popaganda_telos epohis_best radio

Ήταν ο σταθμός στον οποίο η βελόνα έμενε πάντα σταθερή. Με κοινό που συνεχώς αυξανόταν κυρίως στις νέες ηλικίες, ο Best δημιουργούσε τάσεις χωρίς να το προσπαθεί ιδιαίτερα. Με παραγωγούς που σε έκαναν να κολλάς το αυτί σου στο ραδιόφωνο, με φοβερές μουσικές επιλογές και με κάτι τύπους σαν τον Ψαριανό να μονολογούν ασταμάτητα, ο δημοφιλής σταθμός μετέτρεψε την ακρόαση σε εμπειρία.

Εκπέμπει για πρώτη φορά την 1η Οκτωβρίου του 2001 από τους 92,7 και το πρώτο τραγούδι που παίζει είναι το «(Fuck) Frank Sinatra» της Miss Kittin. Λίγο καιρό μετά, με την ανακατανομή των συχνοτήτων μεταφέρεται στους 92,6. Μπροστά από τα μικρόφωνά του βρέθηκαν παραγωγοί, όπως ο Κώστας Γιαννακίδης, η Αφροδίτη Σημίτη,  ο Σπύρος Παγιατάκης, ο Νίκος Ζαχαριάδης, η Μάχη Λαμάρ, ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος, η Κλεοπάτρα Φυντανίδου και πολλοί άλλοι.

Μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τον Best ήταν το 2005 όταν ο σταθμός κινδύνεψε να κλείσει καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ o βουλευτής σήμερα Γρηγόρης Ψαριανός ήταν αθυρόστομος. Στο αιτιολογικό του ΕΣΡ αναφερόταν: «Κατά τη διατύπωση των σχολίων του, ο παρουσιαστής χρησιμοποίησε τις εξής λέξεις και φράσεις που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν ήταν ευπρεπείς: όξω μωρή βλάχα, μωρή κότα, κ…βλαχοι, μαλ…ς (4 φορές), ρε π…τη μου (2 φορές), κ…συμφέροντα…» κ.ο.κ. Η απόφαση τυπικά δεν τελεσιδίκησε ποτέ και ο σταθμός παρέμεινε ανοιχτός.

Ο Best ελεγχόταν εταιρικά από τις Εκδόσεις Λυμπέρη. Στις εκδόσεις ανήκαν τίτλοι όπως το Status, το Hello και η Vogue. Η εταιρεία όμως έπαιρνε πολλά δάνεια, τα οποία κάποια στιγμή ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Με την οικονομική κρίση να είναι προ των πυλών, η μείωση στις διαφημίσεις και στην κυκλοφορία των εντύπων φέρνουν τις Εκδόσεις Λυμπέρη στο χείλος του γκρεμού.

Η κατάσταση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον Best. Το πρώτο σημάδι ήταν οι μειώσεις στις πληρωμές. Στη συνέχεια, σε μία προσπάθεια να μειωθούν κάποια έξοδα ο σταθμός μεταφέρεται εκτός Αθηνών. Ήταν τότε που η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Αφροδίτη Σημίτη με επιστολή της προς τον πρόεδρο των εκδόσεων Αντώνη Λυμπέρη περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι. Προς μεγάλη απογοήτευση του κοινού της, η ραδιοφωνική παραγωγός απολύεται μετά από 11 χρόνια εκπομπών. Αυτή ήταν μάλλον και η αρχή του τέλους καθώς η κατάσταση χειροτερεύει. Λίγους μήνες μετά οι εκδόσεις Λυμπέρη κηρύσσουν παύση λειτουργίας και στις 9 Νοεμβρίου του 2012 γίνονται οι τελευταίες εκπομπές.

Η επίσημη σελίδα του σταθμού στο Facebook που κάποτε κατακλυζόταν από τις μουσικές επιλογές των ραδιοφωνικών παραγωγών και των ακροατών γεμίζει με μηνύματα απογοήτευσης και συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, ενώ λίγο καιρό μετά όλως περιέργως εξαφανίζεται.

Χρόνια ολόκληρα μπροστά από τα μικρόφωνα του Best, ο Σπύρος Παγιατάκης μας μετέφερε το κλίμα της αρχής, της επιτυχίας και του τέλους. Ακόμα και τα εμπόδια, όπως η απόφαση για το κλείσιμο από το ΕΣΡ δεν τους φόβισε, γιατί όπως εξηγεί, η συζήτηση γύρω από το θέμα έκανε τον σταθμό πιο διάσημο κι έτσι η ακροαματικότητα αυξήθηκε. «Ήταν η καλύτερη διαφήμιση», λέει.

Στην ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση να σωθεί ο σταθμός, απαντά αρνητικά. Εξηγεί ότι ο σταθμός ήταν επιβαρυμένος με πολλά δάνεια, όποτε δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για εξαγορά. Συνεχίζει περιγράφοντας την περίοδο που έπαιρναν μέρος του μισθού τους χωρίς να έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις μέχρι την ημέρα που έκανε την τελευταία εκπομπή. «Ήταν το σπίτι μας και ξαφνικά ήρθε ένας και μας πέταξε έξω. Το πώς έγινε είναι το ενοχλητικό. Μου λείπει η παρέα των υπολοίπων. Με χαλάει που τελείωσε όχι γιατί δεν το κάναμε καλά, αλλά γιατί κάποιος δε νοιαζόταν και τόσο».

Η επίσημη σελίδα του σταθμού στο Facebook που κάποτε κατακλυζόταν από τις μουσικές επιλογές των ραδιοφωνικών παραγωγών και των ακροατών γεμίζει με μηνύματα απογοήτευσης και συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, ενώ λίγο καιρό μετά όλως περιέργως εξαφανίζεται.

Ήταν ο πιο δημοφιλής ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας παρόλα αυτά δεν θεωρεί πιθανό να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο ακόμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες. «Λίγο δύσκολο. Είναι και η ιστορία ως Κλικ, είναι και η οικονομική κρίση στη μέση που δεν ευνοεί το lifestyle που περνούσαμε στις καλές εποχές. Ακόμα κι αν πάρεις όλους αυτούς όπως ήμασταν, δε θα ξαναγίνει εύκολα. Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα σίγουρα», δηλώνει.

Σήμερα, ο Best έχει περάσει στην κατοχή κάποιας τράπεζας, ενώ αντίθετα ορισμένα περιοδικά που ανήκαν στις Εκδόσεις Λυμπέρη εξαγοράστηκαν και κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού που είχαν κάνει επίσχεση δεν θεωρούνται απολυμένοι καθώς δεν έχουν υπογράψει σχετικά χαρτιά και έχοντας κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες περιμένουν να δουν ποια θα είναι η κατάληξη.