DIGITAL STORIES

Οδηγός αγοράς laptop για φοιτητές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε φοιτητής που μόλις πέρασε στη σχολή της επιλογής του ή απλά θέλει να αντικαταστήσει το laptop του με κάτι καλύτερο.
Student-Laptop

Η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τα τελευταία χρόνια συνδυάζεται με αγορές φορητών υπολογιστών. Κακά τα ψέματα, από τότε που τα laptops έγιναν προσιτά ως προς την τιμή τους ενώ και το κράτος ξεκίνησε να επιδοτεί τις αγορές τους υπό προϋποθέσεις, ολοένα και περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές εξοπλίζονται με σύστημα ικανό να τους βγάλει ασπροπρόσωπους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους –εφ’ όσον τουλάχιστον δεν σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν από το ΤΕΙ ή το ΑΕΙ που έχουν περάσει. Μάλιστα η συγκεκριμένη εποχή προσφέρεται και για τέτοιου είδους αγορές καθώς τα καταστήματα φροντίζουν να βγάζουν laptops σε προσφορές με αποτέλεσμα τα “deals” που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά να είναι ιδιαίτερα «δυνατά».

Τι θα πρέπει να προσέξει όμως ένας –λίαν συντόμως- φοιτητής κατά την αγορά του καινούριου του laptop; Σε ποια υποσυστήματα θα πρέπει να δώσει βάση και για τι ποσό θα πρέπει να υπολογίζει; Ας τα δούμε όλα ένα προς ένα…

Γλωσσάρι

MB/GB/TB: Πολλαπλάσια του byte (megabyte, gigabyte, terabyte / 1 TB = 1.000 GB = 1.000.000 MB). Χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν ποσότητα μνήμης. Τέτοια διαθέτουν ο επεξεργαστής (μνήμη cache), το σύστημα (η γνωστή μας RAM), ο σκληρός δίσκος και η κάρτα γραφικών.

HDD/SSD: Τύποι σκληρών δίσκων. Οι δίσκοι HDD (Hard Disk Drive) είναι οι «συμβατικοί» ενώ οι SSD (Solid State Drive) οι νεότεροι και σαφέστατα πιο προηγμένοι τεχνολογικά.

Intel/AMD/NVIDIA: Κατασκευάστριες εταιρείες κεντρικών επεξεργαστών (CPU) και επεξεργαστών γραφικών (GPU). Η Intel κατασκευάζει CPU, η NVIDIA GPU και η AMD και τις δύο.

Ίντσες: Σε τέτοιες μετρούνται οι οθόνες των υπολογιστών και κατ’ επέκταση τα μεγέθη των laptops. Η τιμή αφορά τη διαγώνιο της οθόνης και τα πιο διαδεδομένα μεγέθη είναι οι 13,3”, οι 14”, οι 15,6” και οι 17,3”.

Υποσυστήματα

Οθόνη & μέγεθος

Μην πάτε και πάρετε κανένα laptop στις 17,3” γιατί θα το μετανιώνετε μέχρι να δείτε πτυχίο! Το laptop σας θα το πηγαινοφέρνετε από ‘δω κι από ‘κει: σε εργαστήρια, σε σπίτια φίλων, στο εξοχικό, σε βιβλιοθήκες. Αμαρτία δεν είναι να σας φύγει η μέση κουβαλώντας το; Προτιμήστε ένα τυπικό μοντέλο στις 15,6” και τα 2,5 περίπου κιλά, ειδάλλως αν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, κατεβείτε στις 13,3” για μικρότερες διαστάσεις και βάρος αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας.

eikona-1

Επεξεργαστής

Θεωρητικά με έναν Intel Core i3 θα πρέπει να είστε καλυμμένοι βρέξει-χιονίσει. Οι Core i5 και i7 απευθύνονται σε πολύ πιο απαιτητικούς χρήστες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανεβείτε τόσο ψηλά. Αντίθετα, αν προορίζετε το laptop σας μόνο για χρήση Word, έρευνα στο διαδίκτυο και Facebook 24/7, θα κάνετε τη δουλειά σας άνετα και με έναν Pentium ή AMD. Οι τελευταίοι ζεσταίνονται και περισσότερο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

RAM

Από τη μνήμη RAM εξαρτάται χοντρικά πόσα πράγματα μπορεί να κάνει παράλληλα ο υπολογιστής σας και πόσο γρήγορα. Όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο, προφανώς. Τα 4 GB είναι η μέση επιλογή, απλά φροντίστε να είναι χρονισμένα στα 1.600 MHz. Από εκεί και πέρα, αν το σύστημά σας έχει περισσότερα GB, καλό θα σας κάνουν.

