002-champions_league-september_2013-popaganda

Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0

Mπαρτσελόνα

Την τελευταία πενταετία, όταν η χρονιά είναι μονή, η Μπαρτσελόνα κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ (2009 Ρώμη, 2011 Λονδίνο) ενώ τις ζυγές χρονιές φτάνει μέχρι τα ημιτελικά όπως έγινε το 2010 και το 2012. Η φετινή Μπαρτσελόνα έχει νέο προπονητή, τον Αργεντίνο “Τάτα” Μαρτίνο που ήρθε με τις ευλογίες του Μέσι και θα κάθεται στην άκρη του πάγκου στην θέση του Τίτο Βιλανόβα που παλεύει να ξεπεράσει την «κακιά αρρώστια». Στο στιβαρό ρόστερ προσέθεσε το next big thing του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: τον λένε Νεϋμάρ και με τη συνδρομή του το ενδεχόμενο να κάνει περίπατο σε έναν όμιλο με Μίλαν, Aγιαξ, Σέλτικ φαίνεται άκρως φυσιολογικό.

Μπάγερν Μονάχου

“Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά να διατηρηθείς εκεί” λέει το αρχέγονο κλισέ. Πέρσι ο Χάινκες τα πήρε όλα κι έφυγε. Από 1η Ιουλίου ανέλαβε ο Πεπ Γκουαρντιόλα με σκοπό να τελειοποιήσει την “τίκι τάκα” λογική που χρησιμοποιούν (και) οι Γερμανοί την τελευταία τριετία. Οι Βαυαροί εμπλούτισαν το ρόστερ με το “χρυσό αγόρι” Μάριο Γκέτσε από την Ντόρτμουντ και βαδίζουν με την ελαφρώς αλαζονική πεποίθηση πως η Μπάγερν θα είναι το Μάιο πρωταγωνίστρια, μέσα κι έξω από τα σύνορα.

Ρεάλ Μαδρίτης

Ήρθε ο Ίσκο, ο Μπέιλ κι ο κόουτς Αντσελότι ενώ στον αντίποδα έφυγε ο Οζίλ. Ο “τετράγωνος” Ιταλός ήρθε να διώξει τα ναρκισιστικά συμπλέγματα πάνω από τον ουρανό του Μπερναμπέου, οι βεντέτες θα ευχαριστηθούν ποδόσφαιρο, οι ρολίστες θα πάρουν ευκαιρίες και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Φυσικά το να χωρέσουν στην ίδια ενδεκάδα Μπέιλ και Ρονάλντο αποτελεί ευλογία, κατάρα και frame από playstation.

Κλείνω κι έρχομαι, έρχομαι, φτάνω

Μπενφίκα

Πέρσι έχασε σε διάστημα λίγων ημερών τρεις τελικούς (Κύπελλο, Πρωτάθλημα, Γιουρόπα Λιγκ) στα τελευταία λεπτά. Δεν πανικοβλήθηκε το καλοκαίρι, έδειξε ψυχολογικό σθένος και συγκέντρωσε τα καλύτερα άτια Σερβικής προέλευσης για τη μηχανή της. Ο τελικός του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στην έδρα της, στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, και αυτό είναι κάτι που υπάρχει έντονα ως καρμική  εκδίκηση στο μυαλό όλων – και κυρίως του προπονητή Χόρχε Χέσους.

Νάπολι

Φέτος θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω στην Ιταλία (ο νότος και ο ντιέγκο ζουν για το Σκουντέτο) και να φτάσουν ακόμη πιο ψηλά στην Ευρώπη. Ο Καβάνι έφυγε και με τα χρήματα της μεταγραφής ήρθαν οι Ιγκουαϊν, Καγιεχόν, Αλμπιόλ από τη Ρεάλ. Ο Μπενίτεθ – κι αυτός νέα άφιξη – θα παίξει το εμμονικό 4-2-3-1 και στον πιο γοητευτικά δύσβατο όμιλο του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ θέλει να αφήσει δύο εκ των Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Μαρσέιγ εκτός διοργάνωσης. Όχι ακατόρθωτο.

