Ανεβαίνοντας τα σκαλιά στην πλατεία Συντάγματος, οι πολύχρωμες σημαίες κυμάτιζαν περήφανα μπροστά στη Βουλή. Ήταν νωρίς το απόγευμα και είχε ήδη συγκεντρωθεί κόσμος έξω από το κοινοβούλιο,  σε μια μαχητική, αλλά και εορταστική συγκέντρωση, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ισότητα στον Γάμο. 

“Love is love” έγραφε ένα από τα δεκάδες χρωματιστά πλακάτ που μιλούσαν για το αυτονόητο, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα ορατότητας και διεκδίκησης ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι εδώ και δεν κάνει βήμα πίσω στις χρόνιες διεκδικήσεις για πλήρη ισότητα. Μετά από δεκαετίες αγώνων της κοινότητας, η 15η Φεβρουαρίου 2024 θα μείνει πλέον στην ιστορία ως η ημέρα θέσπισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος. 

Η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων βρίσκονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αγκαλιές, χαμόγελα μαζί με δάκρυα και δυνατή συγκίνηση πλημμύρισε την Αθήνα και ζέστανε όσες καρδιές τόσο καιρό ράγιζαν με τις ομοτρανσφοβικές δηλώσεις που είχαν κατακτήσει μεγάλο μέρος της δημόσιας σφαίρας.

Ομπρέλες, σημαίες και κασκόλ στα χρώματα του ουράνιου τόξου έφτιαχναν ένα πολύχρωμο ανθρώπινο παζλ που ζητωκραύγασε με το που άκουσε σε live αναμετάδοση την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Άρης Οικονόμου / SOOC

Από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», η Στέλλα Μπελιά δήλωσε επάνω στη σκηνή που είχε φτιαχτεί από το Athens Pride: «Είμαστε εξίσου άνθρωποι και είμαστε εδώ, ανοιχτά και περήφανα και θα είμαστε πάντα στους δρόμους», ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν είναι σήμερα μαζί μας. «Θέλουμε να μπορεί να μπαίνει η λέξη λεσβία δίπλα στη λέξη μαμά και να μην παθαίνει κανένας εγκεφαλικό και θα το κατακτήσουμε». 

Οι δυο γιοι της στέκονταν χαρούμενοι στο πλευρό της κι ο ένας εξ αυτών πήρε το μικρόφωνο για να πει «Ευχαριστώ στις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο που άντεξαν εδώ και 20+ χρόνια, παλεύοντας για τα δικαιώματα όλων των παιδιών –και για μένα– για να πάρουμε αυτό που κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα πάρουμε ούτε σε 100 χρόνια».

«Θα είμαστε εδώ και αύριο για να κερδίσουμε τη γονεϊκότητα, αυτόν τον αστερίσκο που δεν μας έχουν δώσει. Θα είμαστε εδώ αύριο για τα τρανς δικαιώματα, αυτά που δεν έχουν αναγνωριστεί τώρα. Θα είμαστε εδώ και αύριο για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις οικογένειές μας, τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στις cis straight οικογένειες, για τις συμπεριληπτικές υπηρεσίες υγείας, για τις επιβεβαιωτικές υπηρεσίες υγείας για τρανς παιδιά. Θα είμαστε εδώ μέχρι να αποπαθολογικοποιηθεί η ίντερσεξ σωματικότητα. Θα είμαστε εδώ σε κάθε βήμα του δρόμου που ακόμη έχουμε να κάνουμε μέχρι την ισονομία», σχολίασε το Orlando LGBTQ+. 

Από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) μέχρι την Colour – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, τους Proud Seniors Greece, τους Rainbow Seniors, την Intersex Greece, το Πολύχρωμο Σχολείο, την Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης και τη Θετική Φωνή, όλες οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έδωσαν το παρών και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους. 

«Σήμερα, ξημέρωσε μια πιο δίκαιη ημέρα. Σήμερα, η αγάπη νίκησε! Η ισότητα στον γάμο είναι πλέον νόμος του κράτους! Οι αγώνες μας δεν σταματούν όμως  εδώ, αλλά συνεχίζονται για μια ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία» είναι το σημερινό μήνυμα από το Athens Pride που κρατάμε για να συνεχίσουμε τα βήματα προς την ισότητα.

 

«Η 15η Φεβρουαρίου 2024 αποτελεί μια ιστορική καμπή για το LGBTQI+ κίνημα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθότι για πρώτη φορά μια χώρα στην ευρύτερη περιοχή θα θεσμοθετήσει την ισότητα στο γάμο. Με αυτή την κίνηση, επιτέλους αναγνωρίζονται νομικά εκατοντάδες οικογένειες που τόσα χρόνια παρέμεναν αόρατες για την κοινωνία και ανυπόστατες για την Πολιτεία» αναφέρει. 

 

Είμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην ουσιαστική ισότητα, βέβαια δρόμος είναι μακρύς ακόμη.