Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

20 βιβλία για το καλοκαίρι (Μέρος Πρώτο)

O Γιώργος Βαϊλάκης κάνει μια πρώτη διαλογή για τ' αναγνώσματα των διακοπών με τίτλους από Ελληνίδες και Έλληνες συγγραφείς.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Μία επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές (και όχι μόνο) από την πρόσφατη παραγωγή της ελληνικής πεζογραφίας, η οποία δίνει έργα που συνδυάζουν τις πιο διαφορετικές τάσεις προσφεύγοντας σε ποικίλα αφηγηματικά είδη:

Την περιπέτεια και το παραμύθι, τη μαύρη κωμωδία και την εναλλαγή φανταστικού και πραγματικού, το νουάρ και το ψυχολογικό θρίλερ, την περιπέτεια με το πιο απρόσμενο εσωτερικό ταξίδι, την παραδοξότητα με την ιστορική αλήθεια, αλλά και το μυστήριο που κόβει την ανάσα.

Εδώ προτείνουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά βιβλία… 

Χ. Α. Χωμενίδης
«Ο βασιλιάς της»
Εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες: 414 
Η Ωραία Ελένη, υμνήθηκε, κατηγορήθηκε ως άτιμη και άπιστη, ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει. Η αρπαγή της από τον Πάρη θα γινόταν η αφορμή για τον δεκαετή Τρωικό πόλεμο, αλλά και για να αποδοθούν στον Μενέλαο χαρακτηρισμοί όπως άπληστος, εγωιστής, σκληρόκαρδος. Ήταν, πράγματι, ο Μενέλαος ένας άντρας εκδικητικός που πληγωμένος από την προδοσία της γυναίκας του, αποφάσισε να τη διεκδικήσει με ανυπολόγιστο κόστος; Ο Χρήστος Χωμενίδης αποτυπώνει στο χαρτί την κατάθεση ψυχής του Μενέλαου δίνοντας μία άλλη οπτική των πραγμάτων – πάντα με το καυστικό, ευφυές χιούμορ του.

Δημήτρης Σωτάκης
«Ο μεγάλος υπηρέτης»
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 349
Ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει στο σπίτι του έναν βοηθό, προκειμένου να βάλει τη χαοτική καθημερινότητά του σε μια τάξη. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσει αυτή η συγκατοίκηση, μια σειρά από παράξενα γεγονότα οδηγούν αυτή την ιστορία σε απρόβλεπτα και σκοτεινά μονοπάτια. Ο Δημήτρης Σωτάκης είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, με αξιοπρόσεκτη διεθνή απήχηση. Και ακόμα σε ένα μυθιστόρημά του, γίνεται κατανοητός ο λόγος της ευρύτατης αναγνώρισής του. Ένα μυθιστόρημα για τη μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του –  αλλά και για την ψευδαίσθηση που δημιουργεί η δύναμη της εξουσίας.

Ρέα Γαλανάκη
«Διηγήματα»
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 176 
Έντεκα διηγήματα, έντεκα διαφορετικές ματιές στην πραγματικότητα και τον μύθο, στα αισθήματα και τα πάθη, στο όνειρο ή την τιμωρία, στα σύνορα μνήμης και λήθης. Και στα άλλα όμως σύνορα, αυτά που ενώνουν, που χωρίζουν και που σημαίνουν πόλεμο και προσφυγιά. Το συνολικό διηγηματικό έργο της Ρέας Γαλανάκη κυκλοφορεί για πρώτη φορά, δίνοντας μια ευρύτερη εικόνα της θεματολογίας και του ύφους της ξεχωριστής πεζογράφου σε ένα διάστημα τριών και πλέον δεκαετιών.

Μαρία Λαϊνά
«Τι όμορφη που είναι η ζωή»
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 76 
Ο τίτλος αντιλαμβάνεται κανείς έπειτα από λίγο ότι είναι ειρωνικός, αφού πρόκειται για τον μελαγχολικό μονόλογο μιας κόρης που έχει αναμνήσεις από την μητέρα της για να αναγνωρίσει μετά από πολλά χρόνια, τα συναισθήματά της. Μια γεμάτη πόνο, μακρόσυρτη δήλωση, μία συγκλονιστική κατάθεση ψυχής με ποιητικό ρυθμό, αληθινή από άκρη σε άκρη αλλά και σκληρή πέρα για πέρα – ένα μικρό κομψοτέχνημα.