Μπορούσια Ντόρτμουντ

Το πλάνο ήταν να φτάσουν σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης τη χρονιά 2014-15 αλλά έπιασαν τον στόχο πέρσι. Ο ενθουσιασμός είναι ο ίδιος, ο αρχηγός των πιτσιρικάδων έφυγε (Γκέτσε) για Μόναχο και τα χρήματα επενδύθηκαν στο οχταροδεκάρι με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη (Μαχιταριάν) και στον πρώτο σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος (Ομπαμεγιάνγκ). Έχουν πάρει κεφάλι με ένα ψαρωτικό σερί 5 νικών στη μπουντεσλίγκα και θέλουν να φτάσουν τουλάχιστον στους τέσσερις του τσαμπιολί. Πρώτα όμως πρέπει να περάσουν από τον “όμιλο του θανάτου” απέναντι σε Μαρσέιγ, Άρσεναλ, Νάπολι.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο βασιλιάς έφυγε, ζήτω ο βασιλιάς. Ο Νταβίντ Βίγια φορά τη φανέλα με το νούμερο 9, η ομάδα του Σιμεόνε παρά τη φυγή του αστεριού της (ο Φαλκάο πουλήθηκε στη Μονακό) φαίνεται πιο δυναμωμένη από ποτέ έχοντας πάρει κεφάλι στην πριμέρα ντιβιζιόν. Στο πιο “εναλλακτικό” γκρουπ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ με Πόρτο, Ζενίτ και Αούστρια Βιέννης η προαγωγή στη φάση των 16 μοιάζει δεδομένη.

Ήσυχο, ήσυχο το ποταμάκι

Άρσεναλ

Mέχρι την τελευταία μέρα των μεταγραφών οι οπαδοί των Gunners έβριζαν, ωρύονταν και εξαπέλυαν μύδρους κατά του Βενγκέρ. Ο τεχνικός των Λονδρέζων έκανε το πιο ακριβό ντιλ στην ιστορία της ομάδας, ο Οζίλ πήρε τη φανέλα με το 11, ο ενθουσιασμός επέστρεψε και όλοι θέλουν μια κούπα είτε σε Ευρώπη είτε σε Βρετανία. Ο Βενγκέρ είναι άψογος διαχειριστής κι αν δεν έχει προβλήματα με τραυματισμούς (κάτι στάνταρ για την Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια) μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.

Γιουβέντους

Οι Ιταλοί στη χώρα τους μοιάζουν ανίκητοι τα τελευταία τρία χρόνια. Στην Ευρώπη ο στόχος του είναι κάθε χρονιά να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Πέρσι αποκλείστηκαν στους 8 από τη Μπάγερν. Φέτος θέλουν (κι αυτοί) να μπουν στην τετράδα. Είναι στον ίδιο όμιλο με τη Ρεάλ, τη Γαλατασαράι και την Κοπεγχάγη και επιθυμούν μια καλή κλήρωση για τους 16. Η επίθεση έγινε αιχμή δόρατος με Τέβες και Γιορέντε.

Τσέλσι

Ο Μουρίνιο είναι χαρούμενος. Επέστρεψε εκεί που τον αγαπάνε. Ο Αμπράμοβιτς, έστω και τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών, του αγόρασε παίχτες από πρώτο ράφι γιατί αυτή τη φορά θέλει να τον κάνει ευτυχισμένο και μαζί να κυνηγήσουν το μεγάλο κύπελλο. Η κληρωτίδα έβγαλε αντιπάλους την Στεάουα Βουκουρεστίου, την Σάλκε και τη Βασιλεία αλλά αν ήταν στο χέρι του ευφυούς Πορτογάλου να διαλέξει αντιπάλους, θα έβγαζε δυσκολότερο όμιλο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η φετινή είναι μεταβατική σεζόν για τη Γιουνάιτεντ.  Έχασε μόνο τον Σκόουλς, που αποσύρθηκε και βρήκε τον αντικαταστάτη του στον Βέλγο Μαρουάν Φελαϊνί που ήρθε από την Έβερτον το τελευταίο λεπτό της μεταγραφικής περιόδου. Ο Ρούνει, προς το παρόν μένει εκεί, ο Φαν Πέρσι θα πρέπει και φέτος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η σημαντικότερη όμως αλλαγή έρχεται στον πάγκο αφού για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια δεν θα κάθεται ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αλλά ο “εκλεκτός” του, Ντέιβιντ Μόις. Εδώ σε θέλω κάβουρα.