Σκληρός δίσκος

Εδώ έχουμε τους τυπικούς δίσκους (HDD) και τους SSD.  Οι πρώτοι είναι οι απλοί, τυπικοί σκληροί τους οποίους συναντάμε στα 500 GB και το 1 TB ως επί το πλείστον. Τους δεύτερους τους βρίσκουμε σε χωρ/τητες 128, 256 και 512 GB, είναι κατά πολύ ταχύτεροι και προσφέρουν καλύτερη απόκριση στο σύστημα. Κοστίζουν όμως και περισσότερο, οπότε ίσως εν τέλει να αναγκαστείτε να επιλέξετε τους πρώτους. Η χωρητικότητα δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει σε καμία περίπτωση, εκτός κι αν σκοπεύετε να κρατήσετε στο laptop σας ολόκληρη την παραγωγή του HBO.

eikona-2

Κάρτα γραφικών

Το laptop σας, κακά τα ψέματα, δεν χρειάζεται αυτόνομη κάρτα γραφικών. Αν αγοράσετε μοντέλο με επεξεργαστή Intel Core i3/i5/i7, η ενσωματωμένη κάρτα φτάνει και περισσεύει: θα δεσμεύσει μνήμη από τη RAM του υπολογιστή σας όποτε χρειάζεται, απλά προφανώς ξεχνάτε το gaming. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να προτιμήσετε laptop με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών (ιδανικά μια NVIDIA με 2 GB μνήμης) και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Μπαταρία

Τις περισσότερες φορές που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το laptop σας θα βρίσκεται κάπου κοντά σας και μια πρίζα, οπότε ας πούμε ότι η αντοχή της μπαταρίας δεν σας «καίει» και τόσο. Μια τυπική μπαταρία 4 κελιών θα σας προσφέρει αυτονομία 3-4 ωρών. Αν προτιμήσετε μοντέλα με μπαταρία 6 κελιών ή απλά αποδοτικότερη 4 κελιών, μπορείτε να φτάσετε και να ξεπεράσετε τις 8-9 ώρες λειτουργίας.

DVD/Blu-ray

Τι να το κάνετε; Σοβαρά τώρα: υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί ποτέ να βάλετε δισκάκι στο laptop σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε κάτι τέτοιο; Στην εποχή του cloud, των USB sticks και των εξωτερικών σκληρών δίσκων, ουδείς χρησιμοποιεί πλέον οπτικό μέσο. Ούτε κι εσείς.

Επίπεδα τιμών

Επειδή δεν έχει νόημα να σας κατευθύνουμε σε συγκεκριμένα μοντέλα, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες κατηγορίες συστημάτων με βάση τα όσα είπαμε μέχρι τώρα.

Laptop 15,6” με Pentium, σκληρό 500 GB και 4 GB RAM: 300-400€

Laptop 14” με Celeron, σκληρό 500 GB και 4 GB RAM: 350-500€

Laptop 11,6” με οθόνη αφής, Pentium, σκληρό 500 GB και 4 GB RAM: 400-500€

Laptop 15,6” με Core i3, σκληρό 1 TB και 4 GB RAM: 450-550€

Laptop 15,6” με Core i5, σκληρό 1 TB και 4 GB RAM: 500-550€

Laptop 13,3” με οθόνη αφής, Core i3, σκληρό 1 TB και 4 GB RAM: 700-800€

Laptop 15,6” με Core i5, σκληρό SSD και 4 GB RAM: 700-900€

Χρήσιμες συμβουλές

Δώστε βάση στην εγγύηση. Ορισμένες εταιρείες όπως π.χ. η Dell και η Lenovo προσφέρουν εγγυήσεις με περισσότερες υπηρεσίες και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Αν το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσετε το laptop σας προσφέρει δυνατότητα επέκτασης εγγύησης, μην τσιγκουνευτείτε τα έξτρα χρήματα και πάρτε τη. Θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο μέχρι να ξαναλλάξετε μηχάνημα.

Η βάση είναι για το laptop εξίσου σημαντική με το ποντίκι. Οι ανεμιστήρες της θα ψύξουν το σύστημά σας και θα του χαρίσουν ένα σεβαστό έξτρα διάστημα καλής λειτουργίας. Φροντίστε μόνο να μην είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις (<25 dB).

Thermaltake-Massive-V20-Laptop-Cooling-Pad-large-200mm-fan-with-big-airflow-offers-high-cooling-performance

Αφού κάνετε που κάνετε την αγορά, μαζί με το laptop σας πάρτε και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ώστε να τον χρησιμοποιείτε για backup των αρχείων και της δουλειάς σας. Φροντίστε να τον διατηρείτε ενημερωμένο και να τον κρατάτε σε διαφορετικό μέρος απ’ ότι το laptop για λόγους ασφαλείας.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.