Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Η επίσκεψη του Έρντογαν

Παραλληλισμοί με την τελευταία απόπειρα ελληνοτουρκικής φιλίας, πριν 65 χρόνια, και κάποιες σκέψεις για το τι μπορεί να σημαίνει η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου (μάλλον τίποτα καλό για μας).

Ο βασιλιάς Παύλος άρχισε να διηγείται στον Τούρκο πρωθυπουργό Αντνάν ΜεντερέςAdnan Menderes το περιστατικό κατά το οποίο ένας χωροφύλακας τον σταμάτησε σε βόλτα του στους πρόποδες βουνού για εξακρίβωση στοιχείων. Ο Παύλος δεν είχε πάνω του κάποιο έγγραφο και ο νεαρός χωροφύλακας ζήτησε από τον άγνωστο να τον ακολουθήσει στο τμήμα. Τι να κάνει ο Παύλος, του έδειξε ένα μαντήλι στο οποίο ήταν κεντημένο το στέμμα και το όνομά του, ήταν ο μόνος τρόπος που σκαρφίστηκε εκείνη τη στιγμή για να του αποδείξει την ταυτότητά του. «Ο καημένος ο νέος κοκκίνισε σαν αστακός και ψέλλισε ότι είχε περάσει τον Παύλο για έναν κατσικοκλέφτη τον οποίο κυνηγούσε», περιγράφει η βασίλισσα Φρειδερίκη στο βιβλίο Μέτρον Κατανοήσεως (εκδ. Βιβλιομεταφραστική, 1971)

Ο Μεντερές είχε επισκεφθείτην Ελλάδα από τις 26 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου του 1952. Στo δείπνο που παρατέθηκε σε ευχάριστη ατμόσφαιρα στα ανάκτορα, ο Παύλος ζήτησε, προς μεγάλη έκπληξη του συνομιλητή του, να επισκεφθεί άμεσα την Τουρκία. Το αίτημα θα γινόταν δεκτό και μαζί με την ανταποδοτική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τζελάλ ΜπαγιάρCelâl Bayar τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ήταν το επιστέγασμα μιας περιόδου «ελληνοτουρκικής φιλίας»που είχε αρχίσει ουσιαστικά το 1950 όταν ένα νέο κόμμα, το Δημοκρατικό, έκανε την εμφάνισή του στην τουρκική πολιτική ζωή κερδίζοντας στις εκλογές τους Κεμαλιστές. Η συνέχεια δεν θα ήταν καλή ούτε για τους Ρωμιούς της Τουρκίας, ούτε για το Δημοκρατικό Κόμμα και τους συντελεστές του.

Έχουν πια περάσει 65 χρόνια από την τελευταία φορά που Τούρκος αρχηγός κράτους επισκέφτηκε την Ελλάδα και το αντίστοιχο. Το περασμένο Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς επέδωσε στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, επίσημη πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου προς τον πρόεδρο Ταγίπ Έρντογαν για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη είχε ήδη κανονιστεί, αλλά έπρεπε να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες πριν την επίσημη πρόσκληση. Τώρα το διπλωματικό εθιμικό δίκαιο επιβάλλει πρόσκληση να επισκεφθεί ο Παυλόπουλος την Τουρκία.


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (http://bit.ly/2AYVaNT). Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 
 
Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9
 
 
 
  
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.