Παραμύθια της Χαλιμάς

Μάντσεστερ Σίτι

Ο Σεϊχης Mανσούρ έβαλε πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερε στον νέο προπονητή Πελεγκρίνι τους Νάβας, Γιόβετιτς, Φερναντίνιο, Νεγρέδρο και Ντε Μιτσέλις για να κάνει τη δουλειά του. Στον όμιλο η Σίτι θα αντιμετωπίσει την κάτοχο Μπάγερν και τις Βικτόρια Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε περίπτωση που μείνει εκτός, θα μιλάμε για αυτοκτονία.

Παρί Σεν Ζερμέν

Οι Άραβες του παριζιάνικου κλαμπ έδωσαν 63 εκ. ευρώ στη Νάπολι για να αγοράσουν τον, επί τρία χρόνια πρώτο σκόρερ της ιταλικής ομάδας, Ουρουγουανό Έντινσον Καβάνι. Το αίνιγμα για τους Γάλλους δεν είναι αν θα κάνουν πλάκα στις αντίπαλες άμυνες το δίδυμο Ιμπραΐμοβιτς-Καβάνι αλλά το αν θα τα καταφέρει απέναντι στην πίεση ο νέος προπονητής Λοράν Μπλαν. Τα χρήματα, το ταλέντο και η διάθεση υπάρχουν. Ο πήχης πέρσι ανέβηκε ψηλά μιας και η ομάδα του Αντσελότι αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες από την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά.

Πού χάθηκες ρε πατρίδα;

Oλυμπιακός

Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε στα πλέη οφ και αποκλείστηκε από τη Σάλκε. Έτσι ο Ολυμπιακός θα είναι για άλλη μια χρονιά ο μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο σεντόνι. Η ομάδα άλλαξε σχεδόν ολόκληρη, στο λιμάνι ήρθαν σπουδαία ονόματα σαν τον Βάις, τον Σαβιόλα, τον “Τσόρι” Ντομίνγκεζ και τον Κάμπελ και το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα έχει “δέσει” η ομάδα στον πρώτο γύρο των ομίλων.  Εκτός όμως από την ικανότητα, σε ένα τόσο ιδιόρρυθμο γκρουπ που οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες (εξαιρείται η ΠΣΖ) μπορούν να βγουν από πρώτοι έως τέταρτοι, χρειάζεται και η τύχη. Πολλή τύχη.

10 πράγματα που αν γίνουν θα συζητηθούν

Η Βασιλεία στην 8άδα: Πέρσι έφτασε στους 4 του Γιουρόπα Λιγκ και πρόπερσι άφησε εκτός συνέχειας ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κάζο που υπέστη ποτέ ο Σερ Άλεξ. Τα φόντα για να περάσει στους 16 τα έχει, έμπειρο ρόστερ διαθέτει και αν η κλήρωση μετά το χειμώνα είναι καλή, μπορεί τότε να κάνει την Ευρώπη να μιλάει για την όμορφη αυτή πόλη της Ελβετίας.

Να σκοτωθούν μεταξύ τους στη Ρεάλ: Ο Ίσκο ήρθε και “κούμπωσε” αμέσως στην 11άδα, αυτό μπορεί να’ ναι κάτι που να μην αρέσει στον Μόντριτς που η θέση του είναι στον πάγκο, οι Ρονάλντο και Ράμος τοποθετήθηκαν κατά της διοίκησης για την πώληση του Οζίλ στην Άρσεναλ, ο Κασίγιας κάθεται από την αρχή της σεζόν στον πάγκο και όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Δεν είναι απίθανο, αν έρθουν κολλητά δυο-τρεις στραβές, τα αποδυτήρια της Ρεάλ να πάρουν φωτιά. Έχει ξαναγίνει.

Ο “Τάτα” να νικήσει τους ευρωπαίους προπονητές: Είναι νέος, φιλόδοξος, ήρεμος και στη Νότια Αμερική τον έχουν σε περίοπτη θέση. Στην Βαρκελώνη πίστεψαν τον Μέσι που τον ήθελε σαν τρελός για αντικαταστάτη του Βιλανόβα και η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Μαρτίνο ξεκίνησε τον Ιούλιο. Στην πρώτη του χρονιά θα είναι πολύ ανεκτικοί μαζί του και θα του δώσουν χρόνο να προσαρμοστεί. Αν τα καταφέρει με την πρώτη, θα είναι όλη η Βαρκελώνη χαρούμενη.

