Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ

Be Like Giannis: Στην τελετή λήξης της πρώτης σεζόν της AntetokounBros Academy

Τι είπε από το Ορλάντο των ΗΠΑ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε 100 παιδιά από διαφορετικές χώρες, γειτονιές της Αθήνας και προσφυγικές δομές που για έναν χρόνο έμαθαν στην Ακαδημία την κοινή γλώσσα του μπάσκετ και κέρδισαν υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση;

Έχει κάτι το θρησκευτικό η παραπάνω εικόνα. 

Σχεδόν 100 παιδιά είναι ξαπλωμένα στο παρκέ και κοιτάνε, σχεδόν λατρευτικά, την οθόνη. Μερικές χιλιάδες μίλια μακριά, ο «ήρωάς» τους, o Γιάννης Αντετοκούνμπο, το πρότυπο αυτής της πρώτης ενασχόλησης με τον αθλητισμό και το μπάσκετ, τους απευθύνεται με τη βοήθεια των εφαρμογών που έγιναν πια βασικός τρόπος επικοινωνίας στον καιρό της πανδημίας. Είναι και ο ίδιος «φυλακισμένος» στις εγκαταστάσεις της Bubble League που έχει στηθεί στο Disneyworld της Φλόριδας και θα φιλοξενήσει σε λίγες μέρες τη συνέχεια του -χτυπημένου όπως όλα από τον Covid-19- πρωταθλήματος του NBA.

Μοιράζει συγχαρητήρια, συμβουλές, τις δικές του εμπειρίες από το δύσκολο ξεκίνημα στις φτωχογειτονιές της Αθήνας μέχτι την απόλυτη καταξίωση ως ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο. Με τεκμήριο όχι τα λόγια, αλλά το περσινό βραβείο του MVP. Ίσως και το φετινό, είναι άλλωστε φαβορί για να τα ζευγαρώσει.

Βρισκόμαστε στο Eurohoops Dome και παρακολουθούμε την τελετή λήξης της πρώτης σεζόν της AntetokounBros Academy. Στη διάρκεια της οποίας αγόρια και κορίτσια από διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας συμμετείχαν στα try outs και χωρίς να μιλούν καν την ίδια γλώσσα, μπήκαν μέσα στα γήπεδα μίλησαν την γλώσσα του μπάσκετ κι έγιναν μια ομάδα, μαζί και με τους 12 junior coaches. Αγόρια και κορίτσια που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εύφλεκτες γειτονιές του πλανήτη (Αφγανιστάν, Ιράν, Νιγηρία, Σουδάν, Συρία), από την ευρύτερη γειτονιά μας (Αλβανία, Αίγυπτος), από την βαθιά Αφρική (Αιθιοπία, Κένυα, Κονγκό) και, φυσικά, προσφυγόπουλα από τις δομές της Μαλακάσας, του Ελαιώνα και της Θήβας.

Στην αρχή έφτασαν διστακτικά στα γήπεδα της Λαμπρινής και των Αμπελοκήπων κρατώντας το χέρι των γονιών τους για να εγγραφούν, δίχως να γνωρίζουν βασικά στοιχεία του αθλήματος, αγκαλιάστηκαν από τους συμπαίκτες τους, και σημείωσαν αμέσως σπουδαία άλματα προόδου, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους προπονητές. Η έμπνευση των μικρών αθλητών και των προπονητών δεν περιορίστηκε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και τα ερεθίσματα που δόθηκαν στα παιδιά μέσω των workshops που πραγματοποιήθηκαν στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ήταν μία πρωτόγνωρη και εμψυχωτική εμπειρία για όλους. Οι αθλητές ήρθαν σε επαφή με τους μέντορές τους και μέσα από εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια anti-bullying και public speaking, είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις δεξιότητες τους, να ανακαλύψουν τρόπους να νιώθουν καλά στο ίδιο τους το σώμα και τους έδωσαν εφόδια και τεχνικές, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό. Άλλωστε σκοπός του προγράμματος δεν είναι μόνο να γίνουν καλοί αθλητές, αλλά και καλοί συμπαίκτες και πολίτες.

Αναστασία Κωστάκη

Παράλληλα, οι προπονητές της AntetokounBros Academy ξέφυγαν από το πρακτικό κομμάτι και μέσα από διαδραστικά σεμινάρια, που έδωσαν στον χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έκαναν στα παιδιά αναλύσεις του αγαπημένου τους αθλήματος. Το μπάσκετ δεν σταματούσε τις Κυριακές. Η AntetokounBros Academy είχε την τιμή να φιλοξενηθεί σε αγώνες μπάσκετ της ΚΑΕ ΑΕΚ, όσο και της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. 

