Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.05.2022

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Tι είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη σύνοδο του Eurogroup και τη συνέντευξη τύπου.
Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Μπαλόνι που σταδιακά ξεφουσκώνει για την Ελλάδα φαίνονται να είναι οι διεργασίες που γίνονται από σήμερα το πρωί στη Ρίγα της Λετονίας, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος του Eurogroup. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε σφοδρότατη κριτική και πίεση από τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, που ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup ξεκίνησε στις 9.00 και ολοκληρώθηκε στις 12.30.

Παρά το θετικό κλίμα που φάνηκε να διαμορφώνεται για την Ελλάδα – στο οποίο βοήθησε και η θετική έκβαση της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα – οι δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πλαίσιο του Eurogroup αποτύπωσαν το βαρύ κλίμα που κυριαρχεί για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει επειγόντως τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σιλούνα μίλησε στους δημοσιογράφους για πλήρη αποτυχία στην επικοινωνία.

Το κλίμα επηρέασε η χθεσινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε «ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της».

Παρά το ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις τρέχουν γρηγορότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε μία καυστική για την Ελλάδα συνέντευξη τύπου ότι «πρέπει να γεφυρωθούν επί της ουσίας οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών», για να προσθέσει: «Εχει χαθεί πολύ χρόνος, οι συζητήσεις πρέπει να προοδεύσουν ταχύτερα».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε με τη σειρά του: «Ο ELA θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες […] Έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχουν 3 πυλώνες στη συμφωνία που επιδιώκουμε: χρειαζόμαστε μία διαδικασία, επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή χρειάζεται – για το 2015 δεν είναι ασφυκτικό αυτό, και τρίτον υπάρχουν απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».  Ο κ. Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκταμιεύσει η Ελλάδα μέρος της δόσης.

Αυτή τη στιγμή κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.