Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Stealthing: «Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι είναι μια πράξη αντίστοιχη του βιασμού»

Η Καλιφόρνια βρίσκεται ένα βήμα πριν γίνει η πρώτη πολιτεία που θα αναδείξει παράνομη τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ. Γυναίκες, θύματα του stealthing, ζητούν σήμερα δικαίωση και στην Ελλάδα.

To stealthing – ή αλλιώς η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού – αποτελεί πράξη βιασμού σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, ενώ σύμφωνα με το δικαστήριο του SchleswigHolstein στη Γερμανία, ένας άντρας που αφαιρεί κρυφά το προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή παρά τη θέληση της συντρόφου του, υπόκειται σε δίωξη για σεξουαλική επίθεση. Στην Αμερική από την άλλη, καμία πολιτεία δεν έχει αναδείξει μέχρι σήμερα την αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς τη συγκατάθεση της/του συντρόφου, σε πράξη ποινικά κολάσιμη. Αυτή τη στιγμή, η Καλιφόρνια βρίσκεται ένα βήμα μακριά από το να το κάνει.

Γυναίκες ανά τον κόσμο που έχουν υποστεί την κρυφή αφαίρεση του προφυλακτικού, χαρακτηρίζουν την πράξη ως μια εξουθενωτική και ταπεινωτική παραβίαση μιας σεξουαλικής συμφωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων, ενώ αρκετά θύματα τοποθετούν το stealthing «δίπλα στον βιασμό», χαρακτηρίζοντάς το ωστόσο ως μικρότερης βαρύτητας αδίκημα.

Σύμφωνα με πρόσφατες αμερικανικές έρευνες, το stealthing είναι μια τακτική αποκαρδιωτικά συνηθισμένη. Όπως φανερώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019, το 12% των γυναικών ηλικίας από 21 έως 30, αναφέρουν πως έχουν υπάρξει θύματα κρυφής αφαίρεσης προφυλακτικού. Το 10% περίπου των ανδρών στην ίδια ηλιακή ομάδα, ανέφερε πως έχει αφαιρέσει κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ, κατά μέσο όρο 3,62 φορές, από την ηλικία των 14 ετών.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα διαδικτυακά φόρουμ, στα οποία οι θύτες καυχιούνται για την πράξη του stealthing, ενώ συχνά ανταλλάσσουν μεταξύ τους συμβουλές για το πώς δεν θα τους πάρουν χαμπάρι τα υποψήφια θύματα. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των χρηστών είναι πως αποτελεί δικαίωμα του άνδρα να θέλει να ολοκληρώσει μέσα στο σώμα της γυναίκας, δικαίωμα προερχόμενο από τη φύση του και το ανδρικό αναπαραγωγικό του ένστικτο. Έχουν υπάρξει μάλιστα χρήστες οι οποίοι έχουν φτιάξει έναν «λεπτομερή οδηγό για το stealth σεξ» και για το πώς να δικαιολογείσαι στην παρτενέρ σου την πράξη του.

Την περασμένη Τρίτη, οι νομοθέτες της Καλιφόρνια απέστειλαν το σχετικό νομοσχέδιο στον κυβερνήτη Gavin Newsom (D), στην κρίση του οποίου βρίσκεται το αν η πράξη θα συγκαταλεχθεί στον πολιτικό ορισμό της πολιτείας σχετικά με την «ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή οικείων τμημάτων του σώματος χωρίς συγκατάθεση ή μέσω απάτης». Αν ο Newsom υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο που εισήγαγε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συνέλευσης, Cristina Garcia, ο νέος νόμος θα επιτρέπει στα θύματα να μηνύσουν τους δράστες – χωρίς όμως να καθιστά την ενέργεια σε ποινικό αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον θύτη σε φυλάκιση, εξαιτίας της δυσκολίας που υπάρχει στο να ταυτοποιηθεί εάν πρόκειται πράγματι για σκόπιμη ενέργεια ή για ατύχημα. Ανοίγει όμως την πόρτα στη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης.

Για πολλούς, αυτό το τίμημα μπορεί να είναι προτιμότερο από τη φυλάκιση του θύτη, καθώς σε τέτοιου είδους αδικήματα η προοπτική μιας σκληρής ποινής μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την καταγγελία. Εξάλλου, η αποδοχή και μόνο από την πολιτεία, πως η συμπεριφορά που έχουν υποστεί είναι παρεμβατική, δικαιώνει τα θύματα σε έναν σημαντικό βαθμό.

Όσον αφορά τις έως τώρα – λιγοστές – καταδίκες παγκοσμίως, το 2017 ένας 47χρονος άνδρας στην Ελβετία καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, επειδή αφαίρεσε κρυφά το προφυλακτικό του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η ενέργειά του θεωρήθηκε πράξη βιασμού. Στη Γερμανία, το 2020, το πρωτόδικο δικαστήριο είχε απαλλάξει αρχικά έναν άντρα επειδή δεν θεώρησε τη συγκεκριμένη πράξη ως ποινικό αδίκημα. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και η μηνύτρια όμως άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, με αποτέλεσμα ο άντρας να υποχρεωθεί να λογοδοτήσει, χωρίς όμως να φυλακιστεί.