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, ήταν οι στιγμές μοιράστηκαν τα μέλη της Ακαδημίας με τη Rocky Hehakaija, τη μοναδική γυναίκα που είναι μέλος των Street Legends, της καλύτερης ομάδας ποδοσφαίρου δρόμου στον κόσμο και ιδρυτής του Favela Street Foundation. Η Rocky δεν δίστασε να αφήσει τη στρογγυλή θεά πριν μας δώσει μία γεύση από το ταλέντο της, για να παίξει μπάσκετ με τους αθλητές και την head coach της Ακαδημίας, Αναστασία Κωστάκη. Μάλιστα, με την ομιλία της στα παιδιά τόνισε πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουν στους εαυτούς τους: «Η διαφορετικότητά σου είναι η ομορφιά σου. Η προσδοκία για τον εαυτό σου πρέπει να είναι ο ουρανός».

Φράνσις, Άλεξ και Βερόνικα Αντετοκούνμπο

Στην εκδήλωση, οι μικροί αθλητές παρέλαβαν μετάλλια και διπλώματα από την head coach Αναστασία Κωστάκη, κι από τα δύο από τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, Άλεξ και Φράνσις (μόλις κυκλοφόρησε και το πρώτο single στη μουσική καριέρα που πια ακολουθεί) και τη μητέρα τους, Βερόνικα. Ο Κώστας μόλις υπέγραψε στην ισπανική Μούρθια, ενώ ο Θανάσης όπως κι ο Γιάννης ετοιμάζεται για το NBA restart.

Σε live zoom σύνδεση από το Ορλάντο, λοιπόν, εμφανίστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και μίλησε με τους αθλητές της Ακαδημίας. Τους ανακοίνωσε πως όλοι θα παραλάβουν τα νέα παπούτσια Nike Zoom Freak 2 κι απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών. Διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε άριστη φόρμα («δεν έχω σταματήσει ούτε στιγμή να δουλεύω»), υπενθύμισε ότι «το μπάσκετ είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί» κι ότι ό,τι κι αν στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο του (και δεν ήταν λίγα) δεν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει. Και φυσικά αστειεύτηκε για το καινούριο μέλος της οικογένειάς του, τον μόλις 5 μηνών γιο του Λίαμ Τσαρλς.

Το ταξίδι πάντως δεν σταματά εδώ για τους αθλητές και τους junior coaches της AntetokounBros Academy, κάποιοι εξ αυτών κέρδισαν τις υποτροφίες του προγράμματος. Δόθηκαν 6 υποτροφίες στους νέους αθλητές: Υποτροφίες μπασκετικής κατάρτισης της Eurohoops Academy, Λεόντειος για δύο αθλητές ανά έτος και δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά θερινά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερα παιδιά ανά έτος, δύο αγόρια και δύο κορίτσια (πλήρους οικονομικής κάλυψης) από το Ίδρυμα Ωνάση. Όλοι οι αθλητές που αποφοίτησαν από την ακαδημία και την επόμενη σχολική χρονιά θα αποφοιτήσουν από το λύκειο, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την προπτυχιακή υποτροφία “One of a Kind” του Ιδρύματος Ωνάση, που χορηγείται για τη συνολική διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών.

Παράλληλα, η Antetokounbros Academy επενδύει στην εξέλιξη των μαθητευόμενων προπονητών παρέχοντάς τους ευκαιρίες κατάρτισης στις Πρώτες Βοήθειες. Ένας μαθητευόμενος προπονητής/μια μαθητευόμενη προπονήτρια θα κερδίσει υποτροφία για συμμετοχή σε προπονητική ακαδημία μπάσκετ στο εξωτερικό από το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ ένας ακόμη θα απασχοληθεί στη Eurohoops Academy Λεόντειος.

Τέλος, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, όλοι οι αθλητές και οι μαθητευόμενοι προπονητές θα έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

AntetokounBros Academy
Το πρόγραμμα υλοποιείται στα γήπεδα της Λαμπρινής και των Αμπελοκήπων, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Οι AntetokounBros δημιούργησαν την AntetokounBrosAcademy, ένα πρόγραμμα μπάσκετ που έχει ως στόχο να βοηθήσει αγόρια και κορίτσια (ηλικίας 12-16 ετών) και να εμπνεύσει προπονητές (ηλικίας 18-25 ετών), προκειμένου να αξιοποιήσουν τις αθλητικές τους ικανότητες, να αποκτήσουν δεξιότητες για την προσωπική τους ανάπτυξη και να γίνουν καλύτεροι πολίτες.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα υλοποιείται για 2 χρόνια στην Αθήνα (2019-2020 & 2020-2021), με τη συμβολή της Nike που προσφέρει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία, του Οργανισμού Eurohoops που ηγείται του προγράμματος των προπονήσεων και του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο, μέσα από εργαστήρια, ομιλίες αλλά και υποτροφίες που εμπνέουν και δίνουν ώθηση στους συμμετέχοντες, θα εμφυσήσει στους νέους τις αξίες που πρεσβεύουν τα αδέρφια Αντετοκούνμπο.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.