Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.03.2023

Την 1η Μαρτίου του 1994 οι Nirvana δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Terminal 1 στο Μόναχο

Το live που έμεινε στην ιστορία ως το "Last Concert" έναν περίπου μήνα πριν την αυτοκτονία του Kurt Cobain.
Την 1η Μαρτίου του 1994 οι Nirvana δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Terminal 1 στο Μόναχο

Την 1η Μαρτίου του 1994 Nirvana έδωσαν το live που έμελλε να είναι και το τελευταίο τους, 5 εβδομάδες πριν ο Kurt Cobain βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στο Seattle. Η συναυλία δόθηκε στο Terminal Einz στο Μόναχο της Γερμανίας, ένα υπόστεγο αεροπλάνων χωρητικότητας περίπου 3000 ατόμων και όχι απόλυτα ιδανικός χώρος για μία ροκ συναυλία και το γεγονός ότι δεν έγινε soundcheck πριν το live, σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη υγεία του Cobain λόγω βρογχίτιδας, δεν ήταν και ο καλύτερος οιωνός -και δεν ήταν ο μόνος.

Το σετ ξεκίνησε με ένα απροσδόκητο cover στο κομμάτι “My Best Friend’s Girl” των Cars και παρά τις εμφανείς φωνητικές δυσκολίες που φαινόταν να έχει ο Cobain, όλα έβαιναν ομαλά για μερικά κομμάτια, μέχρι την στιγμή που κατά τη διάρκεια του “Come As You Are” έγινε διακοπή ρεύματος και χρειάστηκε να το ξαναπαίξουν από την αρχή. Ο μπασίστας Krist Novoselic είπε: «Δεν παίζουμε στο Munich Enormodome απόψε γιατί η καριέρα μας είναι σε κάμψη. Είμαστε στην έξοδό μας. Το grunge είναι νεκρό. Οι Nirvana τελείωσαν…ο επόμενος δίσκος μας θα είναι χιπ χοπ!».

Μετά από τη μικρή καθυστέρηση λόγω των τεχνικών δυσκολιών το setlist των 23 κομματιών συνεχίστηκε. Με διάρκεια 80 λεπτών, το συγκεκριμένο live ήταν το μικρότερης διάρκειας ολόκληρης της περιοδείας. Η συναυλία έκλεισε με το κομμάτι “Heart-shaped Box”, το οποίο ήταν και το τελευταίο κομμάτι που έπαιξε ποτέ δημοσίως ο Kurt Cobain και η δυσκολία που φαίνεται να έχει στα φωνητικά, δείχνει πως η κατάσταση της υγείας του είχε πάρει την κατιούσα. Μετά από το κομμάτι ευχαρίστησε το κοινό, ενώ οι υπόλοιπες ημερομηνίες της ευρωπαικής τους περιοδείας ακυρώθηκαν.

Μετά το Μόναχο, ο Cobain πέταξε στη Ρώμη όπου πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα μετά από υπερβολική δόση συνδυασμού σαμπάνιας με το φάρμακο Rohypnol. Αν και η υπερβολική δόση θεωρήθηκε τυχαία, ύστερα από το θάνατό του αποδείχθηκε ότι ήταν απόπειρα αυτοκτονίας. Ένα μήνα αργότερα, στις 5 Απριλίου του 1994, ο Kurt Cobain αυτοκτόνησε με όπλο στο σπίτι του στο Seattle, σηματοδοτώντας το τέλος των Nirvana αλλά και μίας ολόκληρης γενιάς της έκρηξης του grunge.

https://www.youtube.com/watch?v=_2MZo-N9Ltc

Setlist:

 1. My Best Friend’s Girl
 2. Radio Friendly Unit Shifter
 3. Drain You
 4. Breed
 5. Serve the Servants
 6. Come as You Are
 7. Sliver
 8. Dumb
 9. In Bloom
 10. About a Girl
 11. Lithium
 12. Pennyroyal Tea
 13. School
 14. Polly
  (Acoustic)
 15. Very Ape
 16. Lounge Act
 17. Rape Me
 18. Territorial Pissings
 19. Encore
 20. The Man Who Sold the World
 21. All Apologies
 22. On a Plain
 23. Blew
 24. Heart-Shaped Box
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.