Μπορεί στην Ελλάδα να απέχουμε – προς το παρόν – από την εισαγωγή ενός σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα δικαιώνει τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν υπάρξει θύματα stealthing, ωστόσο το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα οικείο και στη χώρα μας. Όπως περιγράφει στην Popaganda η 48χρονη Αντιγόνη, «ενώ κάναμε σεξ, με γύρισε μπρούμυτα ώστε να μην έχω οπτική επαφή, έβγαλε εν αγνοία μου το προφυλακτικό και μπήκε μέσα μου χωρίς να προλάβω να αντιδράσω. Έχοντας όμως ακούσει τον ήχο από την αφαίρεση του προφυλακτικού, άρχισα αμέσως να ουρλιάζω. Έγινε χαμός. Εκείνος μου είπε ότι φαντάστηκε πως δεν θα είχα πρόβλημα κι ότι θα μου άρεσε. Δεν καταλάβαινε, προσπαθούσα να του εξηγήσω εγώ ότι είναι μια πράξη αντίστοιχη του βιασμού».

Φράσεις όπως, «έχω κάνει εξετάσεις», «σκέφτηκα πως θα σου αρέσει», «νόμιζα πως το είχες καταλάβει», «έχω αλλεργία στο λάτεξ», «δεν μου σηκώνεται με προφυλακτικό», «το πέος μου είναι μεγάλο και το προφυλακτικό με σφίγγει», «έχω πιει πολύ», «θέλω να σε νιώσω» και «θα το απολαύσουμε περισσότερο», συγκαταλέγονται στις συνηθέστερες προφάσεις που λίγο πολύ έχουμε ακούσει από κάποιον άντρα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η 37χρονη Βάσω, μιλώντας στην Popaganda, θυμάται τη βραδιά που ένας άντρας αφαίρεσε το προφυλακτικό και τελείωσε μέσα της χωρίς τη συναίνεσή της. «Την πρώτη φορά που είχαμε κάνει σεξ εκείνο το βράδυ, ο τύπος είχε φορέσει κανονικά προφυλακτικό. Τη δεύτερη φορά, χωρίς να με ρωτήσει και χωρίς να το αντιληφθώ, μπήκε μέσα μου χωρίς προφυλακτικό και τελείωσε. Την επόμενη μέρα μου είπε πως θα μου στείλει χρήματα για να αγοράσω το χάπι της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που είχα μείνει έγκυος. Δεν σκέφτηκε ούτε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πράξης του, ούτε το ότι μπορεί να κόλλησα το οτιδήποτε, ακόμη και το ενδεχόμενο ένα βαρύ χάπι όπως αυτό να μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας ακόμη γυναίκας, αυτή τη φορά από την Αγγλία, στο Radio 1 Newsbeat του BBC: «Δεν ήξερα τίποτα για το stealthing μέχρι που μου συνέβη. Πήρα το χάπι της επόμενης μέρας, αλλά όταν δεν ήρθε η περίοδος μου τον επόμενο μήνα έκανα τεστ εγκυμοσύνης». Η Gemma ανακάλυψε σοκαρισμένη ότι ήταν έγκυος. «Ήμουν πραγματικά θυμωμένη, στεναχωρημένη και μπερδεμένη. Έστειλα μήνυμα στον τύπο αλλά δεν θεώρησε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό και είπε ότι θα χρειαζόμουν μόνο 50 λίρες για να κάνω έκτρωση .. Τελικά αποφάσισα να κάνω έκτρωση, αλλά ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση – στεναχωρήθηκα τόσο πολύ, γιατί ήθελα ένα μωρό αλλά ήξερα ότι αυτή δεν ήταν η κατάλληλη συνθήκη. Η στιγμή της έκτρωσης άλλαξε πάρα πολλά στη ζωή μου». Η Gemma κατήγγειλε την εμπειρία της στην αστυνομία, όμως η υπόθεση δεν προχώρησε περαιτέρω. «Πήγα στην αστυνομία όταν συνειδητοποίησα ότι είναι βιασμός και πως έχω μείνει έγκυος. Η αστυνομία μίλησε με τον άνδρα, ωστόσο μου είπαν πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία και ότι εκείνος απλά αρνήθηκε όσα ισχυρίστηκα».

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που έχουν βιώσει την κρυφή αφαίρεση προφυλακτικού, συχνά αποδεικνύονται τραυματικές. Οφείλουμε να καταλάβουμε πως η απομάκρυνση του προφυλακτικού χωρίς συναίνεση, δεν είναι απλά μια «άτακτη» συνήθεια, αλλά μια σοβαρή, κακοποιητική πράξη που μπορεί να έχει πραγματικά επιβλαβείς συνέπειες στη ζωή και την ψυχική υγεία του άλλου ατόμου.

Όπως μοιράστηκε η Gemma, «Έπρεπε να μετακομίσω γιατί το διαμέρισμά μου, μου θύμιζε αυτό που συνέβη. Χρειάστηκε να κάνω ψυχοθεραπεία για να το ξεπεράσω. Η πράξη αυτή μπορεί να καταστρέψει ζωές και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτό».

Με πληροφορίες από BBC και Washington Post

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.