20euro

Αυτό το εικοσάευρο είανι πλαστό.Ενας ταξιτζής μας το έδωσε ,μαζί με άλλα χαρτονομίσματα,ένας περιπτεράς το αναγνώρισε.Αμέσως.

Γιορτινές μέρες και το χρήμα κυλάει στην αγορά. Όχι, φυσικά, όπως άλλοτε, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν ακόμη και σήμερα και οι πιθανότητες να βρεθείτε με ένα πλαστό χαρτονόμισμα στα χέρια είναι περισσότερες αυτές τις μέρες που οι καταναλωτικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Η ιδέα για τα πλαστά χαρτονομίσματα προέκυψε όταν ένας συνάδελφος στην popaganda.gr βρέθηκε με ένα πλαστό χαρτονόμισμα. Το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ το πήρε κατά τη διάρκεια μίας συναλλαγής του με έναν οδηγό ταξί. Το χαρτονόμισμα κατέληξε απευθείας στο πορτοφόλι και αναγνωρίστηκε ως πλαστό από έναν περιπτερά.

Και επειδή οι γιορτινές ημέρες είναι οι πιο κατάλληλες για τους επιτήδειους που θέλουν να κινήσουν πλαστό χρήμα στην αγορά, επικοινωνήσαμε με την Τράπεζα της Ελλάδος και μας πληροφόρησαν για την κατάσταση με τα πλαστά τραπεζογραμμάτια. Σύμφωνα λοιπόν με την Τράπεζα της Ελλάδος και το ενημερωτικό εξαμηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ «αν και η ποσότητα πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση, η αντίστοιχη ποσότητα για το 2012 ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, η δε ποσότητα που καταγράφηκε πρόσφατα βρίσκεται σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα επίπεδα προηγούμενων ετών. Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία (κατά μέσο όρο 15,1 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2013), η ποσότητα των πλαστών εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή».

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών μας μπορούμε να προστατευτούμε από τα πλαστά χαρτονομίσματα με τους εξής τρόπους που υποδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος:

α) έλεγχο με την αφή,

β) οπτικό έλεγχο και

γ) εξέταση (παρατήρηση) υπό γωνία.

Για την προστασία του συναλλακτικού κοινού, στο διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.int) και της Τράπεζας της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr) υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων και με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξακριβωθεί η γνησιότητά τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει αμφιβόλου γνησιότητας τραπεζογραμμάτιο, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να το παραλάβει και να αποφανθεί αυτή για τη γνησιότητα του.

Το ενημερωτικό δελτίο για το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους εκδόθηκε στις 19-7-2013 και είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο:

http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2013/html/pr130719.el.html

20 euro-02