photo copy

Η φακή της φωτογραφίας βρίσκεται στο τρίτο ράφι ενός ψυγείου στα βάθη του ανατολικού Λονδίνου.

Το ψυγείο αυτό μοιράζονται τέσσερις προφέσιοναλς.

Μια Ελληνογαλλίδα, μια Αγγλο-ιρανή, μια Ισπανοπορτογαλέζα και μια Ελληνίδα σκέτο.

Στο σύνολό τους τα ράφια είναι τρία, πράγμα που δυσκολεύει την οικιακή οικονομία του σπιτιού.

Κατόπιν δίκαιου καταμερισμού, αποφασίστηκε να μοιράζομαι το μεσαίο ράφι με την Ελληνογαλλίδα και να πάρει η καθεμιά μας κι ένα από τα ράφια της πόρτας (του ψυγείου).

Εγώ το κάτω-κάτω που χωράει τα γάλατα και η Ελληνογαλλίδα το πάνω-πάνω που έχει ενσωματωμένη αβγουλοθήκη.

Εγώ το πρωί τρώω γάλα με κορν φλέικς. Εκείνη ένα σφιχτό αβγό. Μας εξήγησε ότι οι άνθρωποι μετά τα 18 αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν βιάζεται, το κλείνει σε ειδικό τάπερ αβγού και το τρώει στη δουλειά.

Η συγκεκριμένη φακή μού ανήκει. Σύμφωνα με τα παραπάνω θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στα γάλατα – αντ΄αυτού τη συναντάμε στα αβγά.

Αυτό συμβαίνει όταν  οι προφέσιοναλς πολλαπλασιάζονται και δεν προλαβαίνουμε να εξηγήσουμε τη διάταξη στους καινούριους.

Ο πολλαπλασιασμός οφείλεται σε:

α) Φίλους-επισκέπτες από τις χώρες προέλευσης των προφέσιοναλς οι οποίοι έρχονται για συναυλίες, φεστιβάλ ή  ν’ αφήσουν βιογραφικά (εξωτερική μετανάστευση).

β) Φίλους από το Λονδίνο με χανγκόβερ, οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα (εσωτερική μετανάστευση ή αγρανάπαυση).

γ) Πάρτνερς (γκόμενοι).

Η εν λόγω φακή είναι προϊόν α+β.

(α) Ο κατά σειρά 44ος εξωτερικός φίλος-επισκέπτης που θα παρέμενε στο δωμάτιό μου για κάποιες μέρες έφερε τη φακή από την Αθήνα. (β) Η φακή κατόπιν τοποθετήθηκε σε “λάθος” ράφι από εσωτερική φίλη, τη Μάγκι (Μάγκι από Μαργαρίτα), η οποία θα μοιραστεί το δωμάτιό μου για τον επόμενο μήνα μαζί με το γάτο της.

Η Μάγκι πιστεύει στα μακροβιοτικά και την κρυσταλλοθεραπεία. Και στο ότι η τροφή πρέπει να καταναλώνεται στην ολότητά της.

Δυσκολεύομαι να το εξηγήσω παραπέρα αυτό.

Έβαλε, λοιπόν, τη φακή στο βαζάκι που η μαμά της Ιταλίδας είχε κάνει μαρμελάδα ροδάκινο (Ιταλίδα = πρώην συγκάτοικος – δεν αναφέρεται στους παραπάνω). Προσέθεσε λίγο νεράκι και το ‘βαλε στο ράφι λέγοντας με σιγουριά: “Περίμενε μια εβδομάδα να βγάλουν ρίζες και μετά φάτες όπως είναι. Ούτε βράσιμο, ούτε τίποτα. Κερδίζεις χρόνο και φουλ υγεία.”

Ταράχτηκα προς στιγμήν, κυρίως λόγω των ριζών, αλλά μετά είπα κι εγώ με σιγουριά: “Είμαι όπεν.”

Υπομονή και την ερχόμενη εβδομάδα θα το πιάσουμε απ’ τη ρίζα…

ΥΓ. Τους λένε ‘προφέσιοναλς’ όχι γιατί είναι ψώνια αλλά γιατί ο όρος υποδηλώνει οικονομικό στάτους άξιο εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση μοναδικό τρόπο εύρεσης στέγης (αντίθετο του στιούντεντ).

*Ρόουζι απ’ το Τριανταφυλλιά. Το αντικαταστήσαμε με το αγγλικό αντίστοιχο του εν λόγω φυτού γιατί οι δίφθογγοι ζορίζουν τους προφέσιοναλς.