Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Cloud: Γιατί το μέλλον των υπολογιστών είναι… στα σύννεφα;

Ήρθε η ώρα να δούμε μαζί τι είναι και πώς θα αλλάξει τόσο την καθημερινότητά σας όσο και τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την Τεχνολογία στις ζωές σας.
cloud-7

Τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί, θα έχετε βαρεθεί να ακούτε περί cloud. Cloud εδώ, cloud εκεί, cloud παραπέρα, πρόκειται για έναν όρο που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και δεν λέει να βγει με τίποτα –δεν έχει και λόγο εδώ που τα λέμε. Μέχρι και στην Popaganda θα έχετε διαβάσει συχνά-πυκνά αναφορές σε αυτό! Αντί λοιπόν να στρουθοκαμηλίζετε προσπερνώντας τον, ήρθε η ώρα να δούμε μαζί σε τι αναφέρεται και πώς θα αλλάξει τόσο την καθημερινότητά σας όσο και τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την Τεχνολογία στις ζωές σας.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: βρίσκεστε σπίτι και δουλεύετε μία παρουσίαση που έχετε να κάνετε την επόμενη στο γραφείο. Έχοντας τελειώσει ό,τι έχετε να κάνετε, σώζετε την παρουσίαση σε ένα USB stick ή τη στέλνετε με ένα email στην εταιρική σας διεύθυνση ώστε το πρωί να τη δείτε ενώ πίνετε το καφεδάκι σας και να τη «φρεσκάρετε» στο μυαλό σας. Αυτό τουλάχιστον θα κάνατε μέχρι τώρα, διότι δείτε μια εναλλακτική περίπτωση: παίρνετε το αρχείο της παρουσίασης και το αποθηκεύετε στους servers μίας υπηρεσίας. Πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία έχετε από παντού: το κινητό, το tablet, τον υπολογιστή. Φτάνει να μπείτε μέσω app ή browser στον λογαριασμό σας και θα βρείτε το αρχείο να σας περιμένει εκεί. Μπορείτε να το επεξεργαστείτε, να το ξαναδείτε και κατόπιν να το αποθηκεύσετε και πάλι. Με τον τρόπο αυτό θα χαζέψετε την παρουσίασή σας ενώ πήζετε στην κίνηση και θα την κατεβάσετε με τη μία στο γραφείο, χωρίς να ψάχνετε για mails και USB sticks. Αλήθεια, ποια από τις δύο εκδοχές προτιμάτε;

Let’s go cloud!

Η τεχνολογία του cloud δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλά, αντί να αποθηκεύουμε τοπικά τα αρχεία μας, τα «ανεβάζουμε» σε υπηρεσίες online οι οποίες αφ’ ενός μας τα κρατούν ασφαλή και αφ’ ετέρου μας παρέχουν πρόσβαση σε αυτά απ’ όπου κι αν βρισκόμαστε, όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιούμε. Επιπρόσθετα, το cloud δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στην αποθήκευση δεδομένων αλλά και στη χρήση εφαρμογών: γιατί π.χ. να πρέπει να έχετε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα σε PC, smartphone και tablet όταν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε online αγοράζοντας δηλαδή την άδεια χρήσης και όχι το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό;

Ας μείνουμε όμως στην πλέον διαδεδομένη εκδοχή του cloud computing, την αποθήκευση αρχείων. Η ερώτηση που σίγουρα όλοι θα έχετε, θα αφορά την ασφάλεια των δεδομένων σας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, από τους κολοσσούς της βιομηχανίας της Τεχνολογίας (Apple, Google, Microsoft κλπ) μέχρι τα εξειδικευμένα brands (Dropbox, WeTransfer κ.α.) εγγυώνται για την ασφάλεια των υπηρεσιών τους και τη θωράκιση των δεδομένων σας απέναντι σε κάθε λογής απειλή. Εξ άλλου δεν χρειάζεται παρά μόνο μία επιτυχημένη επίθεση χάκερς προκειμένου να πληγεί ανεπανόρθωτα η φήμη μίας υπηρεσίας –αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι τελευταίες έχουν λάβει τα μέτρα τους. Με άλλα λόγια δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για την ασφάλεια των –μεγάλων τουλάχιστον- cloud πλατφορμών, φτάνει κι εσείς από την πλευρά σας να πράξετε τα αυτονόητα (δεν θα εμπιστευτείτε π.χ. σε έναν σέρβερ online πληροφορίες που είναι άκρως εμπιστευτικές και απόρρητες, σωστά;).