Μανώλης Λυδάκης
«Ο επιστάτης»
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Σελίδες: 440
Ένας φόνος στη θέση ενός άλλου. Ένας πνιγμένος στη θέση ενός φυγά. Ένας φονιάς στη θέση του επιστάτη. Και μία πλεκτάνη που ξεδιπλώνεται αργά, και τον τραβάει στον βυθό μιας θάλασσας συμπτώσεων, τόσο βαθιά που νομίζει πως δεν θα αναδυθεί ποτέ ξανά στην επιφάνεια. Εδώ, ένας μη προγραμματισμένος φόνος γίνεται η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια ιστορία γεμάτη από συμπτώσεις και εκπλήξεις. Και ο πρωταγωνιστής αναρωτιέται (μαζί με τον αναγνώστη) μέχρι το τέλος της ιστορίας, εάν υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να τον τρελάνει…

Αλέξης Σταμάτης
«Αθώα πλάσματα»
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 272 
Ο Στέφανος, ένας μοναχικός άντρας, επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από καιρό απουσίας. Η φυγή του σχετίζεται με ένα έντονο συναισθηματικό τραύμα από τη σχέση του με μια γυναίκα. Με ανεπούλωτες τις πληγές του, προσπαθεί να εργαστεί ως ιδιωτικός ερευνητής. Δεν έχει ιδιαίτερη δουλειά, ώσπου κάποια μέρα τον επισκέπτεται μια υποψήφια πελάτισσα, η Μαριάννα, που του ζητά κάτι ασυνήθιστο: Να την παρακολουθήσει. Αυτός αρχικά αρνείται, αλλά εντέλει παρασύρεται σε μια μυστηριώδη υπόθεση, στα σκοτεινά μονοπάτια ενός άλλου κόσμου, όπου κυριαρχεί το Κακό με μια μορφή που δεν έχει ξανασυναντήσει, ούτε έχει καν διανοηθεί. Στο νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη το πανάρχαιο δίπολο έρωτας-θάνατος είναι η κινητήρια δύναμη του μυθιστορηματικού του κόσμου.


Εκδόσεις: Νεφέλη
Σελίδες: 160 
Η ιστορία της γέννησης ενός κοριτσιού. Ένα αλληγορικό βιβλίο για το πώς ένα παιδί αλλάζει τις ζωές όλων όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Το βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου θυμίζει το σινεμά του Λαρς φον Τρίερ, δίχως την απροκάλυπτη βία του Δανού δημιουργού. Πρόκειται για ένα απαιτητικό μεταμοντέρνο πολυφωνικό αφήγημα με στοιχεία θεατρικής φόρμας, το οποίο αντικατοπτρίζει – με ασυνήθιστη επινοητικότητα- μια οδυνηρή διαδικασία εφεύρεσης και επανεφεύρεσης του εαυτού.

Ευτυχία Γιαννάκη
«Η νόσος του μικρού θεού»
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελίδες: 488 
Μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο σκάφος της στο νότιο άκρο της Πάρου. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος θα εμπλακεί σε μια υπόθεση που θα τον αναγκάσει να βουτήξει στη μικρή κοινωνία του νησιού, στο σκοτεινό παρελθόν της, σε παράξενα σουβενίρ και σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, σε οικογένειες που αποτελούν το τέλειο εγκληματολογικό εργαστήριο και τελικά στον δικό του βυθό. Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη σηματοδοτεί την επιστροφή της στον ζοφερό κόσμο του Αστυνόμου Χάρη Κόκκινου, με αυτό το πρώτο μέρος μιας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων και τον γενικό τίτλο «Η Τριλογία του βυθού».

