3. Ντούτρα, 41 ετών

Ημερομηνία γέννησης: 11/08/1973

Καταγωγή: Βραζιλία

Ομάδα: Γιοκοχάμα Μαρίνος (Ιαπωνία)

 Μία μόλις μέρα νεότερος από τον Ζανέτι, αλλά με μια πολύ πιο ταπεινή καριέρα, ο Αντόνιο Μοντέιρο Ντούτρα έχει περάσει τις πιο καλές επαγγελματικές στιγμές του στην παραδοσιακά φιλόξενη σε β’-γ’ διαλογής βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές Ιαπωνία. Ουσιαστικά έχει συνδέσει το όνομά του με τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία των Γιοκοχάμα Μαρίνος (δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο από το 2001 ως το 2004), ενώ ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2011 για ένα παιχνίδι προς τιμή του αδικοχαμένου παλιού του συμπαίκτη, Ναόκι Ματσούντα, οδήγησε σε ένα αναπάντεχο δεύτερο συμβόλαιο με την ομάδα, όταν πια ο Ντούτρα πλησίαζε τα 38, σχεδόν απόμαχος στην 3η κατηγορία της Βραζιλίας. «Δεν το περίμενα να ξαναγυρίσω, γι’ αυτό και σοκαρίστηκα όταν μου έγινε η προσφορά, όμως νιώθω τη Γιοκοχάμα σαν το σπίτι μου και ένιωσα τεράστια χαρά στην προοπτική να ξαναφορέσω τη φανέλα των Μαρίνος», δήλωνε τότε. Ο μικρόσωμος (1.70) αριστερός μπακ παρέμεινε βασική λύση και στις τρεις σεζόν από το 2011 έως το 2013. Η πιο πρόσφατη μάλιστα ήταν και η πιο αλλοπρόσαλλη, αφού οι Μαρίνος έχασαν το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια τους, με δύο ήττες τις δύο τελευταίες αγωνιστικές ενώ βρίσκονταν 4 βαθμούς μπροστά, ωστόσο την Πρωτοχρονιά του 2014 χρύσωσαν το χάπι κερδίζοντας το Κύπελλο. «Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι είναι 40 χρονών αν  δεις πόσο πολύ τρέχει», τον επαινούσε ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης και συμπατριώτης του Μαρκίνιος. Και πώς σουτάρει, θα συμπληρώναμε, βλέποντας το α λα Ρομπέρτο Κάρλος γκολ που πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέναντι στη Σερέζο Οσάκα.     

http://youtu.be/DCgGZwhUo80

4. Ρολάντο Σκιάβι, 41 ετών

Ημερομηνία γέννησης: 18/01/1973

Καταγωγή: Αργεντινή

Ομάδα: Ριβαντάβια (Αργεντινή)

 Η καριέρα του άνθισε σε προχωρημένη ηλικία, αφού στα 28 του πήρε την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή για τη Μπόκα Τζούνιορς και στα 36, ως παίκτης της Νιούελς Ολντ Μπόις, έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Αργεντινής, όταν κλήθηκε από τον Μαραντόνα σε έναν αγώνα προκριματικών του Μουντιάλ του 2010 κόντρα στην Παραγουάη. Ο Ντιέγκο καλούσε βέβαια διάφορο κόσμο σε εκείνη την προβληματική καμπάνια, γι’ αυτό και ο Σκιάβι δεν κατάφερε να μπει στο αεροπλάνο για τη Νότια Αφρική, συνέχισε πάντως και μετά σε αξιοπρεπές επίπεδο, επιστρέφοντας στη Μπόκα για δύο σεζόν (2011-2012). Το 2013 το πέρασε στην Κίνα και στη Σανγκάι Σενχούα, όπου αντιμετωπίστηκε ως μεταγραφή αεροδρομίου, αν κρίνει κανείς από τον κόσμο που έτρεξε τον φωτογραφίσει την ημέρα της άφιξής του. Γεροδεμένος και ψηλός (1.91) σέντερ μπακ με την απαράμιλλη αργεντίνικη χαίτη, ο Σκιάβι μόλις πριν λίγες μέρες έβαλε την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο με την ομάδα 3ης κατηγορίας της Αργεντινής, Κλουμπ Ριβαντάβια, περιμένοντας προφανώς κάτι καλύτερο στο  μέλλον.

http://youtu.be/wJnA_X886yc

5. Ίαν Γκούντισον, 42 ετών

Ημερομηνία γέννησης: 21/11/1972

Καταγωγή: Τζαμάικα

Ομάδα: Τρανμίρ Ρόβερς (Αγγλία)

 Ήταν ο σέντερ μπακ της Εθνικής Τζαμάικας στη συλλεκτική της εμφάνιση στα γήπεδα της Γαλλίας στο Μουντιάλ του ’98. Ήταν μάλιστα αρχηγός της ομάδας στη μεγάλη και μοναδική της νίκη, με 2-1 στη Λιόν απέναντι στην Ιαπωνία. Οι εμφανίσεις του εκεί τον έφεραν από την Καραϊβική στα μικρά πρωταθλήματα της Αγγλίας, πρώτα με τη Χαλ, που τότε αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία. Όταν το 2004 έβαζε την υπογραφή του σε συμβόλαιο με την Τρανμίρ Ρόβερς, που βολοδέρνει μόνιμα μεταξύ 3ης και 4ης κατηγορίας, ήταν ήδη σχεδόν 32 χρονών. Κανείς μάλλον δεν φανταζόταν τότε ότι θα έφτανε να κλείσει 10ετία με περίπου 400 αγώνες στην παραδοσιακά τρίτη ομάδα της περιοχής του Λίβερπουλ. «Ο όρος ‘μύθος’ χρησιμοποιείται με κάποια ελαφρότητα στις μέρες μας, όμως σίγουρα ταιριάζει στον Γκούντισον», δήλωσε πρόσφατα ο προπονητής του, Ρόνι Μουρ, για να συμπληρώσει: «Είναι μοναδική περίπτωση. Δεν κάνει σχεδόν καθόλου προπόνηση. Πάει απλά στο γυμναστήριο και κάνει ποδήλατο κάποιες μέρες την εβδομάδα, και το Σάββατο βγαίνει στο γήπεδο, παράγοντας μοναδική ενέργεια και τρόμο στους αντίπαλους επιθετικούς». Τρεις φορές σε αυτά τα δέκα χρόνια αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης της League One (3ης κατηγορίας) και προφανώς αγαπήθηκε πολύ από το φανατικό κοινό της Τρανμίρ. Ωστόσο ο μύθος του σκιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού βρέθηκε μπλεγμένος στο πρόσφατο σκάνδαλο στημένων αγώνων στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση, πάντως αυτές τις μέρες είναι έτοιμος να ξαναγυρίσει στη δράση, πάντα με τη στήριξη του κόουτς Μουρ: «μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή του τον θεωρούμε αθώο και τον πληρώνουμε για να παίζει μπάλα». Κάποιος φίλος της Τρανμίρ εκδήλωσε την συμπαράστασή του διασκευάζοντας το Redemption Song του Μπομπ Μάρλεϊ προς τιμή του Ίαν.

http://youtu.be/HA85Rxhr5Os

Στην επόμενη σελίδα , ο μαθουσάλας των γηπέδων