Είναι μόλις 24, μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί ήδη τη δεύτερη δουλειά του στην Puzzlemusik με τίτλο Επιστρέφω στη Γη. Ο Άκης Μπαρούτας, πιστός στον ελληνικό στίχο, γράφει όμορφες και ταξιδιάρικες κιθαριστικές μελωδίες, δέκα από τις οποίες μπορείτε να ακούσετε και στη νέα του δουλειά. Στο μεταξύ, με αφορμή το νέο του δίσκο, είπαμε να τον ρωτήσουμε δύο-τρία πράγματα που δεν ξέραμε γι’ αυτόν…

https://www.youtube.com/watch?v=JuqNu_-eR8Y

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; A Hard Day’s Night των Beatles. Κάπου στο Γυμνάσιο, που είχα σκαλώσει με την μπάντα. Δεν ξέρω γιατί διάλεξα το συγκεκριμένο album. Αγοράστηκε με λεφτά που είχα μαζέψει από διάφορα χαρτζιλίκια.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Forest Swords – Compassion.

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Δεν υπάρχει δίσκος για τον οποίο να ντρέπομαι. Δεν αγοράζω συχνά και πάω αρκετά συνειδητά. Λυπάμαι στα όρια της ντροπής για αρκετούς, πολύ αγαπημένους δίσκους που δεν έχω. Ενδεικτικά τρεις από αυτούς: OK Computer και Kid A από Radiohead και Mezzanine από Massive Attack.

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Έχω έναν δίσκο του Sun Ra, Τhe Early Singles 1955-1962, που δεν θυμάμαι καν από ποιον τον έχω πάρει και το Meat Is Murder των Smiths, που ελπίζω να μην το αναζητήσει ο δανειστής.

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Η τελευταία συναυλία που είδα και θα θυμάμαι για πάρα πολύ καιρό, ήταν του Nick Cave και των Bad Seeds στην Αθήνα, τον Νοέμβριο.

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Sex: Oasis – “Digsy’s Dinner”. Drugs: Nick Cave & The Bad Seeds – “The Mercy Seat”. Rock ‘n’ roll: The Pixies – “Monkey Gone to Heaven”.

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Moby – Long Ambients : Calm. Sleep.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Ότι βρίσκομαι στη φάση REM του ύπνου, που σημαίνει ότι δεν μου απομένει πολύς χρόνος μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι και λυπάμαι γι’ αυτό.

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Εύκολα David Bowie.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Για να είμαι ειλικρινής, η ζωή μου νομίζω ότι παραμένει αρκετά κανονική και δεν μου έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία να μετανιώσω.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; Morrissey – “The Operation”.

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Δεν μου έχουν κάνει παρατήρηση για μουσική που άκουγα, αλλά μου έχουν κάνει πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας πρόβας στο σπίτι μου. Ήταν 7 η ώρα το απόγευμα πάντως.

Άκης Μπαρούτας – Επιστρέφω στη Γη (Puzzlemusik)

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1968 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Διαλέγω 1979 στο Manchester. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω σκεφτεί ότι ίσως υπερεκτιμήθηκαν οι Joy Division μετά την αυτοκτονία του Curtis, αλλά υπάρχει κάτι σ’ αυτή την μπάντα και ιδιαίτερα στον στίχο που με σαγηνεύει. Θα ήθελα να πάω σε μια pub μαζί τους, στις εργατικές συνοικίες που έμεναν και ίσως μετά να κατηφόριζα να δω κι ένα ματς στο Old Trafford.

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Δεν ξέρω… Θα ήθελα κάτι συνωμοτικό. Έναν ήχο στο ύφος του Caravan από την εκτέλεση του Gordon Jenkins.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; River Phoenix. Εντάξει, όχι τόσο γνωστός για τη μουσική του -παρότι έκανε πράγματα- όσο για την υποκριτική. Θα είχαμε πάρα πολλά να πούμε για τα δικαιώματα των ζώων.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; 100%. Έχω στη διάθεσή μου ντοκουμέντα που το επιβεβαιώνουν.

https://www.youtube.com/watch?v=gQV6yoeKxx4

Ο δίσκος Επιστρέφω στη Γη του Άκη Μπαρούτα κυκλοφορεί από την Puzzlemusik σε CD και digital μορφή και μπορείτε να αποκτήσετε τη δική σας κόπια εδώ
Περισσότερος Άκης Μπαρούτας: akisbaroutas.gr / Facebook / Instagram / Youtube