foitites_xegirista

Ήταν πολλά που συνέβαιναν εκείνη την περίοδο. Βασικότερο όλων: η σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Στα ψιλά (εντάξει όχι και τόσο) εκείνων των ημερών πέρασε η απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να κλείσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η τρόικα ζήτησε την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, αυτοί ξεκίνησαν απεργία και ύστερα φτάσαμε, εδώ που φτάσαμε. Και, τώρα είναι Οκτώβριος, πλησιάζει η παρέλαση, τα ιδρύματα, όμως παραμένουν κλειστά. Δευτεροετείς έχασαν την εξεταστική τους, πρωτοετείς την εγγραφή τους, φοιτητές δεν ξέρουν τι να κάνουν την ώρα που το φοιτητικό κίνημα μοιάζει να συμμετέχει. Και με την παιδεία, τι γίνεται; Άγνωστο. Ρωτήσαμε τέσσερις φοιτητές να μας περιγράψουν το πρόγραμμα τους. Το παρουσιάζουμε σαν ένα ημερολόγιο πλήξης.

foitites_melina

Μελίνα Μπήλιου (δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ε.Κ.Π.Α).

12.00: Με πιάσατε στον ύπνο.

13.00: Από το κρεβάτι, κατευθείαν για μεσημεριανό. 

14.00: Καθισιό, μουσική και Facebook

15:00: Έξω βόλτα με τις φίλες μου.

16.00 – 18.00: Παραμένω έξω.

19.00: Σπίτι, φαΐ, γονείς.

20.00: Άαααααραγμα!

21.00 – 2.00: Βόλτα ξανά! Ή έξω ή σε σπίτια!

3.00 . . . Επιστροφή, μεταμεσονύκτιο σερφάρισμα και ύπνος.

Εξομολόγηση: “Τώρα που αποφάσισα στο δεύτερο έτος να αρχίσω να πηγαίνω στη σχολή, το Πανεπιστήμιο έκλεισε. Ούτε τα μαθήματα που χρωστούσα (που είναι μπόλικα) δεν κατάφερα να δώσω στην εξεταστική του Σεπτέμβρη. Από τη μια χαίρομαι που είναι κλειστή γιατί μπορώ να κάνω ότι θέλω χωρίς να με πρήζουν οι γονείς μου ότι έχω σχολή και πρέπει να πάω. Αλλά από την άλλη τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας βαριέμαι.  Γι’ αυτό και βγαίνω σχεδόν συνέχεια έξω. Και τα λεφτά δεν είναι άπειρα. Ψάχνω να βρω δουλειά αλλά αυτό είναι δύσκολο. Τουλάχιστον γράφτηκα σε κάτι σεμινάρια θεάτρου για να περνάει και λίγο η ώρα μου και να ασχολούμαι με κάτι πιο ενδιαφέρον από το να πηγαίνω συνέχεια για καφέ.”

foitites_xaris

Χάρης Παναγόπουλος (Πρωτοετής φοιτητής στη Γυμναστική Ακαδημία στο Ε.Κ.Π.Α)

12.00: Ύπνος βαθής

13.00-14.00: Ξυπνητήρι, πρωινό και pc.

15.00 – 18.00: Δευτέρα-Τρίτη και Πέμπτη δουλεία: προπόνηση ποδοσφαίρου σε μικρά παιδιά.

19.00- 21.00: Έξοδος με τη σύντροφο ή την παρέα..

22.00-24.00: Ατομικό πρόγραμμα προπόνησης.

1.00 . . .: Σπίτι, μπάνιο, μπορεί έξοδος.

