικοι του Sderot και παρακολουθούν «τα πυροτεχνήματα» στη Γάζα. Μάλιστα, φαίνεται πως χειροκρότησαν όταν ακούστηκαν οι εκρήξεις.

Αυτή είναι μια διαφορετική ματιά των γεγονότων στη Γάζα, που φαίνεται όχι μόνο να μην τελειώνουν, αλλά ίσως να κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες. Ένας Δανός δημοσιογράφος πήρε αυτή τη φωτογραφία από την παραλία στο Sderot, με ένα λιτό και άκρως περιγραφικό μήνυμα.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη εικόνα από τις 9 Ιουλίου που ανέβηκε στο Twitter του δημοσιογράφου έχει γίνει γρήγορα απόλυτα χαρακτηριστική της κατάστασης και συζητήθηκε εκτενώς στο Ίντερνετ. Ο ίδιος, πάντως είπε ότι όλο αυτό είναι σχεδόν καθημερινό, σίγουρα φυσιολογικό φαινόμενο. Αυτός ο ιδιότυπος «πολεμικός τουρισμός» όπως οι NyTimes τον αποκαλούν, εν ολίγοις συνοψίζει τη δικαιοσύνη στο ζήτημα της Γάζας. Γιατί, οι σχεδόν αποκλεισμένοι εκεί, δέχονται τα σφοδρά πυρά από την πλευρά των Ισραηλινών κι εκείνοι απαντούν με τα δικά τους, σαφώς κατώτερα μέσα.

Όμως, εδώ εγείρεται κι ένα άλλο ζήτημα, ίσως πιο σοβαρό κι απ’την ίδια τη διαμάχη: Τα χειροκροτήματα και τα ποπκόρν των θεατών, όχι μόνο ευτελίζουν το πρόβλημα, αλλά φανερώνουν την αποκτήνωση απέναντι στο θάνατο και την πολεμοχαρή ατμόσφαιρα που έχει ποτίσει τους πάντες και τα πάντα στην περιοχή. «Ήρθαμε να δούμε το τέλος της Χαμάς», έλεγαν οι «θεατές», περιμένοντας βέβαια και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού γι’αυτό.

Η περιοχή του Sderot με τους μόλις 24,000 κατοίκους βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, είναι για χρόνια στόχος των πυραύλων από την Παλαιστινιακή πλευρά ειδικά την περίοδο του 2007-2008. Γνωρίζοντας δηλαδή, πως υπάρχει κίνδυνος να δεχθούν πυρά, αυτό βάζει όλα τα παραπάνω σε διαφορετική σκοπιά. Το πώς δηλαδή μέσα σε μια τέτοια διαμάχη, όλοι ανεξαιρέτως, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο δεν μπορούν παρά να χάσουν την ανθρωπιά τους. Άλλωστε, το κλισέ επιτάσσει πως το πρώτο πράγμα που χάνεις στον πόλεμο είναι η αθωότητά σου. Ο Sorensen πάντως, μετέδωσε μέσω twitter, πως ισραηλινή πηγή υποστηρίζει ότι υπάρχει πρόταση από τη Χαμάς για δεκαετή εκεχειρία, με αιτήματα να ανοίξουν τα σύνορα της Ράφα, απελευθέρωση κρατούμενων και τέλος της πολιορκίας.