Photo 10-4-14 - 22 03 21
Μία Αμερικανίδα πρώην δικηγόρος σε περιβαλλοντικές υποθέσεις άνοιξε πριν λίγες μέρες το πρώτο βιβλιοπωλείο της Ζίτσας. Το όνομα του Βιβλιόκηπος. Η Άννα Έλλις άφησε την Αμερική και την καριέρα της  για να ακολουθήσει τον έρωτα της ζωής της στον τόπο καταγωγής του και αφού ερωτεύτηκε το χωριό αποφάσισε να ασχοληθεί με το άλλο της πάθος, τα βιβλία.
Photo 13-4-14 - 14 57 05
Photo 13-4-14 - 14 58 41
«Οι κάτοικοι του χωριού είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το άνοιγμα του βιβλιοπωλείου. Πριν λίγους μήνες είχα τοποθετήσει μία ταμπέλα στην πόρτα που έγραφε «Προσεχώς βιβλιοπωλείο». Επειδή στην Ελλάδα απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να καταφέρεις κάτι από όσο αρχικά υπολογίζεις, συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να περιμένω πριν την τοποθετήσω γιατί για μήνες ολόκληρους ο κόσμος με ρωτούσε σε σχεδόν καθημερινή βάση “Πότε θα ανοίξει το μαγαζί; Πότε θα ανοίξει το μαγαζί;”. Επιτέλους πια, μπορώ να πω ότι είναι και επίσημα ανοιχτό», λέει η Άννα Έλλις.
   
sheeps-2
sunset 3
random-1
Photo 8-4-14 - 13 05 16
«Ως παιδί, αλλά και ενήλικη ακόμα, αν δεν έτρωγα ή κοιμόμουν, έχωνα τη μύτη μου μέσα σε ένα βιβλίο και τις λίγες φορές που δεν έκανα αυτό κρατούσα σημειώσεις από τα περιοδικά μου. Πρέπει να έχω γεμίσει εκατοντάδες τετράδια με τυχαίες σκέψεις για τη ζωή. Αυτός ο έντονος δεσμός με τα βιβλία και τη λογοτεχνία παρέμεινε και στη ζωή μου ως ενήλικας, και τώρα, παράλληλα με το διάβασμα – συνήθως διαβάζω 3 ή 4 βιβλία ταυτόχρονα – μου αρέσει να συζητάω για τα βιβλία και να μοιράζομαι την αγάπη μου για αυτά με όλο τον κόσμο. Πάντα ονειρευόμουν να ανοίξω το δικό μου βιβλιοπωλείο, το μόνο που δεν ήξερα ήταν ότι αυτό θα γινόταν σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδας», λέει και για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρεί ότι το βιβλιοπωλείο θα προσφέρει στην κοινότητα. Με την ζωή μακριά από την πόλη να είναι δύσκολη, θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων σε βιβλία σχολικά βοηθήματα, αλλά και σε άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες που μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες στο χωριό.  «Το βιβλιοπωλείο θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος που πωλούνται βιβλία. Το όραμά μου για το κατάστημα είναι να μετατραπεί σε ένα Λογοτεχνικό και Δημιουργικό Πολιτιστικό Κέντρο, ένα σημείο κοινωνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας μακριά από την πόλη όπου ο κόσμος θα μπορεί να συμμετέχει σε εργαστήρια και ομαδικές δραστηριότητες και σεμινάρια».
Η Άννα Έλλις

Η Άννα Έλλις

Το περίφημο κρασί Ζίτσας

Το περίφημο κρασί Ζίτσας

glinavos 1
Η βοήθεια και ο ενθουσιαμός των κατοίκων της Ζίτσας ήταν τόσο μεγάλος που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά της για μεταχειρισμένα βιβλία. «Έφερναν τα βιβλία με τις σακούλες. Ήταν πραγματικά υπέροχο», λέει η Άννα Έλλις που έχει δημιουργήσει και ένα πρότζεκτ στο idiegogo για να καλύψει τα έξοδα του βιβλιοπωλείου. Μέχρι στιγμής όλα έχουν δημιουργηθεί από τις οικονομίες του συζύγου της και από μία μικρή επιχορήγηση που πήρε από την Ε.Ε. Χωρίς όμως αυτά να είναι αρκετά προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα ή και βιβλία που θα δανείζει με πολύ μικρό κόστος. «Θέλω το βιβλιοπωλείο να γίνει ένα άνετο μέρος όπου ο κόσμος θα περνάει τον χρόνο του ξεφυλλίζοντας βιβλία, χρησιμοποιώντας δωρεάν καλλιτεχνικά υλικά και το wifi και θα πίνει τσάι χαλαρώνοντας ή συζητώντας. Ένας πραγματικός κοινοτικός χώρος», καταλήγει η Άννα Έλλις.