Εξομολόγηση: Πήγα τις προάλλες στη συνέλευση του Πανεπιστημίου για την υποδοχή πρωτοετών. Ουσιαστικά δεν μας είπαν τίποτα. Μόνο ότι το Ε.Κ.Π.Α ζήτησε 500 άτομα από της κυβέρνηση και αυτή αντί να τους δώσει, τους έκοψε 500. Για το πότε θα ανοίξουν οι σχολές ή κάτι για τις εγγραφές των πρωτοετών όπως εμείς, κουβέντα. Δε μου αρέσει που δεν πάω στη σχολή μου. Μόλις τελείωσα το σχολείο και δεν έχω ιδέα για το πώς είναι το Πανεπιστήμιο και γενικότερα μετά από 2 χρόνια διαβάσματος όταν γίνεται κάτι τέτοιο σου σπάνε τα νεύρα.Κλασσική Ελλάδα. Εγώ προσωπικά έχω και γεμάτο πρόγραμμα οπότε δε βαριέμαι αλλά πολλοί φίλοι μου 1ετής που δεν κάνουν τίποτα βαριούνται αφόρητα και θέλουν να ξεκινήσει το πανεπιστήμιο. Στην τελική δεν έχω και λεφτά να βγαίνω κάθε μέρα και να κάνω όλα αυτά που θέλω να κάνω».

foitites_athina

Αθηνά Γιακουμογιαννάκη (Δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής στο Ε.Κ.Π.Α)

10.30-11.00: Πρωινή, πρωινή. 

12.00-14.00: Κάνω ιδιαίτερα μαθήματα σε ένα παιδί και χρειάζεται κάποια οργάνωση.

15.00-18.00: Πάω στο μάθημα.

19.00-20.00: Μετά το μάθημα συνήθως κανονίζω να βγω με τις φίλες μου. Φαγητό ή καφέ. Καμιά φορά βάζω μάθημα οδήγησης.

21.00-24.00. . . Καμιά φορά μπορεί να βγω αλλά πιο σπάνια γιατί θέλω να κάνω οικονομία. Τα Σάββατοκύριακα, όμως, ξενυχτάω.

Εξομολόγηση: « Με βολεύει λίγο που είναι κλειστή η σχολή. Αλλά από την άλλη δε με βολεύει. Δηλαδή, δεν ξέρω. Η σχολή, όπως και το σχολείο παλιότερα, μου προκαλεί άγχος και όταν έχω σχολή δε μπορώ να κάνω πολλά πράγματα που θέλω. Τώρα μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα πράγματα με άνεση γιατί έχω άπλετο ελεύθερο χρόνο. Βέβαια δε θέλω να χαθεί το εξάμηνο γιατί δεν είμαι και στην πιο εύκολη σχολή. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι δε βαριέμαι. Έχω πράγματα να κάνω και πιστεύω ότι ο άνθρωπος που θέλει βρίσκει ενδιαφέροντα είτε είναι κλειστή είτε είναι ανοιχτή η σχολή και γεμίζει δημιουργικά τον χρόνο του».

foitites_grigoris

Γρηγόρης Σφακιανάκης (Χρησιμοποίησε το 10% και πέρασε στην Αγγλική φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α, άρα ουσιαστικά είναι πάλι πρωτοετής)

Μόνο εξομολόγηση: «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι ό,τι να ναι για την ακρίβεια. Δεν κάνω τίποτα απολύτως όλη μέρα. Είμαι στον αέρα. Πληρώνω 300 ευρώ το μήνα για να σπουδάσω (υποτίθεται) και δε σπουδάζω γιατί το κράτος γαμιέται. Απλά περιμένω. Το μόνο που κάνω είναι να κάθομαι όλη μέρα στο σπίτι και να κοιτάω το site της σχολής μήπως βγάλουν καμιά ανακοίνωση. Βγαίνω έξω αλλά και πόσο πια να βγεις. Δεν έχω και την πολυτέλεια να βγαίνω κάθε μέρα γιατί έχω αρκετά έξοδα. Βαριέμαι, βαριέμαι αρκετά. Εν τω μεταξύ δεν έχω ούτε πάσο πλέον και άρα ούτε τα φοιτητικά μου προνόμια».