Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
25.09.2021

«Οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται πολύ καλά με τον εαυτό τους» [ΒΙΝΤΕΟ]

Η νέα ψηφιακή συζήτηση του #SocietyUncensored με θέμα το #bodyshaming έκανε σήμερα πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube. 

Body Shaming: Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά ψηφιακών συζητήσεων Society Uncensored με ένα θέμα που μας αφορά όλους στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση στις 29 Ιουλίου. Η βιομηχανία της ομορφιάς προβάλλει κατά κύριο λόγο γυναίκες, αλλά και άνδρες, «αποδεκτούς», που εντάσσονται στα στερεότυπα περί κάλλους, όπως ορίζονται σε εξώφυλλα περιοδικών και κοινωνικά δίκτυα. Γιατί πάντα κάποιος έχει λόγο στο δικό σου σώμα; Πρέπει εσύ να θωρακίζεις τον εαυτό σου για να μη γίνεσαι έρμαιο στην άποψη κάποιου; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον ορισμό του τι είναι αποδεκτό ως σώμα; Τάπες, ψηλολέλεκες, τόφαλοι, κοκκαλιάρηδες, με λεύκη, με ψωρίαση, με άπειρα τατουάζ: πώς μπορούμε να πάψουμε να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους, προσβάλλοντας και πληγώνοντάς τους;

Το body shaming, αν και έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο ως πρακτική, είναι ένας όρος που εμφανίζεται στον δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια και περιγράφει τα επικριτικά σχόλια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος για την εμφάνισή του. Το φαινόμενο αφορά τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, επειδή όμως σχετίζεται κατεξοχήν με το γυναικείο σώμα και την εργαλειοποίηση και αντικειμενοποίησή του, το body shaming στοχοποιεί κυρίως θηλυκότητες.

Ανάμεσα στους όμορφους ανθρώπους που συμμετάσχουν στην συζήτηση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, είναι και η δημοσιογράφος της Popaganda, Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά. Συνηθισμένη από μικρή να σπάει τα στερεότυπα, να μην μπαίνει σε καλούπια και να ζει την ζωή της χωρίς να απολογείται σε κανέναν, η Αντιγόνη μιλάει για την δική της εμπειρία. Πώς είναι να ζεις σε ένα σώμα που η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι δεν είναι «του γούστου» της και κυρίως πως είναι να αισθάνεσαι όμορφη σε αυτό το σώμα και να το αγαπάς χωρίς όρους. 

Μέχρι να μάθουμε πως τα κιλά δεν κάνουν τον άνθρωπο και να αποδεχτούμε πως κάποιος μπορεί να αγαπάει ένα σώμα που εμείς ίσως δεν θεωρούμε ελκυστικό, τέτοιες συζητήσεις είναι ανάγκη να γίνονται σε καθημερινή βάση. Η ζωή δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς, ούτε πασαρέλα. Την ζωή πρέπει να την ζούμε έτσι όπως μας αρέσει. Όπως ακριβώς κάνει και η Αντιγόνη δηλαδή.

Συμμετέχουν:

Ειρήνη Γεωργή, Διευθύντρια Δημιουργικού σε Διαφημιστική Εταιρία

Θωμάς Ζάμπρας, Stand-up κωμικός

Ελένη Κούμη, Illustrator

Aντιγόνη Πάντα-Χαρβά, Δημοσιογράφος

Σήλια Τσιούφη, Μουσικός

Συντονισμός συζήτησης: Φωτεινή Κοκκινάκη, Δημοσιογράφος, ΓΓ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Επιμέλεια: Νίκος Αθανασόπουλος, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μελπομένη Μαραγκίδου

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συζήτηση ΕΔΩ
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.