Μάκης Τσίτας
«Πέντε στάσεις»
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 75 
Η Τασούλα είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της. Και τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Όμως εκείνη βρήκε παράδρομους. Σπούδασε, δούλεψε, έκανε δύο υπέροχα παιδιά. Όλα μόνη της. Ο Θεόφιλος παρίστανε τον πατέρα και τον σύζυγο, ενώ είχε φιλενάδες. Άραγε έφταιγε το τρομερό μυστικό του που δεν τον άφηνε να δεθεί; Ο Μάκης Τσίτας μας χαρίζει τον μονόλογο μιας γυναίκας απ’ την επαρχία που παρά τους φραγμούς που βάζει μόνη της, καταφέρνει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να φτιάξει μια πραγματική ζωή. Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια, μια ιστορία που έχουν ζήσει και ζουν αμέτρητες γυναίκες. 

Γιάννης Ζυγούλης  
«Μασάντα»

Εκδόσεις: 24 γράμματα
Σελίδες: 506
Το τέλος της πρώτης Ιουδαϊκής επανάστασης είναι σκληρό για τους Εβραίους που μάχονται πλέον απελπισμένα -το 74 μ.Χ.- στο τελευταίο τους οχυρό. Ο Λεύκιος Αιμίλιος Μίλων, ο Αετοφόρος της Δεκάτης Ρωμαϊκής Λεγεώνας, μάχεται σκληρά για να σώσει τον Καίσαρα και την τιμή του. Στο πλάι του η Εσθήρ, μια Χριστιανή Εβραία, που θα του αποκαλύψει τη δύναμη της αγάπης. Μαζί, θα ταξιδέψουν από την αιματοβαμμένη Ιουδαία, στο κέντρο του Ρωμαϊκού κράτους. Θα αντιμετωπίσουν συνωμοσίες, θα υπομείνουν μαρτύρια και θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Ένα «χορταστικό» ιστορικό μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση, συνωμοσίες και ανατροπές –  με φόντο, πάντα, την οδυνηρή πλευρά της Ιστορίας.

Θεοδόσης Μίχος
«Η Αλκμήνη και οι άλλοι»
Εκδόσεις: Key Books
Σελίδες: 320
Η ιστορία μίας χώρας είναι η ιστορία μίας γυναίκας, ή μήπως το ανάποδο; Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, και αν ενώσει κανείς τα σημεία που καθόρισαν τη μοίρα του καθενός μας ξεχωριστά, θα σχηματίσει μία γραμμή παράλληλη με εκείνη που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης ιστορίας των συνόρων που μας περιβάλλουν. Η Αλκμήνη γεννιέται, ερωτεύεται, πονάει, γεννάει, πενθεί, ονειρεύεται, γερνάει και μαζί της μια χώρα ψάχνει ταυτότητα, αιμορραγεί, θεραπεύεται, οραματίζεται, ελπίζει. Μέσα από την ιστορία της Αλκμήνης, μιας γυναίκας γεννημένης στην ανατολή του περασμένου αιώνα, ο Θεοδόσης Μίχος ξεδιπλώνει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από την Κατοχή μέχρι τις μέρες μας. 

Νίκη Τρουλινού
«Ουρανός από στάχτη»
Εκδόσεις: Ποταμός
Σελίδες: 176 
Είναι Απρίλιος του 2010. Δύο χρόνια μετά το «κραχ» της ισλανδικής οικονομίας, εκρήγνυται το ηφαίστειο Αϊγιαφγαϊλαγέκουλ. Η Ευρώπη παραλύει για μία εβδομάδα. Το ηφαιστειακό νέφος σκεπάζει τον ουρανό της, η τέφρα φτάνει μέχρι τη Ρωσία. Επικρατεί χάος στις εναέριες μεταφορές. Με αφορμή την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας, ο Τηλέμαχος -στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και η Θάλεια -εκπαιδευτικός- αλλάζουν μηνύματα μέσω διαδικτύου και γίνεται έτσι μια κριτική για τη δομή που έχει η Ένωση. Το προσωπικό βλέμμα εμπλέκεται με την Ιστορία και η  ηφαιστειακή στάχτη γίνεται η αφορμή για να αντιμετωπιστεί λογοτεχνικά ένα καίριο ερώτημα: Πού πηγαίνει η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε;

