Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Άσυλο» κακοποιητών και τοκογλύφων στην ΑΣΟΕΕ

Η Μαρία Λούκα γράφει για την εμπλοκή καθηγητή της ΑΣΟΕΕ σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και τις ευθύνες των αρμόδιων αρχών που παρότι γνώριζαν τις κατηγορίες, αδιαφόρησαν.
Φωτογραφίες Αρχείου: Γιώργος Βιτσάρας & Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ SOOC

Επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) μετά απο παρέμβαση φοιτητών που δεν επιθυμούν την αναστολή της λειουργείας της σχολής έως τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου,στην Αθήνα, στις 11 Νοεμβρίου, 2019

Η ιδεοληπτικά εμμονική απέχθεια της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο που αποτέλεσε μια θεμελιώδη δημοκρατική κατοχύρωση της μεταπολίτευσης, έχει διατρανωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αποκορύφωμα υπήρξε η ψήφιση με κλειστά τα πανεπιστήμια και σύσσωμη σχεδόν την πανεπιστημιακή κοινότητα να εναντιώνεται, του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το πρόσχημα που αναμασιέται στους κυβερνητικούς λόγους είναι ανομία. Μόνο που, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, αυτή δεν έρχεται από κάτω, από τη δράση των φοιτητικών συλλόγων, αλλά συνήθως πηγάζει από τα κέντρα εξουσίας των ιδρυμάτων και σε γνώση πολλές φορές των αρμόδιων αρχών. Είναι ένα ιδιότυπο «άσυλο» για το οποίο κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν διαρρηγνύει τα ιμάτια του και κανένα δελτίο ειδήσεων δεν στηλιτεύει με έξαλλους παρουσιαστές, ταραχώδη μουσική υπόκρουση και εντυπωσιοθηρικά σούπερ. Το «άσυλο» κακοποιητών και τοκογλύφων παραμένει άθραυστο.

Εμβρόντητες/οι διαπιστώνουμε σταδιακά ότι η είδηση που ξεκίνησε ως επίθεση εις βάρος ενός καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ, ήταν η θρυαλλίδα που αποκάλυψε μια καλά φυλαγμένη δυσωδία. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος καθηγητής κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ερευνά την εμπλοκή του σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Παρά το βαρύτατο κατηγορητήριο, όμως, συνέχισε ανεμπόδιστα να ασκεί τα καθηγητικά του καθήκοντα, έχοντας πρόσβαση σε νεαρά άτομα. Πίσω από αυτό το εξωφρενικό γεγονός υποβόσκει η ανοχή των αρμόδιων φορέων, καθώς όλοι είχαν υπόψη τους τη δίωξη αλλά επέλεξαν να μην ενεργοποιήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση ή την παύση του. Ο Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ Δημήτρης Μπουραντώνης είχε ενημερωθεί για την υπόθεση μέσω επιστολών και υπομνημάτων από τον Δεκέμβρη του 2020. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο οποίο τέθηκε το ζήτημα, δεν συνεδρίασε καν. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ για τον Πρύτανη: «Τον περασμένο Ιούλιο, το θέμα της αναστολής καθηκόντων του κ. Αν. Δράκου λόγω ακριβώς αυτών των καταγγελιών τέθηκε ως θέμα σε σχετική συνεδρίαση της Συγκλήτου, όμως επιλέξατε συνειδητά να καταψηφίσετε την αναστολή, επιτρέποντας στον υπόδικο διδάσκοντα να θεωρεί ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους ασυλίας». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος βρίσκονται και οι ανακοινώσεις των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων.

Tension outside the Athens University of Economics on Feb. 25, 2020. /Ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ καθώς ομάδα ατόμων έστησαν οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι για το περιστατικό με τον ένστολο που έβγαλε όπλο στον χώρο του Πανεπιστημίου, Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 2020.

Ενήμερο, βεβαίως, ήταν και το Υπουργείο Παιδείας μέσω εξώδικου που έστειλε έτερος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ στη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο. Τίποτα κι από εκεί. Αντίθετα, ο Αναστάσιος Δράκος, ήταν κανονικότατα μέλος τόσο στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσο και στο Πράσινο Ταμείο και παραιτήθηκε πρόσφατα από τις συγκεκριμένες κρατικές θέσεις. Όλοι, λοιπόν, ήξεραν και αδράνησαν. Δεν είναι αμέλεια ή απλή κωλυσιεργία. Είναι στάση που προσιδιάζει σε συγκάλυψη. Το κρίσιμο σε τέτοιες ιστορίες δεν είναι μόνο οι εγκληματικές ενέργειες ενός ανθρώπου αλλά και ο τρόπος απόκρισης των μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας. Σ’ αυτό το πεδίο κρίνεται το αν μια υπόθεση θα οδεύσει προς την αλήθεια ή το κουκούλωμα με όλες τις συνακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις.

Όσες αστυνομικές δυνάμεις κι αν στείλουν στις σχολές, όπως έκαναν χθες στην ΑΣΟΕΕ σε μια κίνηση απροκάλυπτου επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και τρομοκράτησης των φοιτητών/τριων, δεν αρκούν για να κρυφτούν από τις ευθύνες τους. Αντίθετα, υπογραμμίζουν το μέγεθος της υποκρισίας και της μεροληψίας τους που είναι ικανό να αναγάγει σε κίνδυνο έναν φοιτητικό ακτιβισμό τη στιγμή που κλείνει τα μάτια μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο της εγκληματικότητας ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος και απολαμβάνουν την ατιμωρησία τους. Τα Πανεπιστήμια ουδέποτε απειλήθηκαν από την κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα των φοιτητών/τριων. Απειλήθηκαν και απειλούνται από αυτούς που ορέγονται την ιδιωτικοποίηση τους και τη μετατροπή τους σε σιδηρόφρακτα, αποστειρωμένα και ταξικά ιδρύματα, απειλούνται από την κατάχρηση εξουσίας, από σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, από οικονομικές απάτες, από τη διαπλοκή ορισμένων καθηγητών με κέντρα πολιτικής κυριαρχίας, από την ασυλία των ισχυρών. Όσο κι αν επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα με τη συνεισφορά του πάντα πρόθυμου φιλοκυβερνητικού τύπου που έχει αποδείξει την ετοιμότητα του να θυσιάζει κάθε ικμάδα δεοντολογίας στο βωμό της προστασίας πολιτικών συμφερόντων, υπάρχουν εδώ ερωτήματα αμείλικτα που ζητούν απαντήσεις. Δεν είναι τιμητές. Είναι υπόλογοι.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.