Η Τσέλσι να παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο: Εκεί που απέτυχε ο Βίλας Μπόας κι ο Ντι Ματέο έρχεται για να πετύχει και να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των οπαδών ο Ζοσέ Μουρίνιο. Η Τσέλσι κέρδιζε. Κέρδιζε όμως με 2-1 και 1-0 τα περισσότερα παιχνίδια της. Με τον “Μου” ένας από τους στόχους δεν είναι μόνο οι τίτλοι, που όπως και να έχει ήρθαν, αλλά το επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο. Ειδικά από τη στιγμή που έχει ένα κέντρο με ονόματα σαν του Μάτα, του Αζάρ, του Σίρλε και του Όσκαρ.

Να φύγει ο Κασίγιας από τη Ρεάλ: Ο εμβληματικός Ίκερ Κασίγιας τη μισή περσινή σεζόν έκατσε στον πάγκο επειδή τα “τσούγκρισε” με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Από τη στιγμή που ο πορτογάλος κόουτς αποτέλεσε παρελθόν, όλοι περίμεναν ο διάδοχος του να δώσει τη φανέλα με το “1” πάλι στον Ισπανό πορτιέρο. Ο Αντσελότι εξέπληξε τους πάντες ξεκινώντας τη σεζόν με τον Λόπεζ στο τέρμα. Σε μια καλή ηλικία για ένα ακόμα σούπερ συμβόλαιο και σε χρονιά Μουντιάλ, δε μοιάζει καθόλου απίθανο τον Ιανουάριο ο αρχηγός της Ρεάλ, Κασίγιας, να κάνει αίτημα για μεταγραφή.

Να μείνει πάλι εκτός η Σίτι: Πρόπερσι είδε την πλάτη της Μπάγερν Μονάχου και της Νάπολι και πέρσι έμεινε εκτός από την Ρεάλ, την Ντόρτμουντ και τον Άγιαξ. Αν γίνει κάτι τέτοιο και φέτος, ο Πελεγκρίνι μπορεί να απολυθεί και η μισή ομάδα να ξηλωθεί.

Να βάλει πάνω από 4 γκολ στους ομίλους ο Μήτρογλου: Στην περσινή φάση των ομίλων o Mήτρογλου ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο έβαλε τέσσερα γκολ τραβώντας πολλά ευρωπαϊκά μάτια πάνω. Αν το καταφέρει και φέτος έχοντας στο πλάι του τον Σαβιόλα, το επόμενο βήμα σε μεγάλο κλαμπ του εξωτερικού μοιάζει σχεδόν βέβαιο. Στο Καραϊσκάκη οι σκάουτερς της Άρσεναλ και πολλών ευρωπαϊκών ομάδων έχουν μόνιμη θέση στα επίσημα.

Ο Σαμαράς να ξανακάνει τρομερή εμφάνιση απέναντι στη Μπαρτσελόνα: Πέρσι στους ομίλους, Μπαρτσελόνα και Σέλτικ τέθηκαν αντιμέτωπες. Στο παιχνίδι στη Σκωτία η Σέλτικ επικράτησε με 2-1, παίρνοντας ένα αποτέλεσμα που χαροποίησε τους περήφανους οπαδούς και εξέπληξε την Ευρώπη. Ο “δικός” μας Γιώργος Σαμαράς ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου και φέτος που θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες αυτές οι δύο ομάδες θέλει να “οργιάσει” και πάλι.

