Ποιος το περίμενε ότι μία χώρα με μεγάλη παράδοση στο κρέας και δη στο κυνήγι, θα δημιουργούσε μέσα σε 3 χρόνια μία τεράστια κοινότητα ανθρώπων που λένε “όχι” στα προϊόντα ζωικής προέλευσης και ότι η πρωτεύουσα της θα σκαρφάλωνε στην κορυφή της λίστας των vegan-friendly πόλεων του κόσμου στο HappyCow.com, το trip advisor των χορτοφάγων ανά τον κόσμο.
Κι ομως η Πολωνία λέει “ναι” στην χορτοφαγία και η Βαρσοβία πρωτοστατεί στο κίνημα με 50 vegan εστιατόρια σε μία πόλη 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων και 9,6 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως, τα οποία προβλέπεται να διπλασιαστούν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Economist, το 60% των Πολωνών πρόκειται να μειώσουν ή να κόψουν εντελώς το κρέας μέσα στον επόμενο χρόνο.
Δεν ξέραμε τίποτα από όλα αυτά πριν ταξιδέψουμε στην Πολωνία και χωρίς να είναι κανένας από εμάς αυστηρά vegan δοκιμάσαμε τόσο vegan εστιατόρια όσο και χορτοφαγικά πιάτα σε μη vegan εστιατόρια και σας διαβεβαιώ δεν μας έλειψε στιγμή το κρέας, το τυρί ή το μέλι.
Από τα παραδοσιακά πολωνικά φαγητά όπως τα pierogi, τα golabki ή τα puddings, μέχρι ιταλική κουζίνα ή πιάτα που φτιάχνονται κατεξοχήν με αυγά όπως τα shakshuka, με ψάρι όπως το sushi ή με κρέας όπως το burger ή το κεμπάπ, απολαύσαμε κάθε γεύμα και κάθε χορτοφαγική εκδοχή τους σα να ήταν “κανονικό” φαγητό. Υπέροχη και φρέσκια πρώτη ύλη, καλομαγειρεμένα φαγητά και η αίσθηση ότι οι chef μαγειρεύουν κάθε πιάτο από την αρχή με γνώμονα την ποιότητα και τη νοστιμιά και όχι ως άλλο ένα υποκατάστατο ενός πιάτου με βάση το κρέας.
Φαλάφελ, χούμους σε διάφορες παραλλαγές και shashuka όλα vegan, στο Tel Aviv.
Στα #EatLikeALocal επεισόδια που ακολουθούν από τη Βαρσοβία, σας δείχνουμε τα πιάτα δύο vegan εστιατορίων που λατρέψαμε: του Vege Bistro, ενός μικρού εστιατορίου 5 τραπεζιών με παραδοσιακή πολωνική κουζίνα στην plant based εκδοχή της και του Tel Aviv, μιας αλυσίδας εστιατορίων με γεύσεις της Μέσης Ανατολής όπως χούμους, φαλάφελ και shaskhuka που όμως δεν πειρέχουν κανένα ζωϊκό προϊόν.