Όταν πριν από δώδεκα χρόνια η οικογένεια του Jørn Hafslund ξεκίνησε να παράγει τυρί, δεν μπορούσε να φανταστεί πως το 2018 το προϊόν τους θα νικούσε 3.472 τυριά και θα αναδεικνυόταν στο καλύτερο του κόσμου στα φετινά Παγκόσμια Βραβεία Τυριού.

Το κοπάδι των μόλις δώδεκα αγελάδων του Hafslund παράγει αυτό το fanaost, ένα είδος παλαιωμένου γκούντα με κρυσταλλική υφή και έντονη γεύση, η γεύση του οποίου κέρδισε 230 κριτές από 29 χώρες και έκανε το νορβηγικό βουστάσιο το μικρότερο νικητή στην ιστορία των βραβείων. Η ποιότητα του τυριού ανάγεται στην ποιότητα του χορταριού με το οποίο τρέφονται οι αγελάδες και ο Hafslund αποδίδει την ξεχωριστή γεύση του fanaost στην ποικιλία δεκατεσσάρων ειδών της φάρμας Ostegården.

Η οικογένεια Hafslund μπήκε στον κόσμο της τυροκομίας πριν από δώδεκα χρόνια ώστε να αξιοποιήσει το επιπλέον απόθεμα από την παραγωγή γάλακτος της φάρμας της και εκτός από το fanaost, παράγει καμαμπέρ, μπρι, τσίλι και μαρμελάδα αχλαδιού. Για τον 60χρονο γαλακτοπαραγωγό, πρόκειται για μία διαδικασία μάθησης: «Δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις», λέει

Τα βραβεία παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2018, μετά από μία μέρα τυφλών δοκιμών, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, όπου οι κριτές τοποθέτησαν τα τυριά σε τέσσερις κατηγορίες: χάλκινα, αργυρά, χρυσά και σούπερ χρυσά. Από τα 78 σούπερ χρυσά τυριά, δεκαπέντε προέρχονται από την Ισπανία, δεκατρία από την Ιταλία, εννέα από το Ηνωμένο Βασίλειο, οκτώ από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, πέντε από την Αυστρία, τέσσερα από τη Γαλλία, δύο από την Ελβετία, την Νότια Αφρική, την Ιρλανδία, την Κροατία και την Ολλανδία και ένα από την Σουηδία, την Εσθονία, το Βέλγιο και το Ισραήλ. Τα δεκαέξι επικρατέστερα τυριά εξετάστηκαν εξονυχιστικά από μία ειδική κριτική επιτροπή μπροστά σε ζωντανό ακροατήριο.

«Δεν έχω λόγια», είπε ο Hafslund μετά τη νίκη του. «Το κοπάδι μας των δώδεκα αγελάδων παράγει καλό γάλα για αυτό το εμπνευσμένο από το ολλανδικό fanaost τυρί, το οποίο φτιάχνουμε εδώ και δώδεκα χρόνια. Οι τυροκόμοι εδώ φροντίζουν ο ένας τον άλλον και συνεργάζονται, οπότε αυτή η νίκη είναι για τη Νορβηγία!»

Η Νορβηγία είναι χώρα με μεγάλη παράδοση στην τυροκομία και έχει βρεθεί ξανά σε κορυφαία θέση στον διαγωνισμό. Η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων. Ο Hafslund συνεργάζεται με τοπικούς ζυθοποιούς και ξενοδοχεία, αφού όπως λέει ο ίδιος: «Η σύμπραξη είναι το κλειδί της επιτυχίας».