Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.03.2023

Στις 2 Μαρτίου του 1942 γεννιέται ο Lou Reed

Από το "Velvet Underground And Nico" μέχρι και το αποτυχημένο "Metal Machine Music", το rock 'n' roll δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τον Lou.
Στις 2 Μαρτίου του 1942 γεννιέται ο Lou Reed

Ο Lou Reed που άνοιξε νέους δρόμους στη ροκ με τους ιστορικούς Velvet Underground αλλά συνέχισε τη solo καριέρα του μέχρι και το θάνατό του, γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Λογκ Άιλαντ. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, μαθαίνοντας κιθάρα και παίζοντας σε σχολικές μπάντες, με την πρώτη του ηχογράφηση να γίνεται με το συγκρότημα The Shades. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, περίοδος κατά την οποία εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την free jazz αλλά και τη συγγραφική γενιά των beat και ιδιαίτερα για τον Γουίλιαμ Μπάροουζ. Μετά την αποφοίτησή του το 1964, εργάστηκε ως συνθέτης στη δισκογραφική εταιρεία Pickwick Records και γνωρίστηκε με τον John Cale και μαζί δημιούργησαν το συγκρότημα The Primitives, οι οποίοι στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν στους Velvet Underground.

Η συνάντηση των Velvet Underground με τον πατέρα της pop art, Andy Warhol και η επιρροή του Factory ήταν καθοριστική για την πορεία της μπάντας, με τον Warhol να αναλαμβάνει την παραγωγή του δίσκου και σε αυτόν οφείλεται η προσθήκη της Nico στο album, αν και τα μέλη της μπάντας είχαν έντονη αντίρρηση σε αυτό. Το αποτέλεσμα ωστόσο του “Velvet Underground And Nico” που κυκλοφόρησε το 1967 είναι ένα από τα κοινώς αποδεκτά ως καλύτερα albums όλων των εποχών. Η προβληματική του Reed κινούταν κυρίως γύρω από τις κακόφημες γειτονιές, τα ναρκωτικά και το θάνατο. Mέχρι το 1970 όπου και αποχώρησε από το σχήμα, ο Reed ηχογράφησε μαζί τους τους δίσκους “White Light/White Heat”(1968), “The Velvet Underground”(1969) και “Loaded”(1970).

Το 1970 ο Lou Reed μετακόμισε στο Λονδίνο όπου γνώρισε τον David Bowie και τον Mick Ronson οι οποίοι και ανέλαβαν την παραγωγή του πρώτου solo δίσκου του, “Transformer” που κυκλοφόρησε το 1972 και περιλαμβάνει τα κομμάτια “Walk On The Wild Side” που αναφέρεται σε πόρνες, τραβεστί και περιθωριακούς τύπους της Νέας Υόρκης και το ίσως γνωστότερο κομμάτι του, “Perfect Day”. Συνέχισε να κυκλοφορεί solo δουλειές σε καταθλιπτικό στυλ τη δεκαετία του ’70, με το album “Metal Machine Music” να μνημονεύεται ως η μάλλον πιο κακή στιγμή της καριέρας του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ακολούθησε ένα πιο δυναμικό και αισιόδοξο μουσικό στυλ. Το 1990 κυκλοφόρησε με τον John Cale το album “Songs For Drella” που ήταν ένας φόρος τιμής στον Andy Warhol που είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα. Το 1996 μπήκε με τους Velvet Underground στο Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame.

Το album “Magic And Loss” θεωρείται το σημαντικότερό του τη δεκαετία του ’90, στην οποία σύναψε σχέση με τη μουσικό Laurie Anderson και ασχολήθηκε και με τη φωτογραφία και τη μελέτη των έργων του Edgar Allan Poe. Τη δεκαετία του 2000 ξεχώρισαν τα albums “Ecstasy”(2000) και “The Raven”(2003), ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν η σύμπραξη με τους Metallica στο album “Lulu”(2011) το οποίο δεν δέχτηκε και τις καλύτερες κριτικές. Ο Lou Reed έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτωβρίου του 2013 από κύρωση του ύπατος. 

https://www.youtube.com/watch?v=oG6fayQBm9w

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.