PayPal and Visa Credit Card - Jun 2009
Την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσαμε για τη δυνατότητα που δίνει πλέον η Google –στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά την Ευρώπη- σε χρήστες Google Wallet και Gmail για μεταφορά χρημάτων σαν… συνημμένα σε emails! Σε περίπτωση που σας άρεσε η ιδέα, δεν χρειάζεται να μεταναστεύσετε στη Γηραιά Αλβιόνα μιας που μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο χρησιμοποιώντας το PayPal! Τι είναι αυτό; Μία υπηρεσία μέσω της οποίας μπορείτε να στείλετε σε οποιονδήποτε, φτάνει να ξέρετε απλά το email του! Το PayPal ξεκίνησε το 1998 για να εξαγοραστεί στη συνέχεια από το eBay και να καταλήξει εσχάτως αυτόνομη εταιρεία. Για να καταλάβετε για πόσο μεγάλη εταιρεία μιλάμε, το 2013 μέσω του PayPal διακινήθηκαν $180 δισ. σε 26 διαφορετικές νομισματικές μονάδες και 193 χώρες!

Ξεκινώντας στο PayPal

Η χρήση του PayPal είναι πάρα πολύ απλή. Αρχικά δημιουργείτε τον λογαριασμό σας: για τις απλές συναλλαγές και καθημερινή χρήση, αυτός είναι δωρεάν. Αν είστε εταιρικοί πελάτες ή σκοπεύετε να διακινείτε μεγάλα ποσά, τότε θα πάτε για business account. Οι λογαριασμοί ιδιωτών πάντως είναι δωρεάν ενώ και για τις συναλλαγές σας δεν επιβαρύνεστε. Το PayPal το χρησιμοποιείτε κατά βάση από τον browser, αν και υπάρχει και εφαρμογή ενώ σε κάποιες χώρες του εξωτερικού εκδίδει ακόμα και κάρτα! Ας αρχίσουμε από τα βασικά όμως και πάμε να δούμε εν τάχει πώς θα φτιάξετε τον λογαριασμό σας.

Αρχικά επιλέγετε τον τύπο του λογαριασμού σας. Εφόσον δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε εμπορικά το PayPal, πηγαίνετε για την πρώτη επιλογή.

Εισάγετε με πάσα λεπτομέρεια τα πραγματικά σας στοιχεία και είστε έτοιμοι.

Τώρα που ο λογαριασμός σας είναι γεγονός, μπορείτε να συνδέσετε σε αυτόν μια πιστωτική κάρτα. Για λόγους ασφαλείας, το PayPal θα προχωρήσει στη χρέωσή της με μικροποσά (λεπτά του ευρώ). Για κάθε τέτοια θα υπάρχει ένας αριθμός επιβεβαίωσης τον οποίο εσείς θα δηλώσετε στην υπηρεσία (το βλέπετε online από την υπηρεσία e-banking της τράπεζάς σας ή στον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας) ώστε να πιστοποιήσετε πως η κάρτα όντως είναι δικιά σας.

Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να δηλώσετε στο PayPal την κάρτα σας, μπορείτε να μεταφέρετε σε αυτό χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Μια μεταφορά θα χρειαστεί, για την οποία μάλιστα το PayPal ούτε καν θα σας χρεώσει!

Πώς το χρησιμοποιώ;

Το PayPal έχει γίνει συνώνυμο του eBay και όχι άδικα. Αν χρησιμοποιείτε ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το τελευταίο, το PayPal είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος πληρωμής αφού συν τοις άλλοις είστε και καλυμμένοι σε περίπτωση απάτης! Από εκεί και πέρα μέσω PayPal κατά βάση… στέλνετε χρήματα! Μπορείτε να το κάνετε σε άλλους χρήστες της υπηρεσίας που δεν είναι απαραίτητο να είναι φυσικά πρόσωπα (τρανό παράδειγμα φερ’ ειπείν, η αλυσίδα Public που δέχεται πληρωμές και μέσω PayPal) ή ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει καν λογαριασμό –μολονότι για να τραβήξει το ποσό θα πρέπει να δημιουργήσει έναν.

Αυτή είναι η κύρια οθόνη σας στο PayPal. Από επάνω προς τα κάτω βλέπετε τον τύπο και τα όρια του λογαριασμού σας καθώς και το αν η υπηρεσία έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία σας (θα σας ζητηθεί ταυτότητα, διαβατήριο και η πιστωτική σας κάρτα, αν έχετε). Εν συνεχεία διακρίνεται το υπόλοιπο του λογαριασμού σας στο PayPal καθώς επίσης και ένα ιστορικό με την πρόσφατη δραστηριότητά σας εκεί. Σημειώστε ότι μπορείτε να διαθέτετε κανονικά υπόλοιπο στον λογαριασμό σας στο PayPal, όπως ακριβώς και σε έναν αντίστοιχο τραπεζικό.

Έτσι στέλνετε χρήματα. Προσέξτε πώς οι χρεώσεις διαφέρουν βάσει του τρόπου πληρωμής που επιλέγουμε.

Ένα βήμα πριν στείλουμε τα χρήματα. Μπορούμε να διαλέξουμε αν θα επιβαρυνθούμε εμείς με τα έξτρα ή όχι, όπως επίσης και να γράψουμε κι ένα μήνυμα στον παραλήπτη. Στο κάτω μέρος φαίνονται και τα στοιχεία της κάρτας στην οποία θα γίνει η χρέωση.

Τρεις ερωτήσεις για το PayPal

Αν το παρόν κείμενο συνιστά την πρώτη σας επαφή με το PayPal, είναι λογικό να σας έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες. Πάμε να τις δούμε:

Τελικά τι είναι το PayPal; Τράπεζα;

Όχι, όχι, καμία σχέση! Το PayPal είναι ένας μεσάζων που εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των χρημάτων από έναν λογαριασμό σε έναν άλλον. Και ναι, όπως φαντάζεστε έχει επενδύσει αρκετά στην ασφάλεια: πρωτόκολλο SSL με κρυπτογράφηση 128-bit, πιστοποίηση από κάθε χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κοινή λογική και δεν έχετε να φοβάστε κάτι.

Από πού ‘κονομάει το PayPal; Where’s the catch κουμπάρε;

Σίγουρα πάντως όχι από εσάς τους μικρούς, καθημερινούς ιδιώτες χρήστες που το χρησιμοποιείτε για αγορές ή για να στείλετε μικροποσά σε άλλους! Το PayPal χρεώνει τους εμπόρους, τους επαγγελματίες αλλά και όσους λαμβάνουν χρήματα! Το τέλος «παίζει» στα $0,30 + 1,9-2,9% επί του συνολικού ποσού.

Σαν πολλά στοιχεία δεν ζητάει;

Για το καλό σας είναι. Θα θέλατε να ζείτε με το άγχος μην τυχόν και κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς και κάρτες; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό, το PayPal ελέγχει ότι εσείς είστε πράγματι εσείς και ότι οι λογαριασμοί/κάρτες που εισάγετε, ανήκουν όντως σε εσάς. Συνεργαστείτε και θα τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα.