tsafos

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων. Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό εκτός από τη λατρεία των «πετ» στα κοινωνικά δίκτυα, διαπιστώνουμε πως υπάρχει ένα κομμάτι αμόρφωτων και ηλιθίων που συνεχίζουν να κακοποιούν τα «ζωντανά». Ο νόμος που πέρασε στη Βουλή έφερε στο φως μέσω της δημοσιοποίησης των προστίμων πολλές από τις περιπτώσεις. Δεν έφτανε όμως η κατακραυγή. Χρειάστηκαν και άλλα. Με νέες τροποποιήσεις στο νόμο για την υγεία και την προστασία των ζώων καθώς και με αυστηρότερες ποινές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλει να εξαλείψει όσο τον δυνατόν περισσότερο τα συχνά φαινόμενα κακοποίησης στη χώρα μας, προστατεύοντας τη ζωή τους από τέτοιου είδους βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές. Η νέα διάταξη του ισχύοντα νόμου (ν.4235/2014) ορίζει μεταξύ άλλων συνοπτικά, πως απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η κακοποίηση(παθητική και μη), ο βασανισμός και η θανάτωση ζώων τόσο των ιδιόκτητων όσο και των αδέσποτων και θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση οι παραβάτες τους. 

«Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της έλλειψης της απαιτούμενης φροντίδας των ζώων πέραν της ποινικής τους υπόστασης, αναμφίβολα προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας και διασύρουν διεθνώς την εικόνα της χώρας.» όπως έχει αναφέρει σε σχετική του επιστολή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Β. Κικίλιας.  

domenikos03 (1)

Πρόστιμο 30.000 ευρώ ορίζει το νομοσχέδιο για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό κακοποίησης, βάναυσης μεταχείρησης, πώλησης και εμπορίας καθώς και παρουσίασης -διακίνησης οπτικοακουστικού υλικού μέσω του Διαδικτύου, στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλικής συνεύρεσης με ζώο ή οποιαδήποτε πράξη βίας ή θανάτωσης με σκοπό το κέρδος και τη σεξουαλική ικανοποίηση των ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Η εκτροφή ή η χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας για την παραγωγή γούνας, δέρματος,  κρέατος ή για την παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών καθώς και η εκτροφή-εκπαίδευση-χρησιμοποίηση ζώων σε μονομαχίες τιμωρούνται με πρόστιμα αξίας 10.000 ευρώ.

Σε ορισμένα περιστατικά τέτοιου είδους,τα οποία μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν και καταγγέλθηκαν από τους πολίτες για την ακρότητα και την βαναυσότητα τους, εφαρμόστηκε ο νόμος για παραδειγματισμό και αποτροπή από τέτοιες πράξεις.

pantazopoulou

Ένα περιστατικό, στις 17 Ιουλίου, στα Νέα Στυρά Ευβοίας, με έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου να σκοτώνει μια σκυλίτσα, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αξίας 30.000 ευρώ. Ενώ λίγες μέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, ένας 69χρονος στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών, συνελήφθη και τιμωρήθηκε με 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 30.000 ευρώ για βασανισμό και κακοποίηση μέχρι θανάτου σε ένα υποσιτισμένο αδέσποτο σκυλί. Το φαινόμενο όμως δεν σταματά εδώ. Στις 22 Αυγούστου, κρίθηκε ένοχος ο μηνυθείς από την Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Κω, για την παθητική εγκατάλειψη του σκύλου του. Η ποινή που του επέβαλε το τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω ήταν 12μηνη φυλάκιση με αναστολή και 5.000 ευρώ πρόστιμο.Πρόσφατα, στις 15 Σεπτεμβρίου,  45χρονος από τον Γαλατά του Αγρινίου δικάστηκε με την καταγγελία ότι κακοποίησε άγρια σκύλους με σκουπόξυλο και η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 5.000 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Σημειωτέον πως το περιστατικό συνέβη μπροστά από το σπίτι της Προέδρου του Σωματείου Φίλοι των Ζώων Δήμου Αγρινίου που προέβη στην καταγγελία ενώ ο 45χρονος υποστήριξε πως χτύπησε τα αδέσποτα ζώα καθώς του επιτέθηκαν ενόσω επέβαινε σε δίκυκλο με την ανήλικη κόρη του.

katsaros

Οι φιλοζωικές καθώς και τα σωματεία ελπίζουν με την εφαρμογή του νομοσχεδίου, το φαινόμενο αυτό που δεν έχει καμία διαφορά με τη δολοφονία και τον βασανισμό ανθρώπων, να μειωθεί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα και να εξαλειφθεί τελείως με τα χρόνια.