Δημήτρης Οικονόμου
«Ο τελευταίος φύλακας»
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελίδες: 498 
Το 1906 ο Γιώργης Μπάκας, βαρκάρης στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα, ορκίζεται ελευθερωτής στους κόλπους της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Αποστολή του, να μεταφέρει όπλα με σκοπό την απελευθέρωση. Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο γιος του, Ανδρέας, δάσκαλος σε χωριό της Ηπείρου, οπλίζει το Μάνλιχερ και περιμένει τους Ιταλούς την ώρα που οι συμπολεμιστές του, σύμφωνα με το σχέδιο, εγκαταλείπουν την παραμεθόριο. Το 1947 ο πρωτότοκος γιος του Ανδρέα οπλίζει και αυτός το δικό του τουφέκι. Εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες και βασισμένο σε δεκάδες γραπτές μαρτυρίες, το μυθιστόρημα αυτό καταπιάνεται με γνωστές και άγνωστες ιστορικές στιγμές, με εθνικές και προσωπικές τραγωδίες.

Ευγενία Φακίνου
«Γράμματα στη Χιονάτη»
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 240 
Μια γυναίκα με ασυνήθιστη εμφάνιση φτάνει σε ένα χωριό που εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του λόγω κατολισθήσεων, επιλέγει ένα απομονωμένο σπίτι και περιμένει το «άλλο χιόνι». Σε αυτό το σκηνικό εγκατάλειψης η γυναίκα θα παρασυρθεί σε αναπάντεχες περιπέτειες, σε μια περιδίνηση σε τόπους κοντινούς αλλά και σε ανεξερεύνητα μέρη της ύπαρξής της. Ένα μυθιστόρημα αινιγματικό και ταυτοχρόνως λυτρωτικό, γεμάτο συμπόνια αλλά και πολλά ερωτήματα. 

Θανάσης Χατζόπουλος
«Ιστορικός ενεστώς»
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες: 112
Ένα πτώμα που μένει στα αζήτητα, μια υιοθεσία που ο καρπός της καταλήγει σε μια αιρετική σέχτα, ένας οικογενειακός τάφος που μετατρέπεται σε μια νύχτα σε κενοτάφιο, μια σκιά που ακολουθεί τη δίδυμη αδελφή της, ένα κύημα στη γυάλα του από το θέρος του 1965, ένας λατινιστής θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος, ένα κορίτσι που διασχίζει όλο ρέμβη την κυνικότητα της ζωής, ένα βρέφος που χάνεται σε σεισμό κι ένα άλλο από τον τάφο του. Είκοσι μία ιστορίες, γραμμένες άλλοτε με πλάγιο και άλλοτε με ευθύ τρόπο, άλλοτε σε λίγες αράδες και άλλοτε σε λίγες σελίδες. Είναι οι ιστορίες καθημερινών ανθρώπων στη ρήξη τους με την κανονικότητα που τις συγκροτεί.

 

Ευγενία Μπογιάνου
«Φανή»
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 264 
Η Φανή κινείται στους δρόμους μιας Αθήνας καθημαγμένης από την κρίση. Είναι είκοσι χρονών, περπατά ασταμάτητα μέσα στην κίνηση των γεγονότων, με το μυαλό της να δουλεύει επίσης ασταμάτητα. Ξέρει με ποιους είναι και με ποιους όχι. Ή μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς; Τι γίνεται όταν τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό συγχέονται; Όταν δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος; Πόσο μπορεί η ερωτική επιθυμία να αμβλύνει την κριτική σκέψη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία παλεύει να απαντήσει. Όλα αυτά από την οπτική μιας κοπέλας που γεννήθηκε στις αρχές του ’90, μιας φοιτήτριας, που μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς καμία καταπίεση και που τώρα ζει σε ένα διαμέρισμα της Ασκληπιού, στο κέντρο της Αθήνας.