share_screenshot-05192008_mod

Αποθηκεύοντας τα αρχεία μας

Μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία cloud κατ’ ευθείαν και, το κυριότερο, χωρίς να πληρώσετε ευρώ! Το OneDrive της Microsoft και το Google Drive σας προσφέρουν από 15 GB αποθηκευτικού χώρου, το iCloud της Apple 5 GB και το Dropbox 2 GB. Υπηρεσίες σαν τις προαναφερθείσες προσφέρουν μεγάλο uptime (είναι δηλαδή διαθέσιμες 24/7 σταθερά, χωρίς να «πέφτουν» για απροσδιόριστους λόγους) και πλήρη υποστήριξη, διαθέτουν αρκετές προσφορές που αυξάνουν τον παρεχόμενο χώρο ενώ σε κάθε περίπτωση αν κρίνετε πως τα δωρεάν GB δεν σας φτάνουν και έχετε στο μεταξύ μείνει ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες της εταιρείας που επιλέξατε, μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποιο επί πληρωμή πακέτο –υπάρχουν και άλλοι πάροχοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο επί πληρωμή όπως π.χ. το Amazon.

Είναι πολύ βασικό η υπηρεσία που θα επιλέξετε να διαθέτει app σε Android και iOS μιας που ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστείτε τι. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να μεταφέρετε άνετα φωτογραφίες, βίντεο και λοιπά αρχεία από το smartphone/tablet σας στο PC και τούμπαλιν, όχι απλά χωρίς καλώδια αλλά ακόμα κι όταν αυτά βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους. Για να κάνετε ευκολότερη τη ζωή σας, φροντίστε από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το cloud για την αποθήκευση και τη μεταφορά των αρχείων σας, να το κάνετε με τάξη: δημιουργήστε φακέλους ώστε να ξέρετε πού έχετε τι (υπάρχει και λειτουργία αναζήτησης βέβαια), να παίρνετε ευκολότερα backups και να κερδίσετε χρόνο, μιας που πρόκειται για κάτι που θα χρησιμοποιείτε άλλωστε σε καθημερινή βάση.

onedrive_devices

Εγώ ποια υπηρεσία να διαλέξω;

Κατ’ αρχάς, εφ’ όσον μιλάμε για τα δωρεάν πακέτα, δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε εξ αρχής μία συγκεκριμένη υπηρεσία. Δημιουργήστε λογαριασμό σε όλες και δοκιμάστε τες. Δείτε ποιο περιβάλλον εργασίας σας βολεύει περισσότερο, ποια εφαρμογή τρέχει καλύτερα στη συσκευή σας, με ποια αισθάνεστε εν πάση περιπτώσει καλύτερα χρησιμοποιώντας τη. Εφ’ όσον νιώσετε σίγουροι για την επιλογή σας, απλά «προκρίνετε» την υπηρεσία που προτιμάτε έναντι των υπολοίπων. Αν δε στην πορεία διαπιστώσετε πως οι ανάγκες σας έχουν αυξηθεί, τότε μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε και ένα δεύτερο δωρεάν πακέτο σε άλλη υπηρεσία (πολλή ταλαιπωρία), είτε να δώσετε ένα ποσό που «παίζει» στα 4-9€ μηνιαίως και να εκτοξεύσετε τις δυνατότητές σας στα ύψη με την πλατφόρμα που επιλέξατε αρχικά.

Και επειδή το cloud δεν περιορίζεται, όπως είπαμε στην αρχή, στην αποθήκευση δεδομένων, υπάρχουν και εφαρμογές από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε. To Google Docs είναι μία απ’ αυτές: πρόκειται για μια απλουστευμένη έκδοση του Office που δουλεύεται αποκλειστικά online και μάλιστα προσφέρει και δυνατότητα sharing εγγράφων. Ακριβώς την ίδια δουλειά κάνει και το Office Online της Microsoft, την ώρα που για τα .pdf αρχεία σας υπάρχουν το PDFvue και το Acrobat.com. Με το Piktochart θα φτιάξετε infographics, με το Pixlr θα επεξεργαστείτε φωτογραφίες ενώ με το Pidoco θα δημιουργήσετε τους «σκελετούς» websites και mobile apps, όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το παραμικρό!

piktochart.ex

Το cloud είναι εδώ και σας χτυπά την πόρτα. Ανοίξτε του και αφήστε το να σας δείξει έναν διαφορετικό κόσμο, αλλάζοντας την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο και επιτρέποντάς σας να εκμεταλλευτείτε την κάθε σας στιγμή!

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.