Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΓΕΥΣΗ

Μισό αιώνα μετά την πρώτη του εμφάνιση, ο frappé συνεχίζει να είναι συνδεδεμένος με τα καλοκαίρια μας

Στη χώρα μας που έχει πάνω από 200 μέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο, αναζητούμε την δροσιά ακόμα και στα μικρά. Ένα από αυτά είναι και ο αγαπημένος μας καφές.

Οι Έλληνες αγαπάμε τον καφέ. Αυτή είναι μια δήλωση που δεν χρειάζεται επεξήγηση. Είναι εμφανές όταν πηγαίνουμε το πρωί στη δουλειά και όλοι κρατάμε από έναν καφέ στο χέρι, ή όταν πάμε στην αγαπημένη μας καφετέρια και είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν παραγγείλει κάτι άλλο. Οι Έλληνες αγαπάμε τον καφέ με έναν ολοκληρωτικά δικό μας τρόπο. Σε αντίθεση με άλλους λαούς που ίσως καταναλώνουν τον καφέ για καθαρά λειτουργικούς λόγους, όπως π.χ. για να αποκτήσουν ενέργεια, ή για να «ανοίξει το μάτι τους», εμείς θέλουμε ο καφές να αποτελεί απόλαυση. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν πάμε ποτέ για έναν καφέ στα όρθια.

Πιο πολύ όμως, αγαπάμε τον κρύο καφέ. Σ’ αυτό βοηθάνε και οι σχεδόν έξι μήνες καλοκαίρι που έχουμε κάθε χρόνο. Ακόμα και τώρα που οι αυγουστιάτικες διακοπές τελείωσαν, τα έξω τραπεζάκια των café φιλοξενούν μικρές παρέες που φοράνε αέρινα t-shirts και συζητούν δυνατά. Το πρωί όλοι έχουμε από έναν κρύο καφέ στο χέρι, κι ας έχουμε μπει επίσημα στο φθινόπωρο. Εκείνος ο καφές που έχουμε συνδυάσει περισσότερο με το ελληνικό καλοκαίρι και που βρισκόταν πάντα στο background των αναμνήσεών μας όσο μεγαλώναμε, είναι ο  frappé. Με μοναδική γεύση και πολύ εύκολος να φτιαχτεί και στο σπίτι, δεν άργησε να κατακτήσει τους λάτρεις του καφέ όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτό το τελευταίο ίσως έπαιξαν ρόλο και οι φοιτητές, που ζητούσαν από τους γονείς τους να τους στέλνουν κουτάκια  Nescafé.

Η προετοιμασία του διαρκεί κυριολεκτικά 2 λεπτά, ενώ η απόλαυση είναι εγγυημένη. Άλλωστε, ένα από τα μεγαλύτερα ατού του, είναι πως αυτός που φτιάχνουμε στο σπίτι, δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτόν που φτιάχνει ένας barista. Μια δυνατή «φραπεδιέρα» ή ένα shaker και ένα δυνατό χέρι, είναι τα μόνα πράγματα που χρειάζονται για να φτιαχτεί ο τέλειος  frappé. Το πόσο δυνατός ή ελαφρύς, γλυκός ή όχι, το ορίζουμε εμείς. Επίσης, εμείς ορίζουμε και το πόσο «πλούσιος» θα είναι θερμιδικά. O στιγμιαίος καφές αποτελεί μια πηγή σχεδόν μηδενικών θερμίδων, καθώς περιέχει μόνο 5kcal, άρα γίνεται κατάλληλη επιλογή για όσους προσέχουν τι καταναλώνουν μέσα στην ημέρα τους. Με τον Nescafé frappé, αν κάνεις διατροφή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις την αγαπημένη σου συνήθεια και να σταματήσεις τον καφέ, αφού ελέγχεις εσύ το θερμιδικό του περιεχόμενο, που αυξάνεται από τη ζάχαρη και το γάλα και όχι τον ίδιο τον καφέ. Όσο ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός, ένας frappé με παγάκια στο χέρι, γίνεται η τέλεια παρέα στην βόλτα στην παραλία, ή όταν ανακαλύπτουμε τα σοκάκια της γειτονιάς μας.

Όπως καθετί που αγαπιέται από πολύ κόσμο όμως, έτσι και τον frappé τον ακολουθούν κάποιοι μύθοι, με κυριότερο αυτόν που λέει ότι είναι πολύ βαρύς και επηρεάζει το στομάχι. Αυτό όμως, απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού ένα δροσερό ποτήρι frappé περιέχει περίπου 65-100 mg καφεΐνης, σαφώς μικρότερη ποσότητα από αυτή που περιέχεται π.χ. σε φλιτζάνι γαλλικού καφέ (115-175mg), ενώ έχει συγκριτικά παρόμοια περιεκτικότητα καφεΐνης με έναν διπλό ελληνικό ή ένα διπλό espresso. Αν σκεφτούμε ότι ως λαός σπάνια πίνουμε μονούς καφέδες, θα δούμε ότι ο frappé δεν είναι σίγουρα ο πιο βαρύς καφές. Μπορούμε λοιπόν, να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την καλοκαιρινή μας συνήθεια χωρίς δεύτερες σκέψεις. 

Το 2020 ο frappé συνεχίζει να αγαπιέται. Ακόμα και στην εποχή που ζούμε που οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι από ποτέ, κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει, απλά έχουν εξελιχθεί. Πόσοι δεν είδαμε τα social media μας, πριν λίγους μήνες, να κατακλύζονται από βιντεάκια χρηστών που έφτιαχναν dalgona coffee και αναφωνήσαμε «Μα καλά αυτό είναι frappé. Τώρα τον ανακάλυψαν;». Στην εποχή της εικόνας, ακόμα και ο frappé, έπρεπε μάλλον να γίνει insta approved για να συνειδητοποίησουμε και πάλι πόσο άρρηκτα συνδεδεμένος είναι όχι μόνο με τα δικά μας καλοκαίρια, αλλά και με τα καλοκαίρια άλλων χωρών. Ο dalgona είναι ένας τρόπος να μπει φαντασία στον κλασικό αγαπημένο frappé και να δημιουργηθεί μια καινούρια πρόταση σερβιρίσματος, ένα νέο ρόφημα με βάση τον στιγμιαίο καφέ και να πειραματιστούμε με τα toppings που θα επιλέξουμε, ή το είδος του γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Φαίνεται, πως το καλοκαίρι θα κρατήσει για ακόμα μια χρονιά, αρκετό καιρό ακόμα στην Ελλάδα. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να πάρουμε το Nescafé frappé μας στο χέρι, το ταίρι μας ή την παρέα μας και να απολαύσουμε μια καλοκαιρινή βόλτα ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο;

«Sponsored by Nescafé»

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.