Φωτογράφιση: Laura Makabresku
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες: 224 
Σε ένα ξενοδοχείο της Κρακοβίας ένας ώριμος άντρας, συντετριμμένος από τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, συναντά μια αινιγματική κοπέλα. Παρότι εντελώς άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους, αισθάνονται πως τους συνδέει κάτι απροσδιόριστο. Η τυχαία συνάντησή τους προκαλεί το ξετύλιγμα ιστοριών που οδηγούν τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο, σε ένα αρχοντικό της Χίου και ακόμα πιο πίσω, σε ένα καθολικό μοναστήρι στη Συρακούσα. Πρόκειται για ιστορίες έρωτα και απώλειας, φιλίας και ενηλικίωσης, ενοχής και εκδίκησης με φόντο τις μεγάλες θηριωδίες της Ιστορίας. 

Ελένη Γαληνού
«Η κατάρα των Μάγιερ»
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 432 
Η Ιρίνα ξέρει ότι είναι υιοθετημένη και ότι οι μοναδικές συγγενείς της, γιαγιά και θεία, ζουν αποτραβηγμένες κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Παρά την αντίθετη άποψη της θετής της μητέρας, αποφασίζει να επισκεφθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε και εγκατέλειψε μωρό, για να τις γνωρίσει και να τις καλέσει στον γάμο της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάει το πόδι της σε εκείνο το σπίτι γεννιέται μέσα της μια περίεργη αίσθηση. Ο χρόνος φαίνεται σαν να έχει σταματήσει, τόσο για το σπίτι όσο και για τους ενοίκους του, και ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανορθόδοξα γεγονότα και ακραίες καταστάσεις, καθώς μια καλά κρυμμένη αλήθεια ζητά να βγει στο φως. Σφοδροί έρωτες, προδοσίες, θάνατοι, ίντριγκες και αποκαλύψεις θα αρχίσουν να αναδύονται από το παρελθόν, ανατρέποντας τα πάντα.

Κώστας Καβανόζης
«Τζάμπα η παράταση»
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 160 
Ο πατέρας πρόκειται να ξεψυχήσει ξαπλωμένος στην παραλία κι ο γιος τού ανακοινώνει ότι θα κολυμπήσει. Τρεις φίλοι βρίσκονται όλοι μαζί και διασκεδάζουν για τελευταία φορά, προτού το χιόνι σκεπάσει τα πάντα αμετάκλητα. Το αυτοσχέδιο ποδοσφαιρικό ματς στο νησί αρχίζει αξημέρωτα υπό τους προβολείς των αυτοκινήτων και η πανύψηλη λεύκα που κόβεται από τη ρίζα της δεν είναι διακοσίων αλλά μόλις τριάντα εννέα ετών. Εκείνο που διαπερνά τις 20 ιστορίες του βιβλίου είναι η ονειρική αποτύπωση των πραγμάτων στη μνήμη και στα βιώματα. Η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων μιλάει για τα εφήμερα που είναι προορισμένα να διαρκέσουν.

Σοφία Νικολαΐδου
«Το χρυσό βραχιόλι – Αληθινοί άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους» Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 384 
Ένα βιβλίο ντοκουμέντο: αληθινοί άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους και ζωντανεύουν μια χώρα και μια εποχή. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι στην οικογένειά τους που πήραν πτυχίο, το «χρυσό βραχιόλι», και άλλαξαν ζωή. Το οικογενειακό απωθημένο που διαμόρφωσε μια ολόκληρη χώρα: ένα πτυχίο για το παιδί. Η Σοφία Νικολαϊδου παίρνει συνεντεύξεις και μας παρουσιάζει με τα δικά τους λόγια αυτούς που έφυγαν από το χωριό και ήρθαν στην πόλη. Τρεις γενιές Ελλήνων αφηγούνται την ιστορία τους και φτιάχνουν ένα μωσαϊκό από φωνές – σαν τα παλιά μωσαϊκά στα σπίτια που μεγαλώσαμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.