Καλύτερα γέρος και ποδοσφαιριστής παρά φέρελπις και προπονητής: κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται οι παρακάτω έντεκα 40άρηδες (και βάλε), που τραγουδάνε ακόμα, εντός γηπέδου. Τι κι αν δεν μαρκάρει πια κανείς, τα παλικάρια μετράνε κάπου 8.000 ματς όλοι μαζί, και το κοντέρ εξακολουθεί να γράφει…

1. Φαρίντ Μοντραγκόν, 43 ετών

Ημερομηνία γέννησης: 21/06/1971

Καταγωγή: Κολομβία

Ομάδα: Ντεπορτίβο Κάλι (Κολομβία)

Ο μουντιαλικός της 11άδας. Μπορείς να τον βρεις στο άλμπουμ figurine Panini του αμερικάνικου World Cup (1994), κάτω δεξιά στο δισέλιδο της Κολομβίας, στη θέση του αναπληρωματικού γκολκίπερ. Αναμένεται να φωτογραφηθεί ξανά, 20 χρόνια μετά, γύρω στο Μάρτιο, με την προοπτική της συμμετοχής του στο φετινό, βραζιλιάνικο Copa do Mundo. Στο διάστημα από τα 23 στα 43 του χρόνια αγωνίστηκε σε 7 χώρες, με πιο πετυχημένη την εξαετία 2001-2007 στη Γαλατασαράι. Σήμερα ετοιμάζεται για την 3η του σεζόν με την Ντεπορτίβο Κάλι, ομάδα της γενέτειράς του στην Κολομβία, με την οποία πέρσι τα πήγε εξαιρετικά, όντας βασικός στην καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια πορεία της, με 2η θέση στο πρωτάθλημα και δικαίωμα συμμετοχής στο φετινό Κόπα Λιμπερταδόρες. Είναι δύσκολο να τον δούμε απέναντι σε Μήτρογλου, Σάλπι και Σαμαρά στις 14 Ιουνίου, αφού βασική επιλογή στα γκολπόστ είναι ο Νταβίντ Οσπίνα της Νις. Ωστόσο μέσα στο Νοέμβριο του ’13, στην επανεμφάνισή του με την εθνική ύστερα από 3 χρόνια, κράτησε το clean sheet σε δύο δύσκολα, εκτός έδρας φιλικά της Κολομβίας, με Βέλγιο και Ολλανδία. Πάντως αν έχεις δάσκαλο τον Χιγκίτα, είσαι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο:

http://youtu.be/MwF1c4PknLA

 2. Χαβιέ Ζανέτι, 41 ετών

Ημερομηνία γέννησης: 10/08/1973

Καταγωγή: Αργεντινή

Ομάδα: Ίντερ (Ιταλία)

Ο πιο ακριβός 40-φεύγα παίκτης αυτή τη στιγμή, με την αξία του να υπολογίζεται γύρω στο 1 εκ. €. Για να φτάσεις και να ξεπεράσεις, όπως αυτός, τα 1000 παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο, χρειάζεται να έχεις πάνω σου όλα τα καλά του κόσμου: ταλέντο, μυαλό, ομαδικότητα, αφοσίωση, υγεία, αντοχή και άλλα πολλά. Ο σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο τον περασμένο Απρίλιο φάνηκε ότι θα έφερνε ένα όχι πρόωρο, αλλά αναγκαστικό τέλος, όμως αυτός βρέθηκε στο γήπεδο ξανά με τη φανέλα της Ίντερ, 7 μήνες μετά κόντρα στη Λιβόρνο. Από εκεί και πέρα παίζει με συχνότητα ένα στα δύο παιχνίδια. Πριν από λίγες μέρες δήλωσε πρόθυμος να πει το ναι και σε κάποια πρόσκληση από τον ομοσπονδιακό κόουτς, Αλεχάντρο Σαμπέλα, με την προοπτική του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εννοείται ότι είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Αλμπισελέστε (145), ωστόσο οι πιθανότητες είναι λιγοστές. Το κύρος που απολαμβάνει τον έχει ωθήσει να δείξει μια πολύπλευρη παράλληλη δραστηριότητα, με ευρύ φιλανθρωπικό έργο, κυρίως σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης φτωχών ή με νευρολογικά προβλήματα παιδιών στην Αργεντινή.

http://youtu.be/1gF4WmW4DZM

 Στην επόμενη σελίδα, μία τριάδα συνολικής ηλικίας 124 ετών