Η στρούγκα του Μοριά

Master Επαμεινώνδας και Γιώργος Μπίτσικας.

Est. Το 1987 από τον πατέρα τους. Τώρα έχει περάσει σε αυτούς.

Best Παραδοσιακά, κυρίως Ελληνικά προϊόντα. Ελληνικά τυριά, φέτα, κασέρι, μυζήθρα, γιαούρτια, βούτυρα.

η στρουγκα του μωρια

Past «Η Ευριπίδου, τότε που άνοιξε το μαγαζί ο πατέρας μου αλλά και όταν άρχισα να το δουλεύω εγώ, ήταν πολύ διαφορετική. Ερχόσουν το πρωί στις επτά με το που άνοιγε το μαγαζί και περίμενες στην ουρά για να εξυπηρετηθείς. Τότε το κέντρο ήταν και το κέντρο της αγοράς. Εδώ έβρισκες τα πάντα, έκανες όλα τα ψώνια σου, δεν υπήρχαν ούτε πολυκαταστήματα, ούτε σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος ερχόταν στα παραδοσιακά μαγαζιά για να αγοράσει το φαγητό του και ύστερα πήγαινε στην Ερμού για να ψωνίσει ρούχα. Τώρα τελευταία ο κόσμος προτιμάει τα πιο οικονομικά τυριά, τα οποία δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα όσο τα πιο ακριβά. Δεν είναι δηλαδή από γάλα, είναι από σκόνες και παρόμοια υλικά. Τα αλμυρά τυριά τα προτιμούν τον χειμώνα διότι ταιριάζουν και με τα κρασιά. Την φέτα δύσκολα θα την φας χειμώνα. Υπάρχουν όμως και άτομα που την τρώνε και τότε. Γενικά όμως είναι πιο καλοκαιρινό τυρί. Εγώ ήρθα στο μαγαζί το 1996. Εκείνη την εποχή ο κόσμος είχε χρήματα, ψώνιζε σε μεγάλες ποσότητες, είχαν δουλειά τα μαγαζιά».

Present «Σήμερα, αν έρθει κόσμος, θα πάρει κάτι σε πολύ μικρή ποσότητα και αυτά θα είναι τα ψώνια του. Θα το σκεφτεί πολύ για να έρθει στο κέντρο να ψωνίσει έτσι όπως το έχουν καταντήσει. Το έχουν χαλάσει πάρα πολύ. Πέρα από τις πορείες που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι και η δημοτική αστυνομία που γράφει διαρκώς τα αυτοκίνητα και κόβει κλήσεις. Το γεγονός αυτό φυσικά και έχει πλήξει εμάς διότι πλέον ο κόσμος πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ της περιοχής του και κάνει τα ψώνια του. Πάνε σιγά σιγά να το αναβαθμίσουν αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα και έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά. Είναι δύσκολο να δουλέψει ένα μαγαζί όταν δύο-τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, γίνονται πορείες, κλείνει το κέντρο και δεν κατεβαίνει ο κόσμος. Βέβαια όλα τα επαγγέλματα περνάνε κρίση. Εμείς έχουμε πολλά χρόνια το μαγαζί και διαθέτουμε ένα σταθερό πελατολόγιο. Προωθούμε την ποιότητα και αυτό το αναγνωρίζουν οι πελάτες μας. Οι Αθηναίοι σε γενικές γραμμές δεν γνωρίζουν από καλό φαγητό και δεν ξέρουν πως να ξεχωρίζουν τα καλά προϊόντα. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι λάθος μιας και ζούμε σε έναν τόπο που παράγει από τα πιο φρέσκα και υγιεινά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία. Αυτό δεν το γνωρίζουν οι Αθηναίοι και καταφεύγουν στο γρήγορο και στο πρόχειρα έτοιμο φαγητό. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του κέντρου και της αγοράς. Θέλω να είμαι αλλά κατά βάθος δεν είμαι. Με όλα αυτά που βλέπω καθημερινά, έχω πάψει να ελπίζω. Περάσαμε μία περίοδο που μετά τις πέντε το απόγευμα φοβόμασταν να κυκλοφορήσουμε στο κέντρο. Κυρίως εδώ στην Αθηνάς και στην Ευρυπίδου. Τώρα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα αλλά γενικά το βράδυ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Χαρακτηριστικοί τύποι του κέντρου είναι η Φτερού, ο Αντρέας και ο Γιωργάκης, ένας τύπος που περνάει συνέχεια από εδώ και χορεύει».

Info Ευρυπίδου 21, τηλ: 210 3216 351.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, 07:00-16:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 07:00-20:00.

1 2 3