Μαλλιά Μολοκότου

Master Ματθαίος Παπάζογλου.

Est. Το 1930, από τον Μολοκότο, ο οποίος ίδρυσε την εταιρία σε διαφορετικό σημείο, επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Αργότερα, πριν από 25 χρόνια περίπου, η επιχείρηση πέρασε στον ίδιο. Στην οδό Κλειτίου μεταφέρθηκε το 1997.

Best Οτιδήποτε σχετίζεται με το πλέξιμο και το κέντημα. Όλα τα νήματα χειροπλεκτικής και νήματα για κομποσκοίνια

papazoglou

Past «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω εδώ τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Υπήρχε η εποχή που στο κατάστημα της οδού Ευαγγελιστρίας έμπαιναν καθημερινά έμπαιναν γύρω στα 2000 άτομα. Τώρα εάν έχουμε μία κίνηση της τάξης των 30-45 ατόμων, θεωρούμε ότι είναι μια λογική κίνηση. Τότε, στο τετραώροφο κτίριο της εταιρίας, υπήρχαν τρία ταμεία λιανικής στο ισόγειο και άλλα δύο χονδρικής στον 1ο όροφο. Κόβαμε δηλαδή, περίπου 5.000 αποδείξεις ημερησίως. Από το 1992 και μετά άρχισε η πτώση. Η καλή περίοδος για το μαλλί, ήταν από το ’78 μέχρι το ΄86. Από εκεί και πέρα άρχισε να πέφτει σταδιακά. Ο κόσμος σταμάτησε να ασχολείται με το χειροποίητο και η πιο εύκολη λύση ήταν να πάρει έτοιμα προϊόντα. Εμείς κάναμε μεγάλη χονδρική».

Present «Η πτώση της χονδρικής αλλά και της λιανικής από τότε έως σήμερα, έχει ξεπεράσει το 60%. Πλέον, έχουμε συνολικά 100 άτομα τον χειμώνα, που είναι η περίοδος της χειροπλεκτικής, από τον Οκτώβρη δηλαδή μέχρι και τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και μετά σταματάει απότομα η κίνηση. Η Μολοκότος είναι η πιο παλιά εταιρία πλεξίματος. Το κέντρο αυτή τη στιγμή έχει υποβαθμιστεί. Την εποχή που γίνονταν συνεχώς απεργίες και δεν κυκλοφορούσαν συγκοινωνίες, είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Κατά τ’ άλλα, εδώ είναι η κατεξοχήν περιοχή των νηματάδων και συνεχίζει να έχει κάποια κίνηση σε αυτό το είδος. Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας και της συνολικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εμείς θα έλεγα ότι είμαστε οι ευνοημένοι της κρίσης. Έχουμε δηλαδή μία μικρή άνοδο και τη στιγμή που όλα τ’ άλλα πέφτουν, θεωρείται μεγάλη. Η φθορά που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κέντρο δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική και αυτό οφείλεται βασικά στην ερήμωση και την εγκατάλειψη που είχε υποστεί το κέντρο πριν από μερικά χρόνια. Τώρα, σιγά-σιγά, αρχίζει να αναπτύσσεται πάλι και αυτό είναι πολύ θετικό. Χαρακτηριστική μασκότ του κέντρου θα έλεγα ότι είναι ο Αντρέας, τον ακούμε σχεδόν κάθε μέρα».

Info Κλειτίου 3, τηλ.210 3224 213.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, 09:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 09:00-20:00.

 Στην επόμενη σελίδα ένα κατάστημα με παραδοσιακά ελληνικά τυριά