9581042170_rs

Ηρόστρατος. Η αναζήτηση της αθανασίας του Fernando Pessoa. Ο μοντερνιστής Πορτογάλος ποιητής μέσα από τον πειραματισμό του πάνω στην ποιητική σύνθεση, δημιούργησε μια σειρά από alter ego, τα “ετερώνυμα”, τα οποία χρησιμοποιούσε για να εκφράσει διάφορες φιλοσοφικές και αισθητικές απόψεις. Τα προσωπεία αυτά προκύπτουν κυρίως από τη δυσκολία που είχε ο ποιητής να διαλέγει σε ποια γλώσσα να γράψει: πορτογαλικά ή αγγλικά; Στον Ηρόστρατο ο Πεσσόα πραγματεύεται σε αποσπασματική μορφή στα αγγλικά το ζήτημα της υστεροφημίας. Οι απόψεις του εφαρμόζονται κυρίως πάνω στου πιο σημαντικούς  Άγγλους ποιητές του 19ου αιώνα: Κήτς, Μπάυρον, Σέλλεϋ. (εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Gutenberg)

line-630

9581034170_rs

Ένα πολύ πρωτότυπο δείπνο του Αλεξάντερ Σέρτς του Fernando Pessoa. Το νεανικό γραπτό του ιδιαίτερου συγγραφέα “υπογράφει” ο συνομήλικος ετερώνυμός του Αλεξάντερ Σέρτς. Το βιβλίο αυτό κινείται στο πλαίσιο της αστυνομικής ιστορίας/ιστορίας τρόμου με επιρροές από το έργο του Edgar Allan Poe, τον οποίο ο Πεσσόα λάτρευε. Ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους μεταφραστές του Αμερικάνου λογοτέχνη στα πορτογαλικά. Το κείμενο είχε γραφτεί στα αγγλικά. Στο παράρτημα του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανθρωπολογική ερμηνεία του αφηγήματος αυτού, με βάση τον “πολιτισμικό πρωτογονισμό” και τις κανιβαλικές τελετές. (πρόλογος-μετάφραση-επίμετρο Κωνσταντίνος Αρμάος, εκδόσεις Gutenberg)

line-630

9581040170_rs

Γράμματα στην Οφέλια του Fernando Pessoa. Οι επιστολές του ποιητή στην Οφέλια και της Οφέλια στον ποιητή περιλαμβάνονται εδώ για να αποκαλύψουν την ιδιαίτερη σχέση των δύο ερωτευμένων μέσα από τα σχόλια τους. Ειδικά η Οφέλια παρουσιάζεται ως χιουμορίστα, καθώς δεν διστάζει να απαντά ακόμα και σε γράμματα που στέλνονται από τα ετερώνυμα του ποιητή! (εισαγωγή-μετάφραση-επίμετρο-σχόλια Μαρία Παπαδήμα, εκδόσεις Gutenberg)

line-630

10007404_4080924998616_2449874871595932357_n

Ο μαύρος άγγελος του Antonio Tabucchi. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει έξι γοτθικές ιστορίες του Ιταλού συγγραφέα, ο οποίος επεξεργάζεται εδώ την επίμονη δύναμη των ανομολόγητων επιθυμιών, τη σκοτεινή παρουσία ενός πανταχού παρόντος κακού, τη διπλή όψη των πραγμάτων, το αξεδιάλυτο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης, την απροσδιόριστη μαγεία της ποίησης. Δυνατές ιστορίες με παράξενους τίτλους και φαντάσματα να τις κατοικούν. (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Άγρα)

line-630

2.Knowledge

The Knowledge: How to Rebuild Our World from Scratch του Lewis Dartnell. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πείραμα σκέψης: ο πολιτισμός, όπως τον γνωρίζουμε έχει καταρρεύσει, ίσως εξαιτίας ενός λοιμού, πολέμου ή φυσικής καταστροφής. Οι κοινωνικοί θεσμοί και οι τεχνολογικές υποδομές έχουν καταρρεύσει. Θα ήταν δυνατόν να επανεκκινήσουμε τη σύγχρονη ζωή, ακολουθώντας μερικές βασικές αρχές της επιβίωσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης; Ο συγγραφέας-ερευνητής στην αστροβιολογία, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μετα-αποκαλυπτικό “οδηγό γρήγορης εκκίνησης.” (εκδόσεις Penguin)