Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaTIMELINE

15o Φεστιβάλ Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Δεν θέλετε να το χάσετε

Το στήνουν από το μηδέν. Δεν έχουν καμία χρηματοδότηση. Αυτοοργανώνονται κι αντιστέκονται. Δημιουργούν και μοιράζονται. Είναι τα παιδιά της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μας προσκαλούν στο 15ο Φεστιβάλ τους με είσοδο δωρεάν.

Όταν ο Οδυσσέας Ελύτης έγραφε πως «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά», ενδεχομένως είχε στο μυαλό του κάτι παιδιά σαν κι αυτά των Πολιτιστικών Ομάδων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΕΠΑ)

Στη γειτονιά τις γνωρίζουν καλά. Γιατί οι πολιτιστικές ομάδες της εστίας μετρούν πολλά χρόνια ζωής. Παλαιότερα, έπαιρναν κάποια χρηματοδότηση από το κράτος, και συγκεκριμένα από το πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Ωστόσο, όπως μας ενημερώνουν, όταν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων τους έθεσαν το δίλημμα ή αρχίζετε να πληρώνετε ενοίκιο στην εστία ή σας κόβουμε τη χρηματοδότηση, αποφάσισαν πως δεν έχουν τελικά ανάγκη το κράτος. Τουλάχιστον όχι ένα τέτοιο κράτος, που επιχειρεί να «βάλει χέρι» ακόμα και στις τσέπες φοιτητών από τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Κάπως έτσι βούτηξαν κατευθείαν στα βαθιά: στην αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση. Και έκτοτε αναδύονται συχνά πυκνά με θραύσματα απ’ τ’ αστέρια στις χούφτες τους.   

Συλλέγουν τα σκηνικά, τα κουστούμια και γενικά ό,τι χρειάζονται για να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν τον χώρο τους «ρακοσυλλέγοντας» -λένε εκείνοι- όπως οι μέλισσες τη γύρη – θα προσθέταμε εμείς. 

«Στηριζόμαστε μόνο στη βοήθεια των φοιτητών και του κόσμου της γειτονιάς», τονίζουν. 

«Τρέχουν» τμήματα παραδοσιακών χορών, λάτιν, παλαιστινιακών χορών, χορωδία, θεατρική και κινηματογραφική ομάδα, ομάδα γιόγκα και σκάκι. Περιττό να διευκρινίσουμε ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν και η οργάνωσή τους οριζόντια, καθώς όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Είναι «μια παρέα, μια ιδέα», μας λένε. Και, πολύ σημαντικά, αυτή παρέα είναι ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και διάκρισης, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία. 

Το Φεστιβάλ στήνεται κάθε χρόνο από το μηδέν και εξ ολοκλήρου από τις πολιτιστικές ομάδες. Και φέτος, πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας. 

Σε αυτό θα παρακολουθήσετε μουσικοχορευτικά δρώμενα, χορωδία, συναυλίες και stand-up comedy – από οικότροφους, αλλά και πολλούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης τουρνουά σκάκι, περίπτερα ενημέρωσης διάφορων συλλογικοτήτων, παιδικό πρόγραμμα και βιβλιοπωλείο. 

Η Τέχνη όμως δεν γίνεται σε πολιτικό κενό. Έτσι, το Φεστιβάλ των παιδιών φέτος, μετά από μια χρονιά με αριθμό-ρεκόρ γυναικοκτονιών, έχει θέμα την Έμφυλη Βία και την Ισότητα. Θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση-συζήτηση και θα προβληθεί η ταινία «The Patience Stone».

Το διήμερο των εκδηλώσεων κλείνει πανηγυρικά με παραδοσιακό και κρητικό γλέντι! (Δείτε πιο κάτω αναλυτικά το πρόγραμμα). 

Η είσοδος σε όλα αυτά που περιγράψαμε είναι εντελώς δωρεάν. Και το ποτό σας (αν δηλαδή θέλετε ποτό) θα το πάρετε σε τιμή κόστους. Ώστε «να μπορούν όλες και όλοι να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν φθηνά μέσα στην κρίση», όπως σημειώνουν τα παιδιά.

«Τώρα που διανύουμε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας, καθώς είναι γνωστά τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση της εστίας, επιβολή ενοικίων, ακόμα και κλείσιμο των εστιών (που οι οικότροφοι, βέβαια, προς στιγμήν έχουν μπλοκάρει) είναι ανάγκη αυτό το φεστιβάλ να συνεχιστεί», τονίζουν οι διοργανώτριες και οι διοργανωτές. 

Σε μια Ελλάδα όπου πραγματοποιείται ολομέτωπη επίθεση στον δημόσιο ελεύθερο χώρο και τον δημόσιο ελεύθερο λόγο, πρωτοβουλίες όπως αυτές των παιδιών της φοιτητικής εστίας είναι κάτι σαν οχυρά λεύτερης ανάσας.       

Πάμε Φεστιβάλ, λοιπόν! Για να ζωντανέψουν οι εστίες. Για να ανταμώσουν οι ιδέες κι οι καρδιές μας. Και γιατί, όπως τραγουδούσαν οι Pink Floyd, «united we stand/ divided we fall».    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ

19:00 Εκδήλωση-συζήτηση: «Η έμφυλη βία» | Γ’ ΦΕΠΑ
20:00 Προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική ομάδα Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α. «The Patience Stone (2012)» με θέμα την έμφυλη βία | Γ’ ΦΕΠΑ
22:00 Χορευτική ομάδα Λάτιν Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α.
22:30 Συναυλίες με: Mc Yinka, Franx Panx & Σαλταδόροι, Νίκος Χριστόπουλος (έντεχνο), Luba Luft / Karoshi (hip-hop), Less thought (Blues Rock)

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ

18:00 Τουρνουά Σκάκι | Γ’ Φ.Ε.Π.Α.
20:30 Stand-up Comedy show με: Αλέξανδρο Πασπαρδάνη, Χριστίνα Βούλγαρη, Μαρία Κουφομανώλη, Κωσταντή Μπίτση, Billy G
21:30 Χορωδία Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α.
22:00 Συναυλία με τους Υπεραστικούς
Παραδοσιακό Γλέντι με τους «Γκιντίκι»
Κρητικό γλέντι με τους: Λαγουδάκη Μανώλη, Αλεβιζάκη Αλέξη, Μαραγκουδάκη Σταύρο, Πασσο Αλέξανδρο

Είσοδος από Ταξίλου ή κεντρική πύλη Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε/Υμηττού). 

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.