pop_leftovers_2

H WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ διοργανώνουν ένα διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens. Για τις ανάγκες του φεστιβάλ ενώνει τις δυνάμεις της με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και την ομάδα Playroom, αλλά και με τους γνωστούς σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Άκη Πετρετζίκη, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Tip the Chef και Troo Food Liberation για να παρουσιάσουν τις ευφάνταστες ιδέες τους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από αυτό το ζήτημα, αλλά και η συμμετοχή του μέσα από προτάσεις και λύσεις για την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 179 κιλά τροφίμων, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλώνται είναι 1,3 δις τόνοι. Σε εθνικό επίπεδο τα στοιχεία για την χώρα μας δεν είναι επαρκή έπειτα όμως από έρευνα κοινής γνώμης που υλοποίησε η Public Issue για λογαριασμό της “Καλύτερης Ζωής” διαπιστώθηκε ότι το 61% των πολιτών σπαταλά πολύ σπάνια ή ποτέ φαγητό και το 59% σπαταλά τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η σπατάλη είναι συχνότερη στις νεότερες ηλικίες και μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια, ενώ τα τρόφιμα που πετιούνται συχνότερα από τα ελληνικά νοικοκυριά είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, λαχανικά – σαλάτες, και φρούτα.

“Το πιο σημαντικό είναι να αγοράζεις αυτό που καταναλώνεις”, μας λέει ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου και προτείνει να κάνουμε τις αγορές μας με λίστα ώστε να εξοικονομούμε και τρόφιμα, αλλά και χρήμα, ενώ τονίζει ότι η σπατάλη γίνεται διπλή αν αναλογιστούμε την ενέργεια που καταναλώνουμε για το μαγείρεμα των φαγητών που αργότερα θα καταλήξουν στα σκουπίδια. “Αν πολτοποιήσουμε τη φασολάδα της προηγούμενης μέρας θα προκύψει μία μους που μπορούμε σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με λίγο τόνο ή ρέγκα. Αν το στολίσουμε και με λίγο μαϊντανό θα προκύψει ένα ολοκαίνουριο πιάτο”, λέει ο κύριος Λαζάρου όταν του ζητάμε να μας προτείνει ένα πιάτο με φαγητό που περίσσεψε.

“Η σωστή διαχείριση τροφίμων είναι μία πολιτική στάση που δηλώνει ότι πρώτον έχουμε την ευφυΐα να εκμεταλλευόμαστε καταλλήλως πρώτες ύλες που έχουμε πληρώσει και δεύτερον έχουμε κατανοήσει την εποχή που ζούμε”, μας λέει ο σεφ Fahd Hassan – Kassem των Tip the Chef. “Η πιο εύκολη λύση για να μην πετάμε λαχανικά και φρούτα είναι να τα μεταποιήσουμε σε μαρμελάδες ή ακόμα καλύτερα σε chutney, δηλαδή σε μια πικάντικη μαρμελάδα φρούτων ή λαχανικών με καταγωγή από την Ινδία που  γίνονται ολοένα και διασημότερη στις διεθνής  κουζίνες”, συμπληρώνει και συνεχίζει προτείνοντας απλές συνταγές για να εκμεταλλευτούμε τις τροφές που περίσσεψαν. “Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απομεινάρια υλικών και φαγητών που περίσσεψαν σε νέες παρασκευές, ψαχνό κρεάτων σε τοστ,ψαχνό κοτόπουλο σε κοτοσαλάτα αλοιφή, χτεσινή φακή σε vegan σουτζουκάκια, περισσευούμενο πιλάφι σε κεφτέδες και οτιδήποτε μπορεί να μας φανεί καλή ιδέα”

Οι Troo Food Liberation ακολουθούν μία φιλοσοφία πιο κοντά στη φύση προωθώντας το σύνθημα “Σεβασμός στο νερό! Όπου μπορώ το ανακυκλώνω – ξαναχρησιμοποιώ!”, την κομποστοποίηση των χαλασμένων τροφών και την τοποθέτησή τους σε βάζα για ζύμωση. Προτείνουν επίσης την κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών, αλλά και την επιλογή τοπικών αγροτών ή ακόμα και την ιδία καλλιέργεια.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ. 

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η WWF Ελλάς συμμετέχει και ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος μας πρότεινε στην επόμενη σελίδα  μία απλή συνταγή με φαγητό που έχει μείνει.