Να είναι ο Μπερνάρ ο επόμενος Βραζιλιάνος που θα αγοράσει αγγλική ομάδα από την Σαχτάρ: Πρόκειται για το νέο μεγάλο όνομα της Βραζιλίας, η Σαχτάρ έδωσε 25 εκ. ευρώ ζεστά-ζεστά στην Aτλέτικο Μινέιρο για να αποσπάσουν την υπογραφή του. Ο 20χρονος Μπερνάρ το καλοκαίρι είχε πρόταση από την  Άρσεναλ και παρά το παρακαλετό που τού’ ριξε ο Αρσέν προτίμησε να βρει απάγκιο και ζεστασιά στη μεγάλη βραζιλιάνικη παροικία του Ντόνετσκ. Οι Βραζιλιάνοι βασίζονται (και) πάνω του για το Μουντιάλ του 2014, οι Ουκρανοί θέλουν να τον πουλήσουν τουλάχιστον με τα διπλά τη στιγμή που θα έρθει στα γραφεία τους καλή πρόταση και ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει τα μάτια του ανοιχτά. Το ίδιο και όλη η πλούσια Αγγλία.

Να κάνει σπουδαία πορεία στην Ευρώπη η Ρεάλ Σοσιεδάδ: Έχουν περάσει εννιά χρόνια από την τελευταία καλή σεζόν της Σοσιεδάδ στην Ευρώπη. Τότε ήταν οι Νιχάτ, Κοβάσεβιτς και Τσάμπι Αλόνσο που έδειξαν σε όλους την περηφάνια των Βάσκων, φέτος, με λίγη τύχη, μπορεί να είναι η σειρά των Κάρλος Βέλα, Γριεζμάν και Iνίγκο Μαρτίνεθ για να κάνουν την έκπληξη.

Ντίβα είσαι

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Nαι, ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι ο Ριμπερί είναι οι μεγάλοι αστέρες της διοργάνωσης ωστόσο ο 31χρονος Σουηδός που έχει κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ έχει την εμπειρία, τις ικανότητες και το εγώ για να αποτέλεσει το βασικό μοχλό στην όλη λειτουργία των πρωταθλητών Γαλλίας. Μπορεί να σκοράρει, να πασάρει και να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα όσο κανείς άλλος. Έχοντας δίπλα του ονόματα όπως είναι οι Καβάνι, Λούκας Μόουρα, Παστόρε και Λαβέτσι μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του πολύ ψηλά.

Με την ευχή του θείου Αλέκου

Ντέιβιντ Μόις

Τα πρώτα έντεκα χρόνια είναι δύσκολα και μετά έρχεται η καταξίωση. Ο Σκοτσέζος τεχνικός τα κατάφερε περίφημα αυτά τα χρόνια στην Έβερτον φτιάχνοντας μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα χτισμένη πάνω σε μηδαμινά έξοδα για μεταγραφές. Ήταν ο εκλεκτός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τη συνέχιση της δυναστείας που έφτιαξε αυτός όλα αυτά τα χρόνια και όλοι έχουν απαιτήσεις για άμεση συνέχιση αποτελεσμάτων, τίτλων, θεαματικού ποδοσφαίρου. Τα πρώτα αποτελέσματα στην Αγγλία δεν είναι τα ιδανικά, ο σούπερ σταρ που ήθελαν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δεν ήρθε το καλοκαίρι και σίγουρα θα είναι μια δύσκολη, αλλά συναρπαστική χρονιά για τον Μόις που καλείται να αποδείξει πως αντέχει η κράση του τις προσκλήσεις και τη νέα του ζωή που ήρθε μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Νούμερα

(από την περσινή διοργάνωση)

12, τα γκολ του πρώτου σκόρερ, Κριστιάνο Ρονάλντο.

7, οι ασίστ για γκολ που έδωσε στους συμπαίκτες του ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

17, φορές πιάστηκε σε θέση οφσάιντ ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

30, τα φάουλ σε αντιπάλους έκανε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τα περισσότερα από κάθε άλλο.

135, οι καθαρές ευκαιρίες για γκολ δημιούργησαν οι παίχτες της Ρεάλ Μαδρίτης.

23, τα περισσότερα κόρνερ σε ένα παιχνίδι. Στο Νόρτζελαντ – Γιουβέντους.

9, οι πιο πολλές κίτρινες κάρτες στο παιχνίδι Μπάγερν – Άρσεναλ.

43, τα πιο πολλά φάουλ που έγιναν σε ένα παιχνίδι Σέλτικ – Σπαρτάκ Μόσχας.

173, τα φάουλ που έκανε η Μπάγερν Μονάχου σε όλη τη διοργάνωση.

66%, ο μέσος όρος κατοχής της μπάλας που είχε η Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση.