Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.01.2023

Η έκθεση «JAMAL, Ο δρόμος του μεταξιού» ταξιδεύει στην Κέρκυρα

Θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του νησιού από τις 18 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση «JAMAL, Ο δρόμος του μεταξιού» ταξιδεύει στην Κέρκυρα

Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016  το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό την έκθεση  Jamal  Ο δρόμος του Μεταξιού,  ένα συμπαγές εικαστικό «αφήγημα» για τους σταθμούς ενός ταξιδιού που ξεκινούσε από τα βάθη της Άπω Ανατολής και έφτανε ως τις ακτές της Μεσογείου συνδέοντας την οικονομία με την πολιτισμική αλλαγή.

Ήδη τότε είχε καταστεί σαφές ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί με νέα έργα,  σε νέους σταθμούς. Ήταν μια διαδρομή που ο Jamal ακολουθούσε   με άλλους τρόπους και με άλλα μέσα, με άλλους σκοπούς και άλλα επιτεύγματα, παραμένοντας πάντα πάνω στη μυθική χρονογραμμή  που ερχόταν από πάρα πολύ παλιά και προχωρούσε χωρίς δισταγμούς, ίσια στη καρδιά του μέλλοντος.

Στις 18 Ιουνίου 2016 η έκθεση Jamal Ο δρόμος του Μεταξιού συνεχίζει-εμπλουτισμένη με νέα έργα- το ταξίδι της σε ένα πολύ ξεχωριστό μουσείο, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στην Κέρκυρα.

 “…Ήξερα ήδη πως το ταξίδι, όπως το είχε ονειρευτεί ο Jamal συνειδητά συνεχίζεται με νέους πίνακες και καινούργιες στάσεις σε άλλα μουσεία, είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μια κλειστή ενότητα έργων γύρω από μια κεντρική ιδέα αλλά μάλλον opera apperta κατά τη φράση του Umberto Eco, μιαν ανοιχτή οπτική ακολουθία, μια ζωφόρο δηλαδή που μεγαλώνει σα ζωντανός οργανισμός, το χιλιοστό πρώτο παραμύθι της Σεχραζάντ που σπρώχνει λίγο πιο πέρα το χρόνο, που κερδίζει μια ακόμη νύχτα…”
Μ. Στεφανίδης

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Jamal γεννήθηκε στη Salamia  της  Συρίας  το 1961 και άρχισε να εκθέτει τις δημιουργίες του σε ηλικία 17 ετών.  Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο και έργα του έχουν φιλοξενηθεί  μεταξύ άλλων στη Ν. Υόρκη, το Ντίσελντορφ,  την Αθήνα καθώς και στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ντουμπάι.  O Jamal γεννήθηκε ζωγράφος και είναι πεπεισμένος ότι θα πεθάνει ζωγράφος.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.