Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Ένα glass box ανατρέπει τα όρια σ’ ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Μια αρχιτεκτονική ανατροπή από τους ot arch στοχεύει στην προώθηση της αίσθησης ελευθερίας σε αυτό το μικρό διαμέρισμα.
Φωτογραφίες: STUDIOVD/ Vavdinoudis-Dimitriou
Ένα glass box ανατρέπει τα όρια σ' ένα φωτεινό διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Η κατοικία είθισται να δομείται από χώρους που έχουν προκαθορισμένους ρόλους με συγκεκριμένα λειτουργικά και υλικά όρια. Υπάρχουν οι χώροι διημέρευσης που έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα, αλλά και εκείνοι όπως τα υπνοδωμάτια και οι υγροί χώροι, που υλοποιούνται με πιο αυστηρά-απόλυτα όρια και τρόπο λειτουργίας.

Κατά τον σχεδιασμό του Kamara Apartment στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος του αρχιτεκτονικού γραφείου ot arch ήταν η αρχιτεκτονική ανατροπή του αντικειμένου της κατοικίας εν γένει, όπως δηλαδή αυτό είναι a priori ορισμένο. Στο έργο αυτό, οι άνθρωποι του γραφείου επιχείρησαν να απελευθερώσουν τόσο τη συνολική σύνθεση της κατοικίας όσο και τους επιμέρους χώρους από τους προκαθορισμένους ρόλους και τα όριά τους.

glass box από τους ot arch

Στόχος τους, η απόλυτη ανάδειξη των χωρικών ποιοτήτων του διαμερίσματος, του προσανατολισμού, του φυσικού φωτισμού και η προώθηση μιας αίσθησης ελευθερίας μέσα σε αυτόν.

Το υπνοδωμάτιο glass box

Βασική χειρονομία της πρότασης αποτελεί ο χώρος του υπνοδωματίου που μετασχηματίζεται σε ένα glass box, έναν γυάλινο κύβο χωροθετημένο στο κέντρο της δομής του σπιτιού, απ’ όπου εποπτεύει ανεμπόδιστα και άφοβα το κάθε σημείο του χώρου.

Με τα καρέ υαλοπετάσματα που τον οριοθετούν, εισχωρεί οπτικά μέσα στο χώρο του σαλονιού τον διαπερνά γίνεται κάδρο του και οργανικό τμήμα του.

Ομοίως το σαλόνι χωροθετείται σαν δορυφόρος στην πλάτη του υπνοδωματίου ώστε αντιληπτικά να λειτουργεί σαν προέκταση του.

Η κουζίνα λειτουργικά πλήρης, είναι και αυτή ένα semi-open box που έχει σχεδιαστεί για να πλέει στον διάδρομο κίνησης του διαμερίσματος. Με την ουδέτερη επιδερμίδα της και τις ματ υφές της δεν φωνάζει το ρόλο της απλά τον υπηρετεί ήσυχα.

Κατά τη λειτουργία μέσα σε αυτή, ο χρήστης έχει την απόλυτη σύνδεση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού και την οπτική επαφή με την κάθε γωνιά του.

Το υπνοδωμάτιο (glass box), η κουζίνα (semi-open box) όπως και ο χώρος του σαλονιού βρίσκονται σε συνεχόμενο οπτικό και λειτουργικό διάλογο ανατρέποντας καθημερινά την αίσθηση του μέσα και του έξω, του πλήρους και του κενού, της στιλπνότητας του γυαλιού με την ηρεμία των ματ επιφανειών.

Το φως υπήρξε καθοριστικός σχεδιαστικός παράγοντας στην επίλυση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ανάγκη του χώρου και του ενοίκου του υπήρξε ο φυσικός φωτισμός να αγγίξει το κάθε σημείο του σπιτιού.

Συμπληρωματικά, το lighting design προσθέσει βάθος και εσωτερικότητα στις βασικές γεωμετρίες που επιλέχθηκαν και τις υφές